10-05-18

Octahedron (XBONE)

octahedronWanneer platformers moeilijk worden, geven ze neon licht.

Nee, we zitten niet vast in een of andere hippe discotheek, verplicht om ons benen vanonder ons gat te dansen (het idee alleen al...). Neenee, we spelen gewoon Octahedron. Deze visueel trippende platformer begint met een even trippy plot. Onze protagonist zit lekker te relaxen in een verlaten boshut, wanneer een geluid buiten zijn aandacht trekt. Hij loopt naar buiten en ontdekt dat het geluid uit een vreemde zwevende vorm komt. Tegen beter weten in raakt hij de vorm aan. Hij verandert meteen in een neon man met een achthoek als hoofd en valt in een vreemde dimensie. Vanaf hier is het aan ons om ons een weg te banen door vreemde levels, zonder enig benul van wat er precies gaande is.

octahedron

Neon kerel heeft echter een gave: hij kan zwevende platforms laten verschijnen. Daarmee kan hij hogere plaatsen bereiken of over afgronden 'surfen'. Maar er zit een addertje onder het gras. De platforms blijven maar een paar seconden zichtbaar en hij kan er maar twee tegelijkertijd oproepen. Elke stap moet zorgvuldig overpeinsd en bedacht worden, of neonman valt zijn dood tegemoet...

De levels goed doordacht en lichtjes irritant noemen is een understatement. We merken dat elk level ontworpen werd met evenveel planning en nadenken als er nodig is om het uit te spelen. En pas na de -tigste keer opnieuw beginnen weet je pas echt wat irritant is.

octahedron

Maar naast alle neonlicht, het geestige platformeren en het nieuwe concept met een ultracoole synth-soundtrack, is er ook een donker kantje. Octahedron lijkt leuk de eerste keer, maar hoe langer we spelen, hoe meer we ons vervelen. Altijd maar opnieuw een uitgang moeten bereiken, om dan in het volgende level weer helemaal opnieuw te moeten beginnen, is ons een beetje te veel van het goede. Herhaling blijft even slaapverwekkend als het met felle neon wordt verlicht. En hoewel er talloze collectibles en medailles te verdienen zijn bij een nieuwe playthrough, zijn wij niet van plan om ons nog maar eens door alle levels te wurmen.

octahedron

Het concept is leuk en vernieuwend, maar de achterliggende herhaling en sleur klikken een neonrood stoplicht aan boven Octahedron. Jammer.

MindBender

29-03-18

Tesla vs. Lovecraft (XBOXONE)

tesla vs lovecraft,xboxoneNikola Tesla's demonstratie over zijn nieuw ontdekte technologie wordt plots onderbroken door een raaskallende gek. Tesla is nieuwsgierig en probeert te achterhalen wie de man is. Het blijkt niemand anders dan gevierd horrorauteur H.P. Lovecraft. Later op de avond wordt Tesla's lab afgebrand door twee visachtige creaturen, die rechtstreeks lijken weggelopen uit het werk van Lovecraft. Tesla besluit de zaak te onderzoeken. Hij gespt zijn teleportatiemachine om, stapt in zijn mech en zet de achtervolging in.

En zo begint de plot van vreemd, hilarisch twin-stick shootertje. We spelen als Tesla en banen ons al schietend een weg door niet-aflatende hordes van Lovecraft-creaturen. Tesla begint elk level aan het stuur van zijn mech, maar na een kort tijdje limietloos knallen, ontploft het ding en moet de wetenschapper te voet verder. Wat minstens even plezant is.

Want het strijdtoneel ligt bezaaid met leuke wapens en tech upgrades. Machinegeweren, dubbel-loops, revolvers, pistolen, bliksemgeweren... Er zijn -tig wapens te verzamelen en up te graden. En ook Tesla's tweede vaardigheid is niet te missen. Meestal van defensieve aard, maar er zijn ook offensieve pareltjes te vinden en uit te proberen.

tesla vs lovecraft,xboxone

Hou je nog steeds meer van de mech? Geen probleem, want wanneer het ding ontploft, worden zijn onderdelen ook verstrooid. Eens we alle onderdelen hebben verzameld, kunnen we weer (korte tijd) aan de slag met de tweepotige vecht-bot.

Door vijanden te verslaan, verdient Tesla XP. Iedere keer hij een level stijgt, kunnen spelers kiezen uit twee extra vaardigheden, die Tesla's arsenaal nog verder aanvullen.

tesla vs lovecraft,xboxone

We begonnen dit te spelen op de release, maar zijn er nog steeds aan verknocht! Deep Ones aan gort schieten geeft een vreemde voldoening en het verhaal is net vreemd genoeg om heerlijk te zijn. Een waar pareltje dit!

MindBender

23-03-18

Where Are My friends? (XBONE)

where are my friends, xboxoneEen robotje wordt wakker uit een diepe cryoslaap op zijn schip. Zijn vier vrienden, die samen met hem op missie waren zijn verdwenen. Waar zijn ze naartoe? Het gewielde oogballetje zet alles op alles, en probeert zijn makkers terug te vinden.

En hop, Where Are My Friends? gaat van start! We spelen als, jullie raden het al, het robotje. Nadat we eerst in een soort puzzelaar, de systemen van het schip hebben opgestart en de level select aan de praat hebben gekregen. Best wel lastig, en een klein beetje irritant, maar eens we dat hebben klaargespeeld, gaat een nieuwe wereld voor ons open! Vier zelfs!

Want het briljante aan dit spel is dat het zich niet beperkt tot één genre. Het lijkt wel alsof de makers niet konden beslissen, en dan maar al hun favoriete genres dooreen gehasseld hebben. Want elk van de vrienden zoeken we in een nieuwe wereld, die meteen ook een nieuw spelgenre heeft. Eén van de vrienden zoeken we door een point-and-click adventure op te lossen. Een andere vinden we terug op het einde van een aartsmoeilijk hindernissenparcours, nog een kunnen we pas vinden na uren gangen verkennen in ware metroidvania-stijl. En de vierde verstopt zich op het eind van een zelf-scrollend platformlevel, dat ook nog eens wisselt tussen zij- en bovenaanzicht. Dolletjes!

where are my friends, xboxone where are my friends, xboxone

Toegegeven, we stonden eerst wat weigerachtig tegenover Where Are My Friends?. (Vier genres in één, dat was toch gedoemd tot mislukken? En die tekenstijl, je ziet gewoon dat alles met kleurpotloden is ingekleurd!) Maar we hebben ons mening al gauw moeten veranderen. Elke wereld is gewoonweg zo meeslepend en zo verslaven dat je de controller niet kan neerleggen. En die tekenstijl is best wel oké! Wat je met kleurpotloden allemaal niet kunt doen!

where are my friends, xboxone

Met een spel als Where Are My Friends? in huis zal je jezelf die vraag niet moeten stellen. Ze zullen naast en rond je in de sofa hangen. Klaar om te supporteren, te gieren om je zoveelste mislukken of om de controller gewillig over te nemen wanneer het even te moeilijk wordt.

Een dikke, vette aanrader dit.

MindBender 

14-03-18

Q.U.B.E. 2 (XBOXONE)

q2cover.jpgAmelia Cross wordt wakker in een vreemde, witte ruimte. Ze kan zich niet herinneren hoe ze daar is terechtgekomen, of waarom. Gelukkig staat ze via radioverbinding in contact met Emma, die haar bijstaat. Emma probeert haar te begeleiden naar de uitgang, en laat gaandeweg meer los over wat er precies is gebeurd. De vreemde witte omgeving bevindt zich op een vreemde planeet, en Amelia zal haar opperste best moeten doen om hier weg te geraken.

En dus banen we ons als Amelia een weg doorheen het steriele witte interieur en occasionele buitenterrasje. Maar een vrije doortocht hebben we niet. We moeten geregeld puzzels oplossen om andere kamers te bereiken, of om machines op te starten. En net daarin zit het leuke van Q.U.B.E. 2.

Het spel is namelijk volledig eerste-persoons, een gezichtspunt dat we normaal direct verbinden met het shootergenre. In Q.U.B.E. 2 krijgen we echter geen wapens. Amelia draagt een pak dat bepaalde blokken in de kamers kan beïnvloeden. Met een simpele handbeweging kent ze aan interactieve panelen een kleurtje toe. We kunnen kiezen uit drie kleuren, en elke kleur geeft een bepaalde eigenschap aan het interactief vlak. Uit groen kunnen we een kubus tevoorschijn laten komen. Blauw werkt als een trampoline en uit rood schuiven balken. Met een combinatie van die drie dingen kunnen we hindernissen bedwingen. Hogere plaatsen bereiken, drukgevoelige knoppen indrukken, gigantische ventilatoren en laserhekkens ontwijken wordt plots allemaal kinderspel.

q21.png

En dat is het geniale van Q.U.B.E. 2. De spelmechaniek is net simpel genoeg om meteen onder de knie te krijgen. We voelen ons ook geen moment gefrustreerd omdat een puzzel te moeilijk is, want mits gebruik van ons logisch denkvermogen, zijn we er zo achter wat ons te doen staat.

q22.png

En net daarin schuilt ook ons enige puntje van kritiek… De puzzels zijn net iets té makkelijk. We hebben het gevoel dat we moeiteloos van kamer naar kamer rennen, zonder echt ergens hinder te ondervinden. De puzzels beginnen ook een beetje repetitief te voelen na lang spelen, zonder een echte uitdaging voor Amelia. 

q23.png

Gelukkig is er het verhaal nog, dat ons genoeg afleiding bezorgt. En de excellente voiceacting en de afgelikte stijl van de planeetinterieurs die ons minimalisme-lievend brein op een aangename manier kietelt.

MindBender

01-03-18

Rad Rodgers (XBONE)

rad rodgers,xboxoneRad Rodgers heeft een probleem. Hij werd 's nachts in zijn televisie gezogen. Hij wordt wakker aan de andere kant van het scherm in een vreemde wereld die wat weg heeft van de videospelletjes die hij zo graag speelt. Hij moet proberen weg te raken uit de wereld, en terug thuis te komen. Gelukkig staat Rad er niet alleen voor. Samen met hem werd zijn oude console mee de tv ingezogen. Rusty is wel niet meer dezelfde. De console veranderde in een grofgebekte antropomorfe versie van zichzelf...

En hop, met dit minimum aan plot, worden we meteen in het eerste level gedropt. Rad gespt Rusty op zijn rug en krijgt een gigantische blaster toegestopt. Voor we het goed en wel beseffen, botsen we al tegen de eerste vijand aan die we met behulp van de blaster en Rusty's vuisten netjes opruimen. Dit is geestig!

Dit doet denken aan die goede oude platformers van weleer. We denken bijna automatisch terug aan Heart of Darkness en Commander Keen. Die laatste is geen toeval, want Rad Rodgers ontsproot aan het brein van dezelfde makers.

rad rodgers,xboxone

Spelen kan niet makkelijker zijn. We moeten de uitgang van elk level zien te vinden, maar voor die open gaat, moeten we vier stukken van een medaillon vinden. We doorzoeken de grote levels al rennend en springend en blasterend en lachen ons ondertussen te pletter met de commentaar van Rusty.

rad rodgers,xboxone

Sommige puzzels kan Rad niet met zijn blaster oplossen. Door foutjes in de software ontstaan er glitches waardoor er platforms ontbreken, of muurtjes teveel staan. Als we zo'n glitch tegenkomen, kunnen we Rusty er op af sturen. In een soort minigame moeten we dan 'slechte' pixels ontwijken en de fout herstellen.

rad rodgers,xboxone

Heerlijk platformertje, dit. We zijn er al enkele uurtjes zoet mee, en zullen dat zeker nog lang blijven. Zelfs als we al klaar zijn, willen we ongetwijfeld nog terug om alle geheime gebieden en extra hoofddeksels voor Rad te vinden!

MindBender

05-10-17

Let Them Come (XBOXONE)

let them come, xboxoneWe zitten vast in een hoekje. Voor ons doemt de horde buitenaardse wezens op uit het donker. Ze komen steeds dichter bij. We kunnen geen kant op. Het enige tussen de monsters en ons is ons trouwe machinegeweer. We gooien onze sigarenpeuk weg, zetten een leuk muziekje op en halen de trekker over. Laat ze maar komen…

Meer dan één paragraaf hebben we niet nodig om de basisplot van Let Them Come uit de doeken te doen. Aliens, schieten, aanpasbare wapens en bloed. Veel bloed. Meer hoef je niet te weten om van Let Them Come te genieten.

En genieten doen we. Het spel heeft een geestige retro-look, een knallende soundtrack en het gaat nooit vervelen. Zelfs niet na de –tigste golf van aanstormende vijanden. Wellicht is dat te danken aan de spelmechaniek. In tegenstelling tot de meeste shooters kunnen we in Let Them Come niet vrij heen en weer bewegen, of aanvallen ontwijken. Ons hoofdpersonage zit neer achter zijn machinegeweer en laat het geweld gewoon op hem afkomen. Wat kunnen we dan wel? Dat geweer van boven naar onder richten, granaten gooien en een meleeaanval uitvoeren. Geloof ons nou maar gewoon als we zeggen dat het werkt.

let them come, xboxone

Doet ook veel aan het niet saai worden: de vele extra opties die we aan ons arsenaal kunnen toevoegen. We krijgen geld toebedeeld na iedere golf vijanden, en dat geld kunnen we dan spenderen aan upgrades, meleewapens, verschillende granaten en speciale munitie. Alles heeft zijn voordelen, en het effect van het verschillend wapentuig uittesten blijft heerlijk bloederig en leuk.

let them come, xboxone

De massa aliens weerstaan blijkt ook geen sinecure, maar gelukkig is Let Them Come niet te streng. Als ons personage voor de zoveelste keer bloederig aan zijn einde komt, mogen we gewoon opnieuw beginnen van waar we gebleven waren. En het geld dat we verdienden tijdens onze mislukte poging, dat mogen we ook gewoon houden.

Massa’s vijanden om aan gort te schieten, maar ook heel veel verschillende types. Elk met hun eigen sterktes en zwakheden. Op het eind van ieder hoofdstuk mogen we ons ook nog eens meten met een schermvullende eindbaas, dus nee, vervelen gaat Let Them Come echt nooit!

let them come, xboxone

Wie eens een leuke variatie op het shmup genre wil proberen, liefhebbers van retrogames en ja, zelfs fans van oude scifi-films zullen hier gretig van smullen. En aangezien wij tot alle drie die categorieën behoren… Aanschaffen die handel!

MindBender

21-08-17

Sine Mora Ex (XBOXONE)

sine Mora Ex, xboxoneWij van de redactie zijn niet vies van een bullet hell shootertje op zijn tijd. Rondvliegend alles aan gort knallen en ondertussen ook nog eens behendig triljarden kogels ontwijken….  We zijn er bar slecht in. Maar dat neemt niet weg dat we het uitermate amusant vinden. We blijven volhouden, want oefening baart kunst toch?
Zo ook met Sine Mora Ex. We knallen en ontwijken dat het een lieve lust is en de glimlach op ons gezicht wordt alsmaar groter. 

Sine Mora Ex verscheen eerder al zonder de Ex in de titel. Deze heruitgave ziet er niet alleen beter uit, maar voegt ook wat extra toe aan het verhaal…  waar we eigenlijk toch niet veel van begrijpen. Tussen elk van de 7 levels krijgen we een flard verhaal te horen, verteld door een van de hoofdpersonages. Het ligt misschien wel aan ons, maar we kunnen er kop nog staart aan krijgen. Wat we hebben onthouden (/gesnopen):
Op de planeet Seol heerst er oorlog tussen het Layil Empire en het Atarach Koninkrijk van het Enkie ras. Het conflict escaleert zodanig dat het Empire beslist om atoombommen te droppen op de Enkies. Eén piloot, Argus Pytel, weigert en wordt ter plekke geëxecuteerd door zijn crewleden. Wij spelen afwisselend als verzetsstrijders van de Enkies en als Ronotra Koss, de vader van de vermoorde piloot. Allen willen zich wreken op het Empire.

De plot lijkt simpel, maar intriges en verschillende tijdlijnen die door elkaar heen lopen maken de boel alleen maar ingewikkelder en onoverzichtelijk.  We besluiten al gauw om ons pogingen er iets van te begrijpen te staken. We concentreren ons liever op schieten en ons vergapen aan de decors.

sine Mora Ex, xboxone

Want wat een mooi spel is dit zeg! De achtergronden lijken wel geschilderd, de vijanden zijn ongelofelijk mooi ontworpen en de verschillende speelbare vliegtuigjes overtreffen elkaar in coolness factor. Koppel daar nog een opzwepende soundtrack aan vast en wij zijn zoet voor een paar uur. De verschillende moeilijkheidsgraden smeken om herspeeld te worden, en wie daarmee klaar is, kan nog aan de slag samen met een vriend of in de arcade mode.

sine Mora Ex, xboxone

Niet alleen de visuals maken van Sine Mora Ex een uitblinkertje. De spelmechaniek blaast ook een frisse wind door het genre. Want voor een keertje zijn we niet gebonden aan een metertje dat onze schade toont en ons laat ontploffen wanneer het op nul staat. In Sine Mora draait alles om tijd. Op elk onderdeel van een level staat een tijdslimiet. Telkens we geraakt worden telt die sneller af en eenmaal de teller op nul staat: boem. Gelukkig kunnen we met behulp van powerups en speciale wapens de tijd terug laten draaien.

sine Mora Ex, xboxone

Echt een briljante shoot-em-up dit. Alleen jammer dat het verhaal een wikipedia pagina op zich nodig heeft om begrepen te kunnen worden… 

MindBender