28-05-17

Crossout (PSN)

crossout, PSNOf we een spel wilden testen dat volledig draaiden rond auto’s en geweld? De woorden “Mad Max”, “alles is mogelijk” en “post-apocalyptisch” vielen herhaaldelijk. En wij, liefhebbers van het post-apocalyptische Mad Max alles is mogelijke genre waren meteen verkocht.

In Crossout draait alles inderdaad om auto’s en geweld. We spelen een chauffeur in een post-apocalyptische omgeving, die ons sterk deed denken aan de Mad Max franchise. We moeten een auto bouwen en die bewapenen, om daarmee in de arena ten strijde te trekken tegen andere chauffeurs. Het spel belooft ons dat alles mogelijk is, en om dat te bewijzen, laat het ons toe om een kijkje te nemen naar creaties van andere spelers. Tanks, auto’s met raketmotoren, bolides die zo vol staan met pinnen dat het wel stekelvarkens lijken… Alles lijkt inderdaad mogelijk. Vol goede moed gaan we aan de slag.

crossout, PSN

Of tenminste; dat proberen we. De eerste auto die we gratis en voor niks krijgen aan de start van het spel lijkt nergens op. We ontmantelen hem netjes deel per deel, en beginnen aan de heropbouw. Helaas hebben we alleen de originele delen van onze startkar ter beschikking. Meer dan een paar wapens van plaats wisselen lukt ons voorlopig niet. Extra onderdelen moeten we vrijspelen, of kopen met in-game currency die we kunnen verdienen door onderdelen te verkopen, of door microtransacties…

We roeien dan maar met de riemen die we hebben en rollen de arena binnen met onze aftandse bestelwagen met mitrailleurs op zijn dak. De eerste missie belooft ons een shotgun als we haar tot een goed einde brengen. Opzet van de missie: versla zo snel mogelijk de 4 tegenspelers samen met je drie medespelers. De teller telt af naar nul en het startsein wordt gegeven. We duwen de stick naar voor… en draaien naar links, alwaar we vol gas de speler naast ons rammen.

En dat brengt ons al meteen bij een eerste struikelblok: de besturing.

crossout, PSN

Wagens in Crossout worden uitsluiten met de linkerstick bestuurd. Links en rechts is draaien, vooruit duwen is gas  geven, achteruit is remmen en achteruit rijden. Helaas zijn de sticks zo gevoelig, dat rechtdoor in een rechte lijn rijden quasi onmogelijk wordt. Onze auto slingert van links naar rechts, is bijwijlen compleet stuurloos, en knalt overal tegenop.

We houden toch vol en slepen met moeite de overwinning binnen. Maar geen shotgun. Alleen wat reserveonderdelen. Blijkt dat de te verdienen beloning slechts af en toe effectief uitgedeeld wordt. Balen!

crossout, PSN

We proberen dan maar de volgende missies, waar andere dingen te verdienen vallen, maar ook daar hetzelfde liedje. Op de koop toe blijft de opzet van de missie ook steeds dezelfde. Ofwel de vijand verslaan, ofwel zijn kamp veroveren. Als we missie 5 proberen, of een andere speelmodus, krijgen we de melding dat we nog niet genoeg geleveld zijn daarvoor. En hoe levelen we? Juist ja, door die eerste vier missies steeds opnieuw te herspelen. Als we uit verveling dan maar proberen om een nieuwe bolide ineen te sleutelen, blijkt dat we nog steeds niet genoeg reserveonderdelen hebben verdiend. En hoe verdienen we meer? Juist ja… Herspelen.

Crossout leek dolle pret op papier, maar in de praktijk wordt het al snel een vervelend, slecht bestuurbaar repetitief geeuwfestijn.

Jammer.

MindBender

06-04-17

This Is the Police (PS4/PC/XONE)

this is the police, ps4Onlangs kregen wij een aanlokkelijk aanbod: de kans om 180 dagen lang baas van de politie te worden. Gretig en open voor nieuwe uitdagingen besloten we de kans aan te nemen. Groot was onze ontgoocheling toen we leerden dat het aanbod geen echte positie inhield. Enkel en alleen maar een exemplaar van de management sim This is the Police.

De ontgoocheling is echter gauw weer over. We worden meteen weer enthousiast van de leuke jazz soundtrack die door onze speakers klinkt. Fijne, minimalistische tekeningen vertellen het verhaal en strelen tegelijk onze oogbollen. Ja, hier worden we echt blij van, ook al vertelt This Is the Police het vrij deprimerende verhaal van Jack Boyd. Politiecommissaris op de rand van (gedwongen) pensioen, verlaten door zijn vrouw, regelmatig stomdronken te vinden in de plaatselijke stripclub, en duchtig op zoek naar een half miljoen dollar om zijn mager pensioentje aan te vullen. Het duurt niet lang voor de maffia komt aankloppen met een samenwerkingsvoorstel…

En zo gaat This Is the Police van start. We krijgen controle over politieagenten en rechercheurs, verdeeld over twee shifts. Bedoeling is dat we hen gebruiken om de misdaad in de stad binnen de perken te houden, af en toe een helpende hand te bieden aan de lokale middenstand en vriendendienstjes voor de maffia laten uitvoeren. En dat alles terwijl we onze agenten mentaal en fysiek gezond moeten houden.

this is the police, ps4

De besturing verloopt via een vlot menusysteem.  In het linkerdeel van het scherm verschijnen de verschillende oproepen aan de alarmcentrale die we met een druk op de knop kunnen beantwoorden. Iedere oproep heeft een ernstigheidsgraad en hoe hoger die is, hoe meer agenten we kunnen sturen. Daarnaast hebben we ook de serieuzere misdaden, die een of meerdere rechercheurs verlangen. Eens de rechercheurs een zaak opstarten, brengen ze regelmatig verslag uit in de vorm van frames. Als we de juiste frames in de juiste volgorde plaatsen is de zaak opgelost en kunnen we de verdachte laten aanhouden. Klinkt allemaal heel simpel, maar niks is minder waar.

this is the police, ps4

We worden immers met tal van dilemma’s bestookt. Het stadsbestuur dat ons vraagt om meer vrouwelijke agenten aan te nemen bijvoorbeeld. Als we die wens inwilligen, moeten we een paar meer ervaren mannelijke collega’s de laan uitsturen. Negeren we de vraag, dan dalen we in de achting van het stadsbestuur en zijn die geneigd om onze aanvragen voor meer personeel of een hoger loon te weigeren… Hoe verder we vorderen in het spel, hoe meer oproepen er ook binnenkomen. Met een gelimiteerd personeelsbestand, kunnen we niet alle oproepen beantwoorden en het gebeurt regelmatig dat we met de handen in het haar zitten.  Sturen we agenten naar het jongetje dat alleen thuis zit en iets gehoord heeft, of sturen we ze naar de man op de brug die dreigt met zelfmoord?

this is the police, ps4

Het hek is helemaal van de dam wanneer een tweede gangsterbende de controle van de maffia probeert over te nemen. Jack wordt gedwongen een kant te kiezen, en logischerwijze wordt ons takenpakket uitgebreid met versterking leveren aan de kant die we kiezen.

This Is the Police is een leuke sim, maar dreigt een beetje kopje onder te gaan in een zee van herhaling. De oproepen beginnen hoe langer hoe meer op elkaar te lijken en we betrappen onszelf er op dat we mechanisch te werk gaan. Alleen de stijgende moeilijkheidsgraad redt ons van de sleur, maar we kunnen ons goed voorstellen dat beginners in het genre net hierdoor gaan afhaken.

MindBender

(review gebaseerd op PS4 versie)

27-05-16

UnEpic (PSV/PS4/PC/XBOXONE/WIIU)

unepic, ps4Hoera! alweer een indie-pareltje op onze PS4!

In UnEpic gaan we op avontuur met Daniel. Hij is tijdens een avondje Dungeons and Dragons met zijn vrienden opeens in zijn eigen RPG terechtgekomen. Daniel komt allerlei stereotiepe RPG wezens tegen en wordt zelfs (zij het maar half geslaagd) bezeten door een kwade geest die hem vergezelt op zijn avontuur.

UnEpic is net dat wat de titel zegt: onepisch.  Onze hoofdpersoon draagt geen harnas van drakenschubben, spreekt geen Elfs en vecht niet zoals Conan. Hij is een doodnormale nerd, die gaandeweg ontdekt dat zijn nieuwe omgeving géén fantasie is.

RPG’s hebben ons altijd al geboeid.  Er is iets aan het concept dat ons aantrekt.  Door duistere gangen sluipen, schatten verzamelen en XP vergaren om sterker te worden.  Heerlijk gewoon.  Alleen blijven de meeste RPG’s niet boeien. Na de –tigste queeste geven wij het meestal op. Niet zo met UnEpic. We blijven gedreven verder spelen omdat we ons meer betrokken in Daniels verhaal. Wij zijn ook sullen, wij spelen ook graag D&D.  Wij zouden evengoed hem kunnen zijn!

unepic, ps4

We spelen ook graag platformers, en UnEpic kruist de RPG op een briljante manier met de spelmechaniek van een platformer. Daniel holt van hot naar her, springt en vecht met simpele drukken op de knoppen.  Geen moeilijke “to hit” berekeningen hier, en geen statische gevechten. Alweer een pluspunt vinden wij.

unepic, ps4

We kunnen UnEpic nog het best vergelijken met die Castlevania’s op DS. Het hoofdpersonage speelt als in een actiespel, maar het achterliggende XP-systeem en het inventorybeheer zijn duidelijk gepikt uit klassieke RPG’s. Daniel strooit zelfs met sarcastische opmerkingen en knipoogjes naar andere franchises, en ja: Castlevania krijgt ook een veeg uit de pan.

unepic, ps4

We kunnen niet genoeg benadrukken hoe hard we genieten van UnEpic.  Het spel is nu verkrijgbaar, dus we stellen gewoon voor dat jullie het kopen en aan het spelen slaan.  Afgesproken?

MindBender

(review gebaseerd op PSN-versie)

23-02-14

Legend of Kay (PSN)

legend of kay,psnWe geven eerlijk toe dat “Legend of Kay” geen belletje deed rinkelen toen we aan onze reviewsessie begonnen.  Zelfs niet toen we ontdekten dat het spel in onze PS2 collectie stak.  Ook niet toen we lazen dat het daarna ook al eens op DS is verschenen.  Het kon niet anders of dit was een vergeten parel, en zijn meest recente heruitgave op PSN een teken aan de wand dat we niet konden negeren.  Spelen zullen we! 

Kay is een kat.  Maar niet een doorsnee huiskat.  Kay is een ninjakat in wording.  Samen met zijn katachtige stamgenoten woont hij op een plek waar ook panda-, konijnen- en kikkerstammen wonen.  De vier stammen leefden in harmonie samen, tot de naburige gorillas en ratten een verbond smeedden en de lieve diertjes onderwierpen.  Kay kan het juk van de gorillas niet langer aan en besluit om er op zijn eentje iets aan te doen. Misschien is hij wel de uitverkorene uit de oude voorspellingen waar zijn meester het altijd over heeft. 

Wat volgt is een adventure dat aardig wat heeft afgekeken van de Zeldareeks.  Kay trekt door dungeons op zoek naar bondgenoten en magische schatten, nevenquests tieren welig en overal staan vazen die we aan stukken kunnen slaan om geld of hartjes te verdienen.  Het klinkt leuk, maar dat is het niet.

legend of kay,psn

Legend of Kay dateert namelijk alweer uit 2005 en dat is er aan te zien.  De originele PS2 versie werd overgezet naar PSN zonder aanpassingen.  Grafisch ziet alles er nogal oubollig uit, en we zijn nogal beperkt in onze bewegingsvrijheid.  Overal botsen we op onzichtbare muren.  Omdat beide dingen schering en inslag waren in het PS2 tijdperk leggen we ons erbij neer en proberen we er het beste van te maken.  Maar dat lukt niet echt.

De problemen beginnen al vrij vroeg.  Kay is een kat, en katten zijn lenig.  Bijgevolg zou Kay de vele platformerstukjes moeiteloos moeten aankunnen.  Ware het niet dat de camera nog onhandelbaarder blijkt te zijn dan een stier die net iets rood heeft gespot.  Hem precies besturen lukt niet en van zodra Kay te dicht bij een muur staat wordt het al helemaal onmogelijk om de camera er netjes achter te plaatsen.  We proberen ons ook hier over te zetten en spelen verder onder het mom “In de tijd van de PS2 wisten we niet beter.”

legend of kay,psn

Gaandeweg beginnen we ons echter ook te ergeren aan de voiceacting.  Kay klinkt vrij kinderachtig (het is dan ook nog een jonge kat) maar de tekst die hij debiteert lijkt ook door een kind geschreven.  De aanvallende ratten één keer “Cheesebreath” noemen is misschien geestig, maar dat blijft het niet.  Idem met de gorillas.  De eerste keer moesten we lachen om “bananafart” (we namen het zelfs meteen op in onze woordenschat) maar het blijft geen billenkletser.  De ratten blijken ook allemaal te slissen en de konijnen hebben allemaal helium ingeademd.  Ofwel is dit spel gericht op het hele jonge volkje, ofwel zit de voiceacting er mijlenver naast...   Alweer een puntje om ons over te zetten. 

legend of kay,psn

Wat blijft er dan eigenlijk nog over?  Een vrij degelijk avonturenspel, met niet al teveel diepgang dat, zoals we al zeiden, hevig leentjebuur speelde bij Zelda.  Of het ook een aanrader is laten we in het midden.  Fans houden het misschien beter bij de originele versie, en wie op zoek is naar een nieuw avonturenspel kan misschien beter nieuwere horizonten verkennen.

MindBender

04-11-13

Girl Fight (PSN/XBLA)

girl fight,psnGirl Fight.  Het klinkt als de titel van één of andere gore film waarvoor je achttien moet zijn vooraleer je hem mag zien, maar het betreft hier wel degelijk een spel.  Een spel waarvoor we geen achttien moeten zijn.  Girl Fight is een beat-em-up waarvan de cast, je raadt het nooit, volledig uit meisjes bestaat.  Eigenlijk is het niet meer dan een excuus om rondborstige, schaarsgeklede deernes met overvloedige borst-en bilpartijen te laten zwaaien op het ritme van het gevecht.  Iets waar we normaliter absoluut geen probleem mee hebben, verre van.  Maar Girl Fight slaat de bal zodanig mis dat we toch wel enkele opmerkingen in de kantlijn willen maken…

Een eerste doorn in ons oog blijkt er een van grafische aard te worden.  We besteden nooit veel aandacht aan de grafische uitwerking van een spel.  Het hoeft er voor ons niet hyper-realistisch uit te zien.  Het moet zeker niet HD zijn en drie-en-tachtigduizend miljard megapixels beslaan, als de spelervaring ons maar kan boeien.  Jammer genoeg kan Girl Fight ons niet boeien en valt het ons ook meteen op dat het visueel achterop hinkelt.  Het lijkt wel alsof we een debiel broertje van Tekken aan het spelen zijn op een PS2…

girl fight,psn

Maar waarom kan Girl fight ons eigenlijk niet boeien?  Andere beat-em-ups gaan er meestal als zoete koek in bij ons.  Waar zit het verschil?  In kleine dingen.  De besturing reageert heel stroef en dat maakt uitzoeken hoe we special moves moeten uitvoeren erg moeilijk.  We kunnen ook geen Easy mode kiezen om even te oefenen, we worden direct de keiharde actie ingegooid.  Alhoewel…  Keihard…  Wat we zouden moeten te zien krijgen zijn wulpse dames die op elkaar rammen.  Het ziet er echter uit als puberende cosplayers die een experimentele dans aan het opvoeren zijn in het decor van één of andere talentenjacht.

girl fight,psn

Onze grootste ergernis is een spelbederver van formaat.  Omdat we alles willen testen beginnen we netjes met de eerste fighter in de rij.  Eens we genoeg met haar geknokt hebben willen we overstappen naar nummer twee maar die optie blijkt niet mogelijk te zijn.  Moeten we eerst het spel uitspelen?  Moeten we de andere figuren vrijkopen?  Nergens vinden we een aanwijzingen, en we blijven vast zitten aan die ene dame…  Behalve als we voor de tweespeler modus kiezen.  Dan blijkt het plots wel mogelijk om een ander personage te kiezen.  Vreemd...

girl fight,psn

Girl Fight is een misser van formaat.  Mensen die babes op de vuist willen zien gaan zoeken hun toevlucht beter bij andere spellen in het genre.  Skullgirls bijvoorbeeld.  Ook een cast die volledig uit amazones bestaat, en een plezier om te spelen en naar te kijken.  Girl Fight daarentegen...  Die krijgt van ons een enkel tripje richting prullenbak!

MindBender

(review gebaseerd op PSN versie)