Max: The Curse of Brotherhood (XBLA)

04-06-14  / 
 

max, xblaMax heeft een probleem.  Hij heeft een vervelend jonger broertje.  In een vlaag van totale wanhoop zoekt hij op internet een spreuk op waarmee hij zijn broer kan laten verdwijnen.  Hij probeert de spreuk uit en voor hij het goed en wel beseft wordt zijn broertje door een monster ontvoerd naar een andere dimensie.  Max kan maar net door de interdimensionale poort meeglippen.  Aan de andere kant van de poort vindt hij een vreemde magische wereld.  Hij ziet nog net hoe zijn broertje wordt meegenomen door het monster.  Max moet zijn broertje redden, of anders zwaait er thuis wat…

Gelukkig moet Max de strijd niet alleen aangaan.  Op zijn pad komt hij de oude bewaker van de wereld tegen.  De oude vrouw probeert al jaren tevergeefs de wrede Mustacho en zijn monsterlijke troepen te verjagen.  Het toeval wil dat diezelfde Mustacho zijn ziel wil overbrengen in het lichaam van Max’ gekidnapte broertje.  De bewaker en Max slaan de handen in elkaar, en ze maakt een magisch wapen van het enige wat Max bij zich heeft: een stift.

max, xbla

De stift is meteen ook de gimmick van het spel.  We kunnen er op bepaalde plaatsen mee tekenen in de wereld.  We kunnen stukken grond omhoog tekenen, we kunnen takken en lianen tekenen, en superkrachtige waterstromen.  “Wat is het nut daarvan?”, horen we jullie denken.  Sta ons toe het uit te leggen aan de hand van een simpel voorbeeld...

Max komt aan de rand van een ongelofelijke diepe en brede kloof.  Hier gewoon overspringen lukt niemand, maar met de stift kunnen we een tak vanuit de ene wand naar de andere tekenen en die gebruiken als brug.  Of we trekken een lijn (als de mogelijkheid er is) vanuit het plafond naar beneden, et voilà: een slingerende liaan waarmee we naar de overkant kunnen zwieren! 

max, xbla

De puzzels waarmee we geconfronteerd worden, blijven echter niet zo simpel als in het voorbeeld dat we net beschreven.  We moeten meer dan eens verschillende keren opnieuw beginnen omdat het toch complexer is dan het lijkt, of omdat we niet behendig genoeg springen met Max.  Want bovenal blijft Max wel een platformer.  Mét een leuke twist.

Want we amuseren ons te pletter met de stift!  We gebruiken waterstralen om Max naar een liaan te lanceren, die vastgebonden hangt aan een zelfgetekende tak.  We klimmen op de tak en zagen hem daarna door.  Hij tuimelt naar beneden, richting rivier, waar hij blijft drijven en als geïmproviseerde boot Max veilig naar de overkant brengt.

max, xbla

We doen ons best om een minpuntje te vinden aan Max, maar het lukt ons niet.  De puzzels die soms blijven mislukken tot we het precies goed tekenen?  Vervelend ja, maar om het spel daarop af te rekenen?  Neen, het tekenen is gewoon té leuk.  Max die soms wat rare sprongen maakt, of recht de afgrond instruikelt?  Ligt ongetwijfeld aan onze eigen onhandigheid.

Neen, Max: The Curse of Brotherhood is een waar pareltje, en op de koop toe eentje dat nog goedkoop is ook!  Kopen die handel!

MindBender

review gebaseerd op XBOX360 versie

ScramKitty and his Buddy on Rails (WIIU)

29-05-14  / 
 

scram kitty, wiiuIedereen weet dat wij dierenliefhebbers zijn.  En dat we wel houden van een flinke puzzel op zijn tijd.  En dat we ieder jaar opnieuw hopen dat de hoverboards uit Back to the Future 2 werkelijkheid worden.  En gepassioneerd zijn door alles wat een beetje naar science fiction ruikt.  Het mag dus geen wonder heten dat we hyperenthousiast de kans grepen om Scram Kitty and his Buddy on Rails te reviewen.  Scram Kitty's kattenvriendjes (dierenliefhebberij, check!) werden gekidnapt en gevangen gezet op een gigantisch ruimtestation (scifi, check!).  Aan ons om hen, gewapend met een hoverboard (Back to the Future 2, check!), te redden door het oplosssen van een paar puzzels (puzzels!  Check!).

We worden meteen in de actie gedropt.  We krijgen in bovenaanzicht ons hoverboard te zien dat rondzweeft in een ruimtehangaar.  Ergens in die hangaar zit een aantal poezen verstopt.  Het totale aantal poezen dat we vinden en meenemen naar de uitgang wordt opgeteld bij ons totaal.  Iedere deur naar een nieuwe hangaar kost een aantal katten om open te maken.  De route die we afleggen door het ruimtestation hangt dus af van het aantal kittens dat we onderweg bevrijden.

scram kitty, wiiu

Dat bevrijden loopt echter niet van een leien dakje.  Doordat het ruimtestation halvelings gebonden is aan de wetten van de zwaartekracht, kan ons hoverboard alleen maar zweven tegen de rand van de hangaarmuren en objecten in de hangaar.  Als we genoeg boosters hebben verzameld kunnen we een supersprong naar een verre rand maken om vandaar verder te zweven.

scram kitty, wiiu

Alsof dat nog niet moeilijk genoeg is, stikt het in de hangaars ook van dodelijke vallen en gemuteerde ruimteratten die ons het leven zuur maken.  Gelukkig is ons hoverboard ook uitgerust met twee laserkanonnen, zodat Scram Kitty plots ook een beetje een shmup wordt.

We zweven rond, redden poezen en knallen ratten neer.  Dit is leuk!  Dat de tekenstijl er tegelijk retro en mooi afgewerkt uitziet is een dikke kers bovenop de taart!  En dan gebeurt het onvermijdelijke.  Na twaalf levels zitten we plots muurvast.  We moeten een ingewikkelde sprong maken, over een brandend muurtje en tegelijk een zwerm ratten neermaaien.  Terwijl we een weglopend poesje moeten achtervolgen.  Tegen de klok...  We zwoegen en zweten, maar het wil ons maar niet lukken.  Niet behendig genoeg, te traag...  Het gaat gewoonweg niet.  Terugkeren en een andere hangaar binnengaan lukt ons ook niet, want daarvoor hebben we niet genoeg poezen gered.

scram kitty, wiiu

Na enkele dagen proberen en jammerlijk falen wordt het ons teveel, en Scram Kitty verdwijnt naar een uithoekje van de WiiU hard drive, waar het uiteindelijk zal vergeten raken onder een dikke laag digitaal stof.

Jammer.

MindBender

Beware Planet Earth (PC/MAC)

20-04-14  / 
 

beware planet earth, pcGeen idee vanuit welke uithoek van het heelal het knotsgekke strategiespel "Beware Planet Earth" op onze reviewstapel is geland.  Opeens was het er.  Inclusief groene mannetjes, vliegende schotels, graancirkels en verdwijnende koeien.  Kwatongen noemen het een voorbode van een Martiaanse invasie, nuchterder redactiegenoten hebben het over de laatste nieuwe telg van Lightmare Studios.  Hoe dan ook: we amuseren ons kostelijk!

Het opzet is vrij simpel.  Boer Barney zit opgesloten op z'n latrine en moet hulpeloos toekijken hoe buitenaardse wezens zijn koeien komen pikken.  De koeien zijn bij de groene mannetjes erg geliefd om op te experimenteren en de kudde van Barney slinkt zienderogen.  Gelukkig kan Barney beroep doen op ons.  Terwijl hij probeert om de WCdeur van het slot te krijgen, moeten wij de koeien beschermen.

Gelukkig heeft Barney een aantal hulpmiddelen voor ons.  Naast opgesloten op het toilet blijkt hij namelijk ook nog eens brilliant uitvinder te zijn.  Hij knutselt voor ons allerlei schroot in een handomdraai om tot wapens.  Frigo's vuren nu sneeuwballen af die de groenen trager maken.  Distilleertonnen schieten nu projectielen af en barbecues worden napalmspuitende doodsmachines.  Zelfs benzinepompen blijven niet gespaard van Barney's knutseldrang.

beware planet earth, pc

De Marsbewoners landen telkens op dezelfde plaatsen en volgen vandaar een vast pad naar de koeienweide.  Eens ze een rund te pakken hebben, moeten ze de hele weg terug naar hun schotel.  Het enige wat wij moeten doen, is de dodelijke machines een strategisch goede plaats geven.  We kunnen ze eender waar naast de weg plaatsen, zolang er geen obstakels de plaatsing verhinderen.  Het is wat goochelen met de types machines en hun plaatsing, en met het verdienen van de grondstoffen waarmee Barney knutselt, maar eens we het onder de knie hebben geraakt geen buitenaardse meer tot aan onze koeien.  Kort nadat ze zijn uitgestapt ligt hun ruimtehelm al aan diggelen en geven ze het op!

beware planet earth, pc

Vier seizoenen lang doen de Marsmannen verwoede pogingen om ons vee te komen plunderen.  Ninja-aliens, undercover aliens, muzikanten en roadies, soldaten met raketwerpers, wetenschappers met schilden, oproerpolitie,...  Een hele hoop groen tuig met eigen specialiteiten probeert ons strategisch te slim af te zijn.

beware planet earth, pc

We amuseren ons te pletter.  De tekenstijl is leuk, het spel is leuk, we liggen dubbel met de idiote Marsman-versies...  De vier seizoenen content zorgen voor aardig wat gameplay, maar wie toch nog niet genoeg heeft kan nog aan de slag in de moeilijkere Veteranmode, of met de verschillende challenges.  Nu voor een prikje te koop op Steam, dus niet aarzelen!  Kopen die handel of desnoods ruilen tegen een koe.

MindBender

(review gebaseerd op PC versie)