Slayaway Camp: Butcher's Cut (SWITCH)

09-04-18  / 
 

slayaway camp, switchEen hoopje tieners slaat zijn zomerkamp op naast een meer. Nietsvermoedend beginnen ze aan wat een rustig, relaxerend kamp moet worden. Vanuit de bosjes loert Skullface, een doorgedraaide seriemoordenaar. Hij zal niet rusten voor elke tiener op de meest bloederige wijze is afgemaakt! 
Het zou de plot kunnen zijn voor een leuke slasherfilm, maar hier is het de plot voor een puzzelspel. Geen actie-, shooter-, survival horror- of adventuregame, maar een simpel schuifpuzzelspel.

In Slayaway Camp spelen wij de rol van seriemoordenaar. We worden gedropt in een kleine omgeving met obstakels, die ook bevolkt wordt door kanonnenvlees. Ons doel? De moordenaar verschuiven zonder vallen te raken, om uiteindelijk een slachtoffer te raken dat dan op een bloederige manier wordt uitgeschakeld.

Onze killer kan alleen bewegen in rechte lijnen, verticaal of horizontaal. Hij stopt ook alleen maar wanneer hij tegen een obstakel aanbotst, dus vergt het soms heel wat logisch denkwerk voor we ons uiteindelijk doel kunnen bereiken. Gelukkig is er een handige terugspoelknop. Met een druk op die knop, keren we een stap terug, en hoeven we het level niet helemaal opnieuw te beginnen door een ondoordachte zet.

slayaway camp, switch

En ondoordachte zetten, die gebeuren vaker dan ons lief is. Onze killer is namelijk niet onoverwinnelijk. Vallen waar we de tieners kunnen indrijven, zijn even dodelijk voor ons. Sommige levels worden ook door politieagenten bevolkt en die schieten voor ze vragen stellen en in sommige levels moeten we moorden binnen een bepaalde tijdsspanne, anders worden we door het SWAT gearresteerd.

slayaway camp, switch

Slayaway Camp heeft een gigantische schat aan content. Heel veel levels, opgedeeld per ‘film’. Heel veel verschillende killers en speciale killmoves. Allemaal vrij te kopen met muntjes die we verdienen tijdens het spelen. Het verhoogt alleen maar de herspeelbaarheid én zet aan om elk level zo goed mogelijk tot een einde te brengen.

slayaway camp, switch

Nooit gedacht dat we nog zoveel plezier zouden beleven met een ‘simpel’ schuifpuzzeltje! De sfeer, de setting, de gigantische lading inhoud en de ingenieus opgebouwde levels zitten er waarschijnlijk ook wel voor iets tussen, maar toch. Erg leuk dit!

MindBender

Alteric (SWITCH/PSVITA)

06-04-18  / 
 

alteric, switch, psvita“Vroeger waren games beter want ze waren moeilijker.” Wel, laat grootje haar vals gebit dan maar eens stukbijten op Alteric.

In deze platformer ben je een wit vierkant dat een reeks van obstakels overwint, op weg naar een grote driehoek. Gelukt? Geweldig! Doe dit nog eens maar dan met almaar meer obstakels erbij. Bodemloze putten, cirkelzagen, scherpe punten, laserstralen…Noem maar op. Het spel houdt je eerst bij de hand vast maar vervalt na een paar levels in een bloederige slachtpartij. Als je er dan in slaagt om het volgende gebied te halen, ben je een pro of heb je ongelooflijk veel geluk.

Het spel maakt gebruik van heldere, minimalistische graphics en combineert dit met hardcore gameplay waarin je een beroep moet doen op precisie en logica om de zwaartekracht, de obstakels en de vele puzzels te overwinnen. En vergeet die pauzeknop maar. De actie loopt gewoon door. Sta je op een helling? Dan glij je er langzaam af. Komt er een projectiel je richting uit? Rennen maar! Het spel houdt je continu in beweging. Of je nu achterna gezeten wordt door een meute nijdige vierkantjes of als de vloer onder je wegzakt terwijl je een reeks platformen probeert te overbruggen.

alteric, switch, psvita 

Een van de belangrijkste mechanismen in het spel is je vermogen om tussen twee werelden te warpen. Houdt een muur je tegen? In de andere wereld staat er wellicht geen. Kan je een bodemloze put niet overbruggen? Zelfs niet met een dubbele sprong? Warp terug en ontdek een zwevende balk waar je even op kan rusten. De moeilijkheidsgraad stijgt al gauw als je steeds moet wisselen tussen twee omgevingen terwijl je halsbrekende sprongen uitvoert.

Ergens tussendoor zou je haast vergeten dat er een verhaal is. Je bent de ziel van een overledene. Een stukje lichtenergie gevangen in de buitenaardse ruimte tussen twee werelden. Maar vergeet dat verhaal. Dit spel speel je niet voor de plot.

Je speelt dit spel ook niet voor de lol. Of ja, eigenlijk wel… Als je tenminste niet ontmoedigd geraakt door een level dat je een paar tientallen keren probeert voordat je dan eindelijk het doel bereikt of het gewoon opgeeft. Hier en daar zijn er save points zodat je de hele weg niet steeds opnieuw hoeft af te leggen. Maar ze zijn schaars en ontbreken helemaal in sommige levels.

De eindbazen zijn een welkome afwisseling. Noem ze gerust ingenieus, frustrerend of moordlustig. Ze zijn in de eerste plaats een aangename verrassing en geven je na hun verlies een heleboel voldoening. En uiteraard iets om over op te scheppen!

alteric, switch, psvita

De besturing vergt precisie, net zoals het spel dat van jou vraagt. Dat maakt alles eerlijk. Ware het niet dat de knop om van de ene wereld naar de andere te gaan, op een lastige plek zit. Je beweegt met de control stick, of desgewenst met de knoppen eronder. Springt met A. Maar waarom oh waarom, staat die button om van wereld te wisselen op Y? Niets zo frustrerend en kramp inducerend dan vier knoppen tegelijkertijd te proberen indrukken. Hopelijk volgt er een update waarin de schouderknoppen ook worden benut en dan is er helemaal niets aan het handje. Toch geen kramp, alleszins.

Je moet het zeker niet laten, maar vraag je eerst af of je er klaar voor bent. Alteric is niet voor doetjes en je zal dat wit vierkantje vaak uit elkaar zien spatten. Maar een beetje uitdaging schrikt je toch niet af, toch?

Marco

Tesla vs. Lovecraft (XBOXONE)

29-03-18  / 
 

tesla vs lovecraft,xboxoneNikola Tesla's demonstratie over zijn nieuw ontdekte technologie wordt plots onderbroken door een raaskallende gek. Tesla is nieuwsgierig en probeert te achterhalen wie de man is. Het blijkt niemand anders dan gevierd horrorauteur H.P. Lovecraft. Later op de avond wordt Tesla's lab afgebrand door twee visachtige creaturen, die rechtstreeks lijken weggelopen uit het werk van Lovecraft. Tesla besluit de zaak te onderzoeken. Hij gespt zijn teleportatiemachine om, stapt in zijn mech en zet de achtervolging in.

En zo begint de plot van vreemd, hilarisch twin-stick shootertje. We spelen als Tesla en banen ons al schietend een weg door niet-aflatende hordes van Lovecraft-creaturen. Tesla begint elk level aan het stuur van zijn mech, maar na een kort tijdje limietloos knallen, ontploft het ding en moet de wetenschapper te voet verder. Wat minstens even plezant is.

Want het strijdtoneel ligt bezaaid met leuke wapens en tech upgrades. Machinegeweren, dubbel-loops, revolvers, pistolen, bliksemgeweren... Er zijn -tig wapens te verzamelen en up te graden. En ook Tesla's tweede vaardigheid is niet te missen. Meestal van defensieve aard, maar er zijn ook offensieve pareltjes te vinden en uit te proberen.

tesla vs lovecraft,xboxone

Hou je nog steeds meer van de mech? Geen probleem, want wanneer het ding ontploft, worden zijn onderdelen ook verstrooid. Eens we alle onderdelen hebben verzameld, kunnen we weer (korte tijd) aan de slag met de tweepotige vecht-bot.

Door vijanden te verslaan, verdient Tesla XP. Iedere keer hij een level stijgt, kunnen spelers kiezen uit twee extra vaardigheden, die Tesla's arsenaal nog verder aanvullen.

tesla vs lovecraft,xboxone

We begonnen dit te spelen op de release, maar zijn er nog steeds aan verknocht! Deep Ones aan gort schieten geeft een vreemde voldoening en het verhaal is net vreemd genoeg om heerlijk te zijn. Een waar pareltje dit!

MindBender