Paper Monsters Recut (WIIU/PC)

27-11-14  / 
 

paper monsters recut, wiiuChaos in papierland!  Allerlei origamimonsters storten het anders o zo vredige landje in verval.  Slechts één held is sterk genoeg om het land te bevrijden.  Zijn grootste troef?  Hij is gemaakt van karton!

Flinterdun, zo doorzichtig als kalkeerpapier.  Zo zouden we de plot van Paper Monsters: Recut kunnen omschrijven.  Voor een sterk verhaal moeten we hier niet zijn.  Voor een schattige platformer zijn we echter aan het juiste adres.  Paper Monsters ziet er zo ongelofelijk mooi en schattig uit dat alle vrouwenharten op de redactie spontaan beginnen te smelten.  De "Oooh!"'s en "Aaaah!"'s zijn niet van de lucht terwijl we spelen…

paper monsters recut, wiiu

Het spelen zelf dan.  We spelen met een bordkartonnen figuurtje en moeten verschillende werelden doorlopen.  Die werelden zijn opgebouwd volgens de klassieke platformerstijl.  Hindernissen waarover gesprongen moet worden, vijanden die we verslaan door op hun kop te springen, knopen en paperclips moeten worden verzameld…  Het voelt allemaal heel vertrouwd aan.

paper monsters recut, wiiu

Zo vertrouwd zelfs, dat we op een kleine twee uur klaar zijn.  We hebben nog niet alles gevonden en de minigames zijn nog niet vrijgespeeld, maar de eindbaas is verslagen en ieder level is uit.  Misschien ligt dat ook aan de extreem lage moeilijkheidsgraad.  De keren dat we een leven verliezen zijn zeldzaam, en als het al gebeurt, komt dat door onoplettendheid…  

paper monsters recut, wiiu

Wie met Paper Monsters Recut aan de slag wil, moet eerst even nadenken wat hij wil.  Als je een uitdaging zoekt, blader je best verder door de Eshop catalogus.  Wil je een licht verteerbaar platformertje dat er puik uitziet, of een platformer voor beginnende gamers of kinderen, dan is dit zeker wat je zoekt.  En aangezien zijn kleine prijs, meer dan waar voor zijn geld!

MindBender

(review gebaseerd op WIIU versie)

Shovel Knight (WIIU/3DS/PC)

20-11-14  / 
 

shovel knight, wiiuVanuit de dieptes van de Eshop worden we plots bestookt met een nieuw pareltje.  Shovel Knight springt op onze WiiU en steelt geheel onverwachts ons hart en onze tijd.

Shovel Knight en Shield Knight zijn een duo avonturiers dat het land beschermt tegen het kwaad.  Op een dag gaat het mis.  Ze gaan een donkere toren binnen, maar worden er overweldigd door monsters.  Shovel Knight wordt overmeesterd en buiten westen geslagen.  Als hij wakker wordt, zijn zowel de toren als Shield Knight verdwenen.  Overmand door verdriet gaat Shovel Knight op rust.  Het land wordt overgenomen door een kwade tovenares en haar trouwe ridders.  Wanneer de toren weer verschijnt, vindt Shovel Knight dat het hoog tijd wordt om op zoek te gaan naar Shield Knight en ondertussen het land te bevrijden van de kwade krachten.

shovel knight, wiiu

We worden om de oren geslagen met clichés in de inleiding van Shovel Knight, maar zo hoort het eigenlijk ook.  Een spel dat probeert om de 8bit klassiekers uit onze jeugd na te bootsen mag dat doen.  Het lukt daar trouwens wonderwel, dat nabootsen.  We gaan er zo in op dat we eventjes weer acht zijn en op woensdagnamiddag bij een vriend met de NES aan de slag zijn. 

shovel knight, wiiu

We platformen van checkpoint naar checkpoint en delen klappen uit met onze spade.  En passant graven we her en der schatten op.  Met onze verzamelde buit kunnen we in een nabijgelegen dorpje nieuwe magische voorwerpen kopen om ons verder te helpen.  We kunnen er ook onze health opkrikken of gewoon verzoeknummertjes aanvragen bij de lokale bard.  Zoals in ieder degelijke 8bit klassieker schuilen er in Shovel Knight ook eindbazen aan het eind van ieder level.  En net zoals de 8bit bazen uit onze kindertijd zijn sommige keimoeilijk en bikkelhard.  We moeten dikwijls helemaal opnieuw beginnen.  Iets wat we doen zonder mopperen, gewoon omdat het zo leuk is.

shovel knight, wiiu

Een fijn, gepixeld actieplatformertje dat ons meeneemt op een nostalgische trip.  We amuseren ons te pletter met Shovel Knight.  A+!  5 sterren!  Honderd procent! Twee duimen omhoog!  Het maakt niet uit welk scoresysteem we hanteren, Shovel Knight krijgt sowieso het maximum!  Aanradertje!

MindBender

(review gebaseerd op WiiU versie)

Video Games Live

19-11-14  / 
 

Video games iveNog niet zo lang geleden kwam het rondreizend muziekcircus u allen bekend als “Video Games Live” op doortocht door onze contreien. Nieuwsgierig als wij zijn, besloten we even een kijkje te gaan nemen. Samen met een honderdtal gamers (en gamer-ouders) werden we een kleine twee uur lang ondergedompeld in de wereld van de game soundtrack. 

Aan enthousiasme ontbreekt het bedenker/gitarist/gastheer Tommy Tallarico alvast niet. Hij maakt grapjes, laat blijken dat hij écht wel iets kent van games en staat geen moment stil tijdens het gitaarspelen. Dat laatste ging ons soms storen. Niet dat rondlopen, we zijn allemaal wel eens enthousiast, maar die net iets té grootse gebaren en gelaatsuitdrukkingen erbij… We vermoeden dat het ligt aan de gewoonte om voor gigantische Amerikaanse arena’s te spelen. Een soort van drang om tot op de achterste rij gezien te worden. De Antwerpse stadsschouwburg is echter geen gigantische arena, en was die avond ook al niet uitverkocht. Tommy’s grootse gebaren kwamen ons dan ook wat clownesk over, maar blijkbaar waren we de enigen die er last van hadden. Het publiek at uit zijn hand.

De stukken die gebracht werden vielen in goede aarde (hoe kan het ook anders als je je publiek op voorhand laat stemmen over de setlist) en het orkest was in topvorm. Bijna alle klassiekers en grote kaskrakers passeren de revue: World of Warcraft, Silent Hill, Legend of Zelda, Final Fantasy, Kingdom Hearts, Halo, zelfs Monkey Island! We amuseren ons te pletter.

Video games live

Grootse show ook. Naast de capriolen van frontman Tommy kunnen we ook beelden van de spellen bewonderen op groot scherm. Tel daarbij een indrukwekkende lichtshow en een hyperenthousiast publiek op, en voor je het weet waan je jezelf op een groots rockconcert.

Dikke fun, die Video Games Live. En lucratief ook blijkbaar. Programmaboekjes vliegen vlot over de toonbank. CD’s, tshirts, DVD’s, sleutelhangers en petjes vinden al even vlot nieuwe baasjes…  Hoezo crisis?

MindBender