06-10-14

Gameforce 2014

Afgelopen weekend vond de allereerste editie van Gameforce plaats.  Wij houden wel van een fijn event op zijn tijd en stonden dus natuurlijk ook paraat voor dit nagelnieuwe exemplaar.  De Waagnatie aan de Antwerpse kaaien was één weekend lang een tempel voor gamers en ze kwamen van heinde en verre toegestroomd.  Een verslag!

Nadat we ons een weg naar een plaatsje gelaveerd hebben en ons trouwe stalen ros verankerd hebben (havenbeeldspraak, dit verslag zal er waarschijnlijk bol van staan... nvdr)  wandelen we begeleid door het schreeuwen van hongerige meeuwen naar de loods die Waagnatie heet.  Er heerst al een gezellige drukte en de ziekmakende geur van voze hamburgers slaat ons in het gezicht.  We houden onze adem in en dringen ons door de toegangsdeuren.

Binnen wachten ons twee hallen vol spelplezier.  We lopen los de PlayStation stand binnen en drummen voor een plaatsje aan de Until Dawn demopod.  Het nieuwe survival horror spel ziet er puik uit.  Levensechte figuren (we herkennen Hayden Panettiere) die moeilijke keuzes moeten maken terwijl een moordenaar hen op de hielen zit?  Spek voor onze bek!

gameforce 2014

Aan de demopod ernaast pikken we, geflankeerd door een wassen beeld van het hoofdpersonage, een leveltje van The Order 1886 mee.  Leuke steampunk actie, prachtige decors…  Alweer staan we te watertanden. 

Aan de overkant kijken we mee over de schouder van een collega.  Hij speelt Bloodborne en het ziet er alweer leuk uit.  Alleen jammer dat onze waarde confrater er niks van bakt.  De lust om de controller uit zijn handen te graaien en hem met een snauw richting uitgang te dirigeren bekruipt ons, maar wandelend geweten SoulDoubt kan ons tegenhouden.  We toeschouweren nog een multiplayer wedstrijd Destiny, maar de angstaanjagende blik van het wassen beeld van The Order jaagt ons de stuipen op het lijf en we vertrekken achterom kijkend naar de Nintendo stand.

gameforce 2014

Ginds pikken we nog maar eens alle demo's mee.  We laten ons alweer de pan inhakken in Smash Bros op WiiU én op 3DS, kijkend kwijlend toe op Bayonetta 2 en kijken onze ogen uit naar de nieuwe Amiibo beeldjes.

gameforce 2014

Bij Ubisoft merken we vooral lange rijen op.  Far Cry 4 en de nieuwe Assassin's Creed eisen alle aandacht op. 

gameforce 2014

De tweede hal wordt voornamelijk ingenomen door een Nederlandse Youtubekanaal en een Community, die op het moment dat wij er zijn niet uitzenden maar wel loeiharde muziek draaien.  We nemen onze toevlucht dan maar in een comfortabele zitzak in het retrogedeelte en gaan ons te buiten aan een heerlijk spelletje Blazing Lazers op de TurboGrafx.  Wie kent die console nog?  Bejaarde lezers mogen nu hun hand opsteken, als ze niet teveel geplaagd worden door jicht tenminste…

gameforce 2014

Onderweg naar de uitgang pikken we nog wat indiegames mee (I Will Escape, Guns Gore & Cannoli en Mayan Death Robots) en daarna bereiden we ons weer voor op de tocht doorheen de hamburgerwalm.

Een geslaagd evenement!  We kijken nu al uit naar wat de volgende editie zal brengen.

MindBender

02-10-14

Sherlock Holmes: Crimes and Punishments (PS4/PS3/XBOX360/XONE/PC)

Sherlock holmes crimes and punishments, ps4Wanneer wij het eindeloze geknal en de flitsende actie van de laatste nieuwe spellen ons even teveel wordt, willen we het even wat rustiger aan doen.  Dan durven wij ons weleens een onmodieuze pet aanmeten en pijplurkend op de redactie afwachten tot wanneer iemand ons een zaak komt voorschotelen.  Nadat we het laatste redactiemysterie hebben opgelost (Wie is er met het laatste restje koffie gaan lopen?) (wijzelf, hoera!) vallen we echter in een zwart gat.  Wat nu gedaan?  Onze speurneus is pas opgewarmd, en de zaak is al opgelost!  Gelukkig is de laatste nieuwe Sherlock Holmes er om onze neus warm te houden.

In deze laatste nieuwe aflevering spelen we, u raadt het nooit, de rol van Sherlock himself.  Zes zaken wachten om opgelost te worden en in elk van de zaken zijn er een aantal verdachten.  Aan ons om de juiste te veroordelen en de onschuldigen vrij te spreken.  

We amuseren ons kostelijk.  Verdachten worden meticuleus ondervraagd, we zoeken nauwgezet naar aanwijzingen en bewijsmateriaal en observeren iedereen met een uiterst scherp oog.  Wanneer we voldoende informatie hebben verzameld, kunnen we verbanden leggen en conclusies vormen in een speciaal menu.  Al die verbanden en conclusies leiden uiteindelijk tot één eindoplossing.  Eens we min of meer zeker weten wie de schuldige is, krijgen we nog eens de kans om die te veroordelen of respijt te geven.  

Sherlock holmes crimes and punishments, ps4

Het klinkt allemaal zeer spannend, en dat is het ook.  Het speuren naar aanwijzingen is bijzonder geestig, vooral dankzij de zogeheten detective vision.  Daarmee kunnen we nog nauwkeuriger rondkijken en dingen opmerken die de gewone agent over het hoofd ziet.  Ook verdachten ondervragen is meer dan alleen een vragenlijstje aframmelen.  We kunnen hen nauwkeurig observeren en zo tot een pak conclusies over hun leven komen.  Een waar festijn voor adventurefans als ons.

De gemiddelde zaak heeft een speelduur van anderhalf uur.  Als je weet dat er per zaak heel wat verschillende eindes mogelijk zijn wordt de herspeelwaarde enorm.  Vooral voor de verzamelaars die iedere aanwijzing willen ontdekken.

Sherlock holmes crimes and punishments, ps4

Zijn we verkocht?  Natuurlijk zijn we verkocht!  Speuren als Sherlock Holmes, wat willen we meer?  Niks!  Alhoewel...  We merken toch een aantal minpuntjes op.  Niks spelbedervend, maar toch...  Zo valt het contrast tussen de grafische pracht en praal en de houterigheid waarmee de figuren bewegen wel heel hard op.  Sommige puzzels worden ons gepresenteerd als minigame.  Een 3d-puzzel vormen, armworstelen of chemische papjes maken...  Klinkt leuk, maar we krijgen bitter weinig uitleg hoe we ze moeten aanpakken.  Na heel wat mislukte pogingen zijn we erg opgelucht dat we de puzzels kunnen overslaan met een druk op de knop.

Sherlock holmes crimes and punishments, ps4

Eindconclusie?  Zij die houden van een stevig potje adventuren moeten dit gewoonweg aanschaffen.  Liefhebbers van actie laten dit best aan de kant liggen.  Elementair, m'n beste Watson!

MindBender

(review gebaseerd op PS4 versie)