20-04-14

Beware Planet Earth (PC/MAC)

beware planet earth, pcGeen idee vanuit welke uithoek van het heelal het knotsgekke strategiespel "Beware Planet Earth" op onze reviewstapel is geland.  Opeens was het er.  Inclusief groene mannetjes, vliegende schotels, graancirkels en verdwijnende koeien.  Kwatongen noemen het een voorbode van een Martiaanse invasie, nuchterder redactiegenoten hebben het over de laatste nieuwe telg van Lightmare Studios.  Hoe dan ook: we amuseren ons kostelijk!

Het opzet is vrij simpel.  Boer Barney zit opgesloten op z'n latrine en moet hulpeloos toekijken hoe buitenaardse wezens zijn koeien komen pikken.  De koeien zijn bij de groene mannetjes erg geliefd om op te experimenteren en de kudde van Barney slinkt zienderogen.  Gelukkig kan Barney beroep doen op ons.  Terwijl hij probeert om de WCdeur van het slot te krijgen, moeten wij de koeien beschermen.

Gelukkig heeft Barney een aantal hulpmiddelen voor ons.  Naast opgesloten op het toilet blijkt hij namelijk ook nog eens brilliant uitvinder te zijn.  Hij knutselt voor ons allerlei schroot in een handomdraai om tot wapens.  Frigo's vuren nu sneeuwballen af die de groenen trager maken.  Distilleertonnen schieten nu projectielen af en barbecues worden napalmspuitende doodsmachines.  Zelfs benzinepompen blijven niet gespaard van Barney's knutseldrang.

beware planet earth, pc

De Marsbewoners landen telkens op dezelfde plaatsen en volgen vandaar een vast pad naar de koeienweide.  Eens ze een rund te pakken hebben, moeten ze de hele weg terug naar hun schotel.  Het enige wat wij moeten doen, is de dodelijke machines een strategisch goede plaats geven.  We kunnen ze eender waar naast de weg plaatsen, zolang er geen obstakels de plaatsing verhinderen.  Het is wat goochelen met de types machines en hun plaatsing, en met het verdienen van de grondstoffen waarmee Barney knutselt, maar eens we het onder de knie hebben geraakt geen buitenaardse meer tot aan onze koeien.  Kort nadat ze zijn uitgestapt ligt hun ruimtehelm al aan diggelen en geven ze het op!

beware planet earth, pc

Vier seizoenen lang doen de Marsmannen verwoede pogingen om ons vee te komen plunderen.  Ninja-aliens, undercover aliens, muzikanten en roadies, soldaten met raketwerpers, wetenschappers met schilden, oproerpolitie,...  Een hele hoop groen tuig met eigen specialiteiten probeert ons strategisch te slim af te zijn.

beware planet earth, pc

We amuseren ons te pletter.  De tekenstijl is leuk, het spel is leuk, we liggen dubbel met de idiote Marsman-versies...  De vier seizoenen content zorgen voor aardig wat gameplay, maar wie toch nog niet genoeg heeft kan nog aan de slag in de moeilijkere Veteranmode, of met de verschillende challenges.  Nu voor een prikje te koop op Steam, dus niet aarzelen!  Kopen die handel of desnoods ruilen tegen een koe.

MindBender

(review gebaseerd op PC versie)

18-04-14

Thief (XBOX360/PS3/XBOXONE/PS4/PC)

thief, ps3In de laatste nieuwe aflevering van de Thief-franchise krijgen we weer controle over meesterdief Garret.  Garret is nog steeds zijn eigen, pikkedievende zelve, maar zijn stad is wel helemaal veranderd.  Het verschil tussen arm en rijk lijkt groter dan ooit, en tot overmaat van ramp wordt de bevolking ook nog eens geteisterd door een mysterieuze ziekte. En dat allemaal omdat een paar oude knarren een jaar eerder dachten de boel te kunnen verbeteren met zwarte magie!

We krijgen nog steeds zicht op Garrets wereld in first person perspectief.  Naar goede oude gewoonte pikken we nog steeds alles wat los zit en nemen we de stadswacht olijk in de maling.  Rondsluipen op de daken en in de schaduwen was nog nooit zo leuk!  De uitgebreide stad tiert welig van de smalle straatjes, de loshangende touwen en regenpijpen die smeken om beklommen te worden en het lijkt overal aardedonker.  Hyperatmosferisch!

Na het eerste uurtje spelen beginnen we echter te geeuwen.  Er gebeurt namelijk niet veel.  We moeten wel missies uitvoeren om de uiteindelijke booswicht te pakken te krijgen, maar alles is op den duur zo...  Afgezaagd.  De stad is donker en kil, en een dief werkt het beste 's nachts, dat begrijpen we.  Maar enkel en alleen maar nachtlevels?  Altijd aardedonker of op zijn minst schemerig?  We worden er zowaar zwaarmoedig van.

thief, ps3

En dan dat stelen.  Erg leuk, vooral in het begin.  De losliggende prulletjes die we ontvreemden worden meteen omgezet in goud.  Met dat goud kunnen we upgrades vrijkopen waardoor we nog vlotter kunnen pikken.  Alleen geldt hier weer dezelfde tekortkoming: teveel van het goede.  Na de zoveelste zilveren beker begint het ons wat de keel uit te hangen en streven we recht op on doel af zonder bijkomstige prullaria te verdonkeremanen.

Het olijke in de maling nemen van de stadswacht dan?  Ja, leuk, maar niet echt een uitdaging.  Wanneer we gezien worden kunnen we gemakkelijk ontkomen door omhoog of omlaag te klimmen (de AI ontbreekt de mogelijkheid om omhoog of omlaag te kijken) of simpelweg omdat de AI zijn eigen maten voor de voeten loopt. Een sluwe meesterdief zijn geeft helemaal niet zo'n voldoening als je tegenstanders oliedom blijken te zijn...

thief, ps3

Dan maar ronddolen in gothische, grote, vrij te verkennen stad.  Alhoewel...  Vrij...  We merken al vlug dat we niet zozeer vrij spel krijgen in de volledige stad, maar in kleine welafgebakende stukken ervan.  Willen we naar een volgend gebied, dan dringt zich een irritant lange loading time op.  Erg vervelend als we een verre wandeling voor de boeg hebben, en bovendien breekt dit het ritme van het spel.

thief, ps3

Thief, we hadden er zo NAAR uitgekeken, en helaas blijkt dat we er ook snel OP uitgekeken zijn...  Jammer!

MindBender

(review gebaseerd op PS3 versie)

08-04-14

Evolve (PC/PS4/XBOXONE)

evolve, pcLaatst kwam er een uiterst leuk mailtje aan op de redactie.  Of we zin hadden in een hands-on preview van Evolve, de nieuwe teambased shooter van 2K?  De mail is nog niet koud, of ons antwoord is al terug gestuurd.  Natuurlijk hebben we zin!  En hoe!  Digitale monsters in de kont schoppen is namelijk toevalligerwijs één van onze favoriete bezigheden!  Hyperenthousiast begeven we ons die dag naar de supergeheime testlocatie op kantoor bij Global Image aan de Frankrijklei in Antwerpen. 

Euh…  voormalig geheime locatie. 

Oeps.

In Evolve draait het om een team van vier jagers.  Ze worden als voorhoede gedropt op planeten die gekoloniseerd moeten worden.  Hun doel: de gevaarlijkste inheemse fauna zoeken en vernietigen.  Elk van de jagers heeft daarvoor zijn eigen specialiteit.  De Assault is de zware jongen van het team.  Uitgerust met extra krachtige wapens is hij uitermate geschikt voor een frontale aanval.  De Support heeft een ondersteunende functie.  Hij kan teamleden beschermen en bombardementen laten neerkomen op het monster.  De Trapper is zowat de leider van het team.  Hij kan het monster opsporen door te zoeken naar sporen en door het plaatsen van geluidssondes.  Eens het monster is gevonden, kan hij het op één plaats houden met een harpoen en een energieveld.  Laatste en meest belangrijke teamlid is de Healer.  Hij zorgt niet alleen voor de fysieke gezondheid van het team, hij kan het monster ook verdoven en meer zichtbaar maken. 

evolve, pc

Al bij al een sterk team dus.  Maar wat maakt het bestaan van zo'n team nodig?  Maak kennis met het Goliath monster.  Een kruising tussen King Kong en Godzilla en zeer slecht gehumeurd.  Het monster is niet opgezet met de kolonisatiepoging van zijn planeet en zal zich koste wat kost verzetten tegen de indringers.

Na een korte intro worden we samen met collega's het testlokaal ingeloodst.  Vijf PC's staan er tevreden te zoemen.  Een 2K werknemer zal ons er, in de rol van trapper, doorheen de hands-on leiden.  Er blijft enkel de prangende vraag wie de rol van het monster op zich wil nemen.  Als een té enthousiaste kleuter die wil gekozen worden voor het populaire voetbalteam gooien we ons hand te lucht in.  Overweldigd door al dat enthousiasme werpt niemand protest op en mogen we plaatsnemen achter de PC waarop Goliath staat te wachten.  De andere rollen worden keurig verdeeld en sessie één gaat van start.

evolve, pc

Als monster worden we met een voorsprong op de planeet gespawned.  Terwijl de jagers nog onderweg zijn naar hun droppunt kunnen wij al een rustig plekje opzoeken om ons te verstoppen.  We maken gebruik van Goliaths klimvaardigheden en zoeken ons een plaatsje hoog op de rotsen.  Daar vinden we ook een roedel kleinere wezens die we vakkundig tot moes meppen en oppeuzelen.  Want hoe meer we eten, hoe vlugger we de volgende fase in onze evolutie bereiken.  Nog voor de jagers een kans gekregen hebben om hun omgeving goed te verkennen, hebben wij al genoeg gepeuzeld om naar de tweede fase te evolueren. 

In deze tweede fase is Goliath ietsjes groter geworden en naast onze twee basisaanvallen mogen we er nog een derde bijkiezen.  We kunnen al vuurspuwen en een verpletterende stormloop uitvoeren, dus kiezen we voor de immer populaire "aanval door middel van geworpen rotsblok".  Onze toegewezen coach wijst er ons op dat Goliath nu eigenlijk al sterk genoeg is om de jagers aan te kunnen, maar dan kennen ze ons nog niet.  Voorzichtig als we zijn gaan we verder op zoek naar eetklare fauna om verder te evolueren naar de finale fase drie.  Ondertussen modderen de jagers maar wat aan, geplaagd door taalproblemen (Walen, Vlamingen én een Nederlander die in het Engels communiceren, het blijft iets Babels hebben…).

evolve, pc

Enkele snacks later krijgen de jagers bericht dat Goliath fase drie heeft bereikt.  Angstkreetjes worden geslaakt, en de jagers slaan in paniek.  Omdat we nu geen reden meer hebben om ons te verstoppen kiezen we voor de frontale aanval.  Tegen de nu reusachtige Goliath hebben de jagers geen schijn van kans, en we hakken ze dan ook moeiteloos in de pan.  Er wordt unaniem gestemd voor een rematch, maar ook die loopt faliekant af voor de jagers.

In de volgende speelrondes nemen we de rol van de verschillende jagers voor onze rekening.  Communicatie verloopt nog steeds stroef ("Links, hij zit links!  Ik bedoel left!" "Which links?" "South!  Noord nu!") en Goliath blijft winnen door het pletten van de jagers of het vernietigen van hun basiskamp en inwoners.  Er blijft om rematchen gevraagd worden en iedereen amuseert zich kostelijk.  Er wordt zelfs niet geklaagd over de merkbaar gestegen temperatuur.  Vijf high performance PCs in een kleine ruimte op volle kracht laten draaien blijkt nog steeds de beste manier om een subtropisch mini-ecosysteem te creëren.  De paaseitjes die we bij de koffie kregen beginnen hoe langer hoe meer op chocolademelk te lijken…

evolve, pc

Tussen de vele rematchen wordt ons nog verteld dat, hoewel de nadruk duidelijk op online multiplayer ligt, er ook een singleplayer modus in het spel zal zitten.  De jagers waar we nu mee spelen zijn slechts vier van de veel meer beschikbare personages en Goliath slechts één van de vele monsters die bij de release speelbaar zullen zijn.  De uitleg wordt af en toe onderbroken door een onfortuinlijke jager die een misstap zet en wordt verslonden door andere fauna dan Goliath.  De hele planeet blijkt immers vijandig te zijn, en een clevere monsterspeler maakt daar handig gebruik van.

Bij de laatste spelbeurt mogen we nog één keer de rol van monster opnemen.  Het wordt een zenuwslopende ronde die eindigt met de eerste overwinning van de jagers.  Iedereen gaat tevreden terug naar zijn eigen redactie.  Tevreden dat de jagers het toch één keer gehaald hebben van de verschrikking van de buitenaardse jungle, maar wij weten wel beter.

We hebben jullie laten winnen, collega's.

MindBender

07-04-14

Mario Kart 8 (WiiU)

mario kart 8,wiiuDe racekoorts heeft weer toegeslagen op de redactie.  Weddenschappen worden afgesloten, bondgenootschappen worden gesmeed en er wordt getrashtalked dat het een lieve lust heeft.  Zelfs willekeurige voorbijgangers worden op straat met bananenschillen bekogeld.  De reden?  We zijn zo ongelooflijk ongeduldig aan het wachten op Mario Kart 8!  Gelukkig werden we, net voor de situatie onhoudbaar werd, uitgenodigd om het spel te komen testen bij Nintendo.

Ginds aangekomen, wacht ons een tafel vol controllers op.  Onze eerste moeilijke keuze van de dag, want waarmee kunnen we het vlotst winnen?  Wiimote met of zonder nunchuck?  Classic controller, al dan niet pro?  De WiiU Gamepad?   Omdat we medetester SoulDoubt verdacht zien lonken naar de Gamepad verdenken we haar ervan tactisch voordeel te hebben met een Gamepad.  We duiken dan ook naar de controller in kwestie en weten hem voor onszelf te bemachtigen.  Terwijl we hem triomfantelijk in de lucht heffen, zien we dat SoulDoubt gezwind en vrolijk fluitend voor de classic controller pro kiest.  Zou ze ons belazerd hebben?  Was haar lonken naar de Gamepad een tactische zet om ons te laten geloven dat ze er voordeel mee zou halen terwijl ze eigenlijk beter overweg kan met classic controller?  Compleet overmeesterd door competitieve paranoia starten we het spel.

En weer worden we voor een verscheurende keuze gesteld.  We moeten beslissen met welk personage we willen racen.  Uit ondervinding weten we dat de kleine personages sneller zijn, maar minder goed scoren op baanligging dan de grote.  Terwijl we berekenen waar we het meeste voordeel uithalen, zien we dat SoulDoubt al een voertuig aan het kiezen is! 

mario kart 8,wiiu

We spieken mee terwijl ze haar voertuig pimpt.  Ze kiest voor een lowrider bike, met standaard wielen en een deltavleugel als zweefoptie.  Mario neemt plaats op de bestuurdersstoel.  In blinde paniek proberen we haar keuze zo goed mogelijk na te bootsen.  Baby Mario zal voor ons een rocket bike besturen, met houten wielen en een tros ballonnen als zweefoptie.  Het geheel ziet er niet uit, maar we hopen dat baby Mario's lichtgewicht ons een voordeel geeft.  We geven nog vlug aan dat we 150cc willen (dat gaat gewoon sneller!), kiezen een willekeurige cup en luttele seconden later staan we aan de startlijn te ronken.

Van zodra het startsein wordt gegeven is onze paranoia plots verdwenen.  Het kan ons plots geen barst meer schelen of SoulDoubt ons verslaat of niet.  We amuseren ons te hard om daar nog oog voor te hebben.  Dit is Mario Kart ten top.  Knotsgekke karretjes, personages en geestige parcours.  Er passeren compleet nieuwe parcours de revue en oude bekenden die in een nieuw jasje werden gestoken.  Hetzelfde geldt voor de personages.  We zien oude vertrouwden als Mario, Luigi, Bowser, Toad en de baby's, maar merken ook nieuwelingen als Metal Mario en de Koopa Kids op.

mario kart 8,wiiu

De grootste nieuwkomer is echter de zwaartekracht.  De voertuigen in deze achtste aflevering kunnen namelijk niet alleen moeiteloos switchen tussen land en water, maar ook tussen boven, onder en zijwaarts.  Parcours draaien soms plots op hun kant of ondersteboven.  We kunnen zonder probleem verder rijden, maar het vergt wel enige gewoonwording om niet als een gek de kant in te rijden van zodra het parcours keert.

Om het feest compleet te maken ontdekken we ook nog een paar nieuwe powerups.  Naast de alom bekende schilden en bananen en het irritante blauwe schild (dat nu ook iedereen dat het onderweg naar de kopligger tegenkomt, omverkegelt) rapen we ook bloemen op.  Met de vuurbloem kunnen we tegenspelers met vuurballetjes bestoken en de piranhaplant kegelt andere coureurs van de baan.  Het lukt SoulDoubt ook nog om boomerangs te bemachtigen waarmee ze ons net voor de finish van de baan werpt.

mario kart 8,wiiu

De voormiddag vliegt voorbij.  Voor we het beseffen hebben we alle Cups een paar keer uitgereden en iedere mogelijke combinatie van wielen/carrosserie/zweefdinges uitgebreid geprobeerd.  We kunnen slechts tot één conclusie komen…

MUST HAVE!

MindBender