03-11-12

Medal of Honor: Warfighter (XBOX360/PS3/PC)

medal of honor warfighter, xbox360Duizend bommen en granaten!  Dekselse terroristen zijn er in geslaagd een nieuwsoortig explosief binnen de westerse landsgrenzen te smokkelen!  Het superkrachtige PETN vormt een bedreiging voor...  euh...  voor...  hm.
Voor de Amerikanen zeker?  Of voor de hele westerse wereld?  Neen?  Oh, voor de vrijheid der mensheid en de freedom of speech en zo!  Juist ja.  Goed, waar waren we?  Oh ja, het superkrachtige PETN vormt dus een bedreiging en het is aan een team elite soldaten om de bron ervan op te sporen en uit te schakelen!

Na deze korte (en uiterst gebrekkige -nvdr) inleiding, kunnen we niet anders dan ons verontschuldigen voor de lengte van de uiterst korte bespreking die volgt.  Maar met een goede reden: niks anders dan lof voor deze nieuwe Medal of Honor telg!

Warfighter barst van de actie.  Of het nu in woestijnen, in steden, op zee, of in de lucht is, de adrenaline giert door ons lijf!  Achter iedere hoek kan een tegenstander verborgen zitten, overal dreigt er gevaar voor sluipschutters.  Zelden zo intens een spel beleefd!

medal of honor warfighter, xbox360

We voelen ook niet anders dan sympathie voor de sympathieke hoofdsoldaat.  Hij is net uit de eenheid gestapt om zijn huwelijk te redden en meer tijd met zijn dochtertje te kunnen doorbrengen en BAM!  Terroristische aanslag mét de nieuwe springstof vlak naast hem!  Hij kan niet anders of opnieuw in dienst treden en zijn  makkers helpen deze dreiging een halt toe te roepen!

Geluid en beeld vertoeven zoals gewoonlijk ook weer gezellig naast elkaar op de bovenste plank.  Buren van de redactie werden bij het begin van onze eerste spelbeurt ruw het bed uitgeschud door het luide oorlogslawaai.  Het mag een wonder heten dat ze de civiele bescherming nog niet op ons afgestuurd hebben.

medal of honor warfighter, xbox360

En die AI!  Wat een intelligente vijanden!  Ze laten zich niet zomaar te grazen nemen en schuilen waar ze maar kunnen.  Ze proberen ons zelfs in de flank aan te vallen!  Gelukkig kunnen we kiezen uit een overvloed aan wapentuig om hen snel en efficiënt het zwijgen op te leggen.

Nog niet overtuigd?  Laat ons het dan proberen met het beschrijven van een typisch moment in het spel: Jij en je eenheid zitten vastgepind op de eerste verdieping van een gebouw.  Het gebouw aan de overkant bulkt van de vijanden die zonder ophouden de gevel van jouw gebouw van kogelgaatjes voorzien.  Er is geen kogel tussen te krijgen.  Gelukkig weet je op tijd je luchtondersteuning op te roepen.  Binnen de kortste tijd komt er een helicopter aangevlogen en mogen we de controle over diens afweergeschut overnemen.  Terwijl de heli rond het plein cirkelt mogen wij met een zwaar kaliber de vijand doorzeven.  Die vijand laat zich echter niet onbetuigd en probeert de heli met raketten neer te halen...

medal of honor warfighter, xbox360

Nog niet overtuigd?  Wij wel!  Warfighter mag gewoon niet in je collectie ontbreken!  En als u ons nu wil excuseren: het slagveld wacht op ons!

MindBender

(review gebaseerd op XBOX360 versie)

Super Monkey Ball Banana Splitz (PSVita)

super monkey ball banana splitz, psvitaWaarom zijn bananen krom?  Waarom vond iemand bij Sega dat het wel leuk zou zijn om een aap in een glazen bal te stoppen en die vervolgens een hindernissenparcours hoog in de lucht te laten afleggen?
Geen mens die het weet.
Super Monkey Ball is terug.  Aiai en kameraden kunnen weer aan het rollen in hun balletjes om bananen te verzamelen.

De grote vraag is of wij er ook terug klaar voor zijn. Evenwichts- en balansspelletjes daar hebben we het geduld niet voor.  Als we drie keer na elkaar over de rand geflikkerd zijn, dan bekruipt ons altijd de neiging om het spel de vuilbak in te flikkeren.  Maar goed, we hebben ons voorgenomen om het wat kalmer aan te doen.  De dingen een kan te geven vooraleer ze in de al uitpuilende vuilbak te kieperen...

Banana Splitz voegt weinig of niks nieuws toe aan de bekende Monkey Ball formule.  We rollen nog steeds als een gek heen en weer en proberen onder het rollen naar de finish door een paar bananen mee te pikken.  Over de rand rollen geeft nog steeds de onverbiddelijke "Out of bounds!" aankondiging en we moeten het parcours nog steeds binnen een bepaalde tijd afleggen.

super monkey ball banana splitz, psvita

Om onze gebalde aap te besturen kunnen we kiezen tussen de stick of de motion sensor van de PSVita.  Omdat die laatste bijna zo goed als ongebruikt is op onze PSVita besluiten we er eens een testritje mee te maken.  Vita naar voor kantelen laat de bal naar voor rollen, naar links naar links, enzovoort.  U snapt het principe wel.  De motion sensor reageert voortreffelijk, maar tegelijk is het ook mateloos irritant.  Om de bal te laten bewegen kantelen we namelijk ook het scherm waarop de actie gebeurt mee.  We hebben geen andere keuze dan als een onnozele te zitten meebewegen willen we nog zien waarmee we bezig zijn.  De switch naar stick is dan ook vlug gemaakt, alleen jammer dat die minder vlot bestuurt.

super monkey ball banana splitz, psvita

De moeilijkheidsgraad van de levels heeft slechts twee variaties: de levels zijn ofwel kinderlijk simpel, ofwel aartsmoeilijk.  Geen gulden middenweg voor de apen.  Het gevolg is dat ons enthousiasme ook twee variaties kent: oeverloze verveling bij de simpele levels en mateloze irritatie bij de moeilijke levels wanneer iets maar nét niet wil lukken.

super monkey ball banana splitz, psvita

Tja, we zeiden het al.  Al die balans- en evenwichtsdingen zijn niet aan ons besteed.  En Super Monkey Ball Banana Splitz helpt niet echt om ons onze mening te laten herzien.

MindBender

Vorige 1 2 3 4 5 6