16-08-12

Gamescom - dag 1

Gamescom dag 1

Tjongejonge!  Wat een drukte!  En dan is vandaag alleen nog maar de pers toegelaten op de beurs...  Morgen wordt zeker en vast een hel voor onze voeten en tenen...  Maar een feest voor onze 3DS.  We streetpassen hier dat het een lieve lust is!

Maar daarvoor zijn we natuurlijk niet naar Keulen afgezakt.  We zijn hier om de laatste nieuwtjes te zien en te testen en wat een hoop zijn er dat!  Uit het blote hoofd: Sacrilegium, Raven’s Cry, Dead Island Riptide (waar we overigens nog over moeten zwijgen tot 31/08, orders van de persverantwoordelijke!), Injustice, Lego LOTR, Skylanders Giants, Epic Mickey, Little Big Planet Vita, Dark, Iron Sky Invasion, Castlevania 3DS, New Little King’s Story, Rayman Legends, Batman Arkham Asylum Armored Edition, Doom 3, Dishonoured en volgens mij vergeet ik er nog een hoop.  Het is al laat en de vermoeidheid (en de zware maaltijd) speelt ons parten.

sacrilegium

Volledig onverbereid lieten we ons binnenloodsen bij Topware Interactieve.  De vlotte Amerikaan van dienst overdonderde ons met een demo van Sacrilegium.  In dit survival-horrorspel besturen we Alex, een Amerikaans meisje dat het op reis in Oost-Europa aan de stok krijgt met een moderne vampierenclan.  Het spel is nog volop in ontwikkeling, maar toch werden we al omver geblazen door de atmosfeer en de adembenemende graphics.  Eentje om in de gaten te houden dit!

We zijn nog maar nauwelijks bekomen of de Amerikaan dondert ons met zijn surroundboxen uit onze comfortabele zetel.  Kannonengedreun leidt de intro van Raven’s Cry in.  Vechtende piraten, zeeslagen met schepen, mannen met houten benen en haken ipv handen...  Hoe kunnen we niet instant verliefd worden op dit piratenavontuur?  De Amerikaan verwoordt het vlotjes als: “Here you’ll see none of that Johnny Depp Yohoho and a bottle of rum-crap!”. 

Op de vloer wagen we ons aan een robbertje vechten met Injustice.  Een Mortal Kombat kloon met superhelden.  Onze kamp tussen Batman en Solomon Grundy wordt vlotjes beslecht in het voordeel van Batman (finishing move: Solomon overhoop rijden met de Batmobile!).  Nice.

Lego Lord of the Rings verleidt ons ook tot een testrondje, maar de Duitsgesproken cutscenes en een paar dikke bugs zorgen ervoor dat we het vlug voor bekeken houden. 

Ontdekking van de dag: Dark.  In dit third person adventure besturen we een vampier.  We spelen de tutorial die ons vlotjes leert hoe we een zootje ongeregeld met stealthkills en instant kills een kopje kleiner maken.  Bloed opzuigen is optioneel.  We spelen de tutorial uit en de computer waarop de build staat, draait de soep in.  De standhouder vindt het blijkbaar niet meer dan normaal, maar wij maken ons gauw uit de voeten.

Iron sky invasion

Zei iemand daar Nazi’s?  Natuurlijk niet, we zijn hier immers in Duitsland en dat woord ligt hier nogal gevoelig.  Het weerhoudt Topware Interactive er niet van een demo van Iron Sky Invasion te draaien.  Het spel volgt het verhaal van de film.  Voor zij die nog niet vertrouwd zijn met de plot van Iron Sky: op het einde van WOII vluchten de nazi’s naar de donkere kant van de maan.  Daar houden ze zich 70 jaar lang verborgen.  In alle stilte hebben ze nieuwe wapens om de aarde aan te vallen ontwikkeld...  Geschifte plot, en de heel vroege demo van de space-combat-sim ziet er al puik uit.  Jammer dat de verzamelde Duitse pers er in een flinke boog omheen loopt.  Zouden de ferm geëtaleerde swastika’s daar iets mee te maken hebben?

Doom 3 is een herwerkte versie van de oude versie van Doom 3.  Volgen jullie nog?  De graphics werden opgesmukt en in 3D gegoten.  We nemen plaats achter de console, zetten een 3D brilletje op en voelen meteen onze maag omdraaien.  De 3D gaat alle kanten op, ons linkeroog zoomt in en ons rechteroog zoomt uit en allebei kijken ze een andere kant op...  We hebben geen zin in een prompte epilepsieaanval en lanceren het brilletje naar de dichtsbijzijnde boothbabe die het vlotjes vangt.  We houden het wel bij de oude vertrouwde Doom 3 2D!

Net voor de beurs zijn deuren sluit voor de dag kunnen we nog even Little Big Planet Vita spelen (Meh.), Skylanders Giants (Wauw, dubbel zo grote figuurtjes!  Met ingebouwde lichtjes!) en Epic Mickey (redelijk gewoontjes.).  Dan komt een bevallige boothbabe ons vriendelijk maar kordaat op straat schoppen en dag 1 zit er op.  Op naar de volkstoeloop die dag 2 zal worden...

MindBender  

14-08-12

Gamescom - Sony persconferentie

Er is een oud spreekwoord dat zegt “Eigen stoef stinkt”.  Die wijsheid in gedachten begeven we ons gewapend met een neusknijper naar de Sony persconferentie.

Sony steekt meteen van wal met een paar PSVita aankondigingen.  Little Big Planet komt op 19 september naar de Vita.  Aan het aarzelend op gang komend applausje maken we op dat we niet de enigen zijn die daar niet van wakker liggen.  All Stars Battle Royale kan op iets meer bijval rekenen, maar de keet barst pas echt los wanneer er nieuwe DLC voor Little Big Planet 2 wordt aangekondigd.  Met de Crosscontroller DLC krijgen we niet alleen nieuwe levels, we krijgen nu ook de mogelijkheid om Sackboy te besturen middels een PSVita.  Daverend applaus.  Wij zakken ietsje verder weg in de armen van Morpheus...

Passeren ook nog de revue: Assassin’s Creed 3, Ratchet & Clank Q-force, Sly Cooper Thieves in Time en Call of Duty Black Ops: Declassified.  Die laatste wordt ook op een daverend applaus getrakteerd, en dolenthousiast wordt er meteen ook een bundlepack van de Vita en COD aangekondigd.  Een alweer licht aarzelend applaus volgt.

Killzone Mercenary krijgt onze volledige aandacht.  De trailer zit goed, de gameplaybeelden doen ons lichtjes watertanden, maar dan wordt er droogjes aangekondigd dat we over deze titel pas in de komende maanden meer te horen krijgen.  Lichtjes teleurgesteld schuiven we weer van het puntje van onze stoel naar achter.

Nog meer groot nieuws!  Media Molecule, de makers van Little Big Planet hebben een nieuwe franchise klaar.  Ze zal Tearaway gaan heten, en draait volledig rond een papieren wereld.  Papieren held Iota kunnen we op zijn tocht assisteren door de vele randsnufjes van de Vita te gebruiken: de microfoon, gyroscoop, camera’s en touchpads...  Geen van allen blijft onbenut.  Op papier (haha) lijkt het leuk, maar het ruikt ons net iets teveel naar een Little Big Planet kloon. 

Na een paar aankondigingen over Psplus en nieuwe essentials verwachten we ons aan een paar spetterende nieuwtjes.  Niets is echter minder waar.  We worden nog getrakteerd op een paar nieuwe (nu ja) titels voor Wonderbook, Sony’s nieuwste kinderspeeltje.  Book of Spells kenden we nog van de E3 presentatie.  Nieuw zijn Diggs Nightcrawler (een virtueel detectiveverhaal voor kinderen) en Walking with Dinosaurs (u weet wel, dat BBC-succes).

Zouden dan nu de spetterende nieuwtjes komen waar we wel onze slaap voor moeten laten?  Driewerf helaas: het blijkt tijd om de Move-controls van Fifa 13 te demonstreren.  Trouwe lezers weten dat voetbal ons nog nooit ofte nimmer heeft kunnen boeien, zelfs niet met Move-controls.  Gezien de reacties van de overige aanwezige pers zijn we blijkbaar de enige voetbalhaters aanwezig...

Op naar Puppeteer dan maar.  Het sprookjesachtige verhaal van een jongentje dat door een booswicht in een marionet wordt veranderd en uit de poppenkastwereld waarin hij is terechtgekomen probeert te ontsnappen.  Klinkt goed, alleen werd er naar ons bescheiden mening weer net iets teveel Little Big Planet-saus over gegoten.  Afwachten...

Maar dan, vlak voor onze ogen finaal dreigen dicht te vallen, komen de kleppers waar we op zaten te wachten.  Rain, een mooi gestileerd adventure over een onzichtbare hoofdpersoon die pas in de gietende regen iet of wat zichtbaar wordt; Until Dawn, een first-person horroradventure dat ons deed denken aan de Friday the 13th films en als kers op de taart een nieuwe trailer van The Last of Us.  We zijn weer helemaal wakker.  Als we nu maar uitgeslapen raken voor onze eerste dag op de vloer morgen...

MindBender 

Gamescom - EA persconferentie

Wij zitten al netjes klaar in de zaal, maar jullie arme zieltjes die moederziel alleen zonder ons zijn achtergebleven kunnen vanaf 16 uur hier live de EA persconferentie meevolgen!

Als we de camera zien, zullen we wuiven.

Morgen verslag van onze eerste dag op de vloer.

MindBender