07-11-11

Disgaea 4 A Promise Unforgotten (PS3)

Disgaea 4, PS3Een RPG ter tijd en stond gaat er bij ons wel in.  We waren dan ook één en al enthousiasme toen we onze tanden mochten zetten in de laatste nieuwe Disgaea. 

De hoofdrol in deel vier is weggelegd voor Lord Valvatorez, de vampier de we nog kennen uit vorige delen.  Valvatorez is nu Prinny instructeur in de onderwereld en hij neemt zijn job bloedserieus.  Voor ons nog onbekende redenen heeft hij het bloed drinken afgezworen en focust hij zijn culinaire behoeftes volledig op sardientjes…  Stilletjesaan raakt Valvatorez de corrupte leiding van de onderwereld beu, en samen met zijn weerwolf dienaar Fenrich begint hij een revolutie tegen de baas van de onderwereld. 

Wat volgt is een leuk en diepgaand verhaal met een heleboel humor en puike voicecasting.  Valvatorez en de zijnen (en vooral de Prinnies) vormen een perfecte cast voor het verhaal.  Visueel en speltechnisch is er echter bijna niks nieuws onder de zon.  Disgaea 4 leunt heel dicht aan bij zijn voorgangers en hoewel echte fans dit een zegen zullen vinden, lijkt het voor ons op "maar meer van hetzelfde". 

Vechten gebeurt nog steeds vanuit het "schuinbovenaanzicht".  We kunnen met de figuurtjes bewegen en een aanval of een special move uitvoeren.  Wanneer verschillende figuurtjes van hetzelfde team naast elkaar staan, kunnen ze een teamaanval uitvoeren.  Leuk, maar ondanks de HD-sprites die gebruikt werden voor de figuurtjes oogt het hele systeem er vrij oubollig uit… 

Disgaea 4, PS3

Begrijp ons niet verkeerd, Disgaea is een goed spel.  De tekenstijl is leuk en de animaties die aan teamaanvallen vooraf gaan zien er prachtig uit.  Het tactische vechten gekoppeld met RPG-elementen zijn misschien wat overweldigend voor een nieuwkomer in het genre, maar mits wat volharding makkelijk onder de knie te krijgen.  Eens onder de knie kan je geweldige gevechten beleven en tussen de twaalf en honderd uur zoet blijven met Disgaea 4. 

Disgaea 4, PS3

Eén manier om zoet te blijven is de mapeditor waarmee je je eigen werelden kunt aanmaken en delen via het Playstation network.  De spelers met politieke aspiraties kunnen zich dan weer uitleven in de campain HQ.  Daar kan je jezelf te buiten gaan met politieke manoeuvres, omkopingen en senaatstemmingen om je figuren sterker te maken.  We gaan eerlijk zijn: het werd ons net iets té ingewikkeld en we hebben de politiek maar gelaten voor wat hij was.

Disgaea 4, PS3

Disgaea 4 blijft steken op het niveau van zijn voorgangers, en dat is een mes dat aan twee kanten snijdt.  Trouwe fans zullen hiervan smullen, anderen zullen dan weer iets meer verwacht hebben.  Nieuwelingen in het genre/de franchise kiezen misschien best voor Disgaea 1 als instapper.  En wij?  Wij geven grif toe dat deze RPG helemaal ons ding niet is.

MindBender

03-11-11

Uncharted 3 Releaseparty

 

Uncharted 3, zombiekameel

Het voorbije weekend ging Uncharted 3 al vlotjes over de toonbanken ondanks het door Sony opgelegde embargo van 2 november.  Het weerhield Sony er niet van om op die officiële releasedatum een feestje te organiseren ter ere van het spel. 

Nadat een busje ons de volle 600 meter van parking tot zaal heeft gevoerd, worden we meteen in woestijnsfeer ondergedompeld.  De zaal werd van boven tot beneden ingericht met Marokkaanse prieeltjes, camouflagenetten, palmbomen, ge(speelgoed)wapende babes, gigantische tajines en bommatapijten zover het oog kan zien.  De speakers blèren een constante stroom middenoosterse muziek op bijna ondraaglijk volume en vanop het podium staart een opgezette kameel ons met dode ogen aan.  De toon voor een geslaagde avond is gezet.

 Wat ons meteen opvalt is dat de twee Franstalige collega's naast ons kosten noch moeite gespaard hebben om zich te stylen als Nathan drake.  Ze dragen een sjaaltje rond de nek en hebben een klein gelkuifje gezet.  Ongetwijfeld menige uurtjes voor de spiegel doorgebracht voor ze naar hier afzakten, en het heeft duidelijk succes.  Niet zozeer bij hun vrouwelijke entourage, maar vooral bij henzelf.  De twee ijdeltuiten houden zich de hele avond bezig met, al dan niet samen, te poseren voor foto's met de onvermijdelijke iPhone.  We slaan het allemaal gade met een al even ongeïnteresseerde blik als die van de dode kameel… 

Onder het alziend oog van het opgezette beest beklimmen Ronny Hoekman en Bart van de Giessen, marketing directeur en managing director van Sony Benelux, het podium.  Na de nodige plichtplegingen en bewierokingen komen ze ook met een primeur.  Vanaf vandaag ligt Drake in de rekken.  Een nieuw, éénmalig verschijnend lifestyleblad voor "de stoere, levenslustige man die droomt van avontuur".  De aanwezige pers kon al een exemplaar inkijken en terwijl we dat doen lijkt het alsof de kameel over onze schouder meeleest.  Het gevoel bekruipt ons dat de kameel helemaal niet dood is, maar gewoon perfect afgericht in het "stokstijfstilstaan".  Zijn ogen volgen ons overal, waar we ook staan in de zaal…

Uncharted 3, zombiekameel

Plots wordt de Oosterse muziek vervangen door nog Oostersere en luidere muziek en een gesluierde danseres verschijnt op het podium.  We verbreken met moeite onze blik in de starende kamelenogen en maken ons uit de voeten.  Net op tijd, want het gesluierde dansmieke pikt enkele onfortuinlijke collega's van op de eerste rij en hijst ze op het podium voor een spoedcursus buikdansen.  Eens de collega's voldoende vernederd zijn en de buiken flink geschud zijn verdwijnt de gesluierde danseres en een iets potigere versie neemt het van haar over voor een sessie buikdansen met slangen.  En alweer worden enkele onfortuinlijke collega's uit het publiek gepikt om onceremonieus een reptiel in de nek gedumpt te krijgen. 

De geserveerde hapjes gaan goed naar binnen, behalve de goulash.  SoulDoubt beweerde dat er een geurtje aanzat, ik blijf volhouden dat ze enkel de muffige kameel rook.  Het beest bleef staren.  Zelfs als we later op de avond naar buiten gaan om 600 meter verder gevoerd te worden blijft het beest ons nastaren.  Als we maar niet gaan dromen van dode beesten die ons met alziende ogen in de ziel proberen te staren…  Brrr...

MindBender

02-11-11

Uncharted 3 Drake's Deception (PS3)

 

Uncharted 3, Drake, PS3Zelden werd er in het gamingwereldje zo hard naar een spel uitgekeken als naar deze Uncharted 3.  Trailers werden door gretige fans verslonden, voorspellingen als dat dit spel hét spel van het jaar zou worden werden gemaakt, hele forums werden lamgelegd door verhitte discussies over wie van Drake's twee vrouwelijke sidekicks de mooiste was,....  Het begon stilaan de spuigaten uit te lopen.  Een mens zou op den duur durven vermoeden dat achter de hele hype een slecht spel schuilgaat, dat absoluut niet aflevert wat er beloofd werd.  Maar is het ook zo?

Ongeruste gamers die dit durfden vermoeden kunnen nu wel gerust weer ademhalen.  Drake stelt op geen enkel vlak teleur!  De roekeloze schattenjager geeft weer volop van katoen.  Als we niet bezig zijn met het oplossen van één of ander eeuwenoud mysterie, schieten en vechten we er op los als een volleerd soldaat.  Net als in Uncharted 1 en Uncharted 2, maar dan beter.  

Drake en co zoeken deze keer naar "the Atlantis of the sands", een verborgen stad in de woestijn die volgens de legende volgestouwd is met schatten.  Drake en de zijnen krijgen echter concurrentie van een eeuwenoud geheim genootschap dat onder leiding staat van Catherine Marlowe en nergens voor terugdeinst.  Het verhaal klinkt als de korte inhoud van een gloednieuwe Hollywood blockbuster, en meer dan eens krijgen we ook het gevoel dat we daadwerkelijk in een actiefilm meespelen.  Keiharde actie, intens spannende momenten, een retestrak script en een flinke scheut humor: elementen die we normaal gezien verwachten voor een geslaagd avondje cinema, maar nu dus ook gewoon in spelvorm werden gegoten.

Uncharted 3, Drake, PS3

De sterke punten uit de vorige twee afleveringen zijn allemaal terug en kregen een fikse opknapbeurt.  Vuistgevechten waren nog nooit zo leuk.  Drake kan nu slagen ontwijken en voert omgevings-specifieke eindmoves uit.  Stel dat je net naast een leeg flesje staat wanneer je je tegenstander bijna KO hebt gemept, dan zal Drake het flesje op het voorhoofd van je tegenstander breken.  Sta je echter net naast een stoel op het exact zelfde moment, dan vloert Drake de vijand met een welgemikte "meubelslag".  Het geeft een extra laag realisme aan het spel en zorgt er tegelijk ook voor dat de vele gevechten (en het zijn er veel, geloof ons!) geen sleur worden.

Uncharted 3, Drake, PS3

Ook de vuurgevechten gaan geen moment vervelen.  De vijandelijke AI is erg gewiekst en probeert ons op alle mogelijke manieren te verschalken.  In tegenstelling tot andere spelletjes van dit soort mogen we geen honderd keer geraakt worden en er is ook geen overvloed aan munitie beschikbaar.  Bijgevolg is ieder vuurgevecht hyperintens en superspannend.  De momenten die we niet al vechtend doorbrengen, vullen we met het oplossen van puzzels of beklimmen van oude ruïnes en steile rotsformaties.  Drake is helemaal terug en geen spatje veranderd!

Uncharted 3, Drake, PS3

We kunnen blijven doorbomen over alles wat Uncharted 3 zo fantastisch maakt, maar aangezien zowat iedereen dat doet, zullen wij ons vanaf nu proberen beperken tot het opsommen van de minpuntjes:

 

  • Af en toe moet er naar de camera toe worden gelopen en  aangezien de besturing dan iets stroever verloopt en we niet zien waar we naartoe springen, moesten we noodgedwongen deze stukken een paar keer opnieuw beginnen.  
  • De koppeling van de multiplayermode aan Facebook en Youtube is voor ons een gimmick die gerust achterwege mocht gelaten worden.  
  • En soms was het ons onduidelijk wanneer de cutscenes stopten en het spelen opnieuw begon.  
 

 

Tot zover onze minpuntjes, en dat laatste was er niet eens een!  We hebben geprobeerd maar we kunnen er gewoon niet meer vinden...  Veel meer woorden moeten we hier niet meer aan vuilmaken: Uncharted 3 Drake's Deception is gewoon een fantastisch spel dat niet in je PS3-collectie mag ontbreken.  Zeg dat Game-Patrol het gezegd heeft.

MindBender