13-11-11

The Lord of the Rings: War in the North (PS3/XBOX360/PC)

LOTR, War in the North, XBOX360We hebben het jullie vroeger al bekend: we zijn niet zo wild van LOTR.  We lazen het boek, zagen de eerste film, maar hielden het daarna voor bekeken.  Voor een spel durven we al eens een uitzondering maken, dus speelden we (speciaal voor jullie) War in the North.  Nogal eens een zelfopoffering, niet?

Dat het rommelt in Middle-Earth weet ondertussen zowat iedereen al.  Iedereen kent onderhand ook al wel het verhaal van de heldhaftige Frodo en zijn vrienden, die de gevaarlijke taak hadden de ring te vernietigen.  Maar wie kent Erandan, Andriel en Farin?  Zij vormen het tweede fellowship dat we volgen in LOTR War in the North.  Erandan de ranger, Andriel de elf en Farin de dwerg worden door Aragorn (jawel, dé Aragorn) op pad gestuurd nog voor hij vertrekt met Frodo.  Hun taak: Agandaur, een onderbevelhebber van Sauron, opsporen en bestrijden, om zo de aandacht van de missie van het originele fellowship wat af te leiden...

We mogen ons drietal besturen in een blinkende actie-RPG.  We hakken orks en trollen in mootjes en verzamelen ondertussen flink wat schatten en we levellen dat het een lieve lust is.  Zelfs non-fans als wij beginnen dit stilaan leuk te vinden.  Het is echter niet allemaal rozengeur en maneschijn...

LOTR, War in the North, XBOX360

Zo zijn er de standaard vechtmoves.  Je kan een zware aanval en een lichte aanval uitvoeren.  Bij iedere move hoort een animatie, en je figuurtje voert die animatie hardnekkig uit.  Ook wanneer hij in zijn rug wordt aangevallen door een honderdtal orks, zal hij eerst zijn voorwaartse beweging netjes afwerken voor je kan bijsturen en je achterkant kan verdedigen.  Daarbij komt ook nog eens dat de collision detection niet je dat is.  Zo zal je dikwijls geraakt worden door een ork die nog een meter van je af staat, of sta je in lucht te hakken terwijl een ork die wat verder staat in stukken uiteen vliegt.  Hmm....

Wat ons ook mateloos frustreert is de beperkte bewegingsvrijheid.  War in the North speelt zich af in weidse, uitgestrekte landschappen maar je kan er slechts een klein deel van verkennen.  Van zodra je aan de rand van een te verkennen gebied komt, verspert een strategisch geplaatste boom of struik je de weg.  Soms is er niet eens de moeite genomen om de grens te verschuilen achter een stuk natuur en bots je zomaar tegen een onzichtbare muur.  Donkere magie zeker?  Je kan ook niet eventjes vlot over de hindernis springen, want springen kennen ze niet in Middle-Earth.  Je kan het niet zien, maar we hebben nu één wenkbrauw bedenkelijk opgetrokken...

LOTR, War in the North, XBOX360

We zeiden het hierboven al, in War in the North liggen de schatten voor het rapen.  Geld, kostbaarheden, wapenuitrusting en ingrediënten liggen verstopt (nu ja, verstopt...) in kistjes en tonnen.  Vijanden laten af en toe ook wat achter.  Met het verzamelde geld kunnen we onze wapenuitrusting laten herstellen of nieuw inkopen.  We kunnen ons figuur uitrusten met schilden, zwaarden, hamers of zelfs in ieder hand één wapen.  Zoeken naar de beste uitrusting en de beste combinatie van wapens is erg geestig, en we betrappen er ons regelmatig op dat we hier meer tijd aan besteden dan aan het vechten zelf...

LOTR, War in the North, XBOX360

We hebben ook vrij de keuze of we starten met Farin, Andriel of Farin, en na afloop van ieder level kunnen we kiezen of we doorgaan met hetzelfde figuur of met een ander. Ieder figuur maakt deel uit van een klasse, en iedere klasse heeft zijn eigen vaardigheden en krachten.  Ze kunnen elkaars kleren niet dragen (zie je een dwerg al rondlopen met een elfengewaad?) of elkaars wapens gebruiken, maar uiteindelijk lijken ze toch op elkaar en maakt het niet zo'n verschil met wie je speelt.

Fans van LOTR zullen hier van smullen, al was het maar om de vele verwijzingen naar het boek die uit de film werden weggelaten.  Fans van het actie-RPG genre laten dit best links liggen.  Ja, er zijn massa's orks te slachten en ja er valt te levellen en schatten liggen voor het grijpen, maar een pak minpunten zorgt ervoor dat de fun er al na een korte tijd van af is.

MindBender

(review gebaseerd op XBOX360 versie)

08-11-11

Cave Story 3D (3DS)

Cave Story, 3DS2004 verscheen het geweldige Cave Story als freeware voor PC.  Helaas ging dat aan heel wat gamers, waaronder de redactie, voorbij.  Hier kwam al wat verandering in toen vorig jaar Cave Story ook beschikbaar werd gemaakt op WiiWare.  Sinds kort is er ook een remake uit voor 3DS. "Niemand heeft nu nog een excuus om dit niet te spelen!", moeten ze gedacht hebben bij Nicalis.  Of wij daar ook zo over denken?
 
Cave Story 3D vertelt ons het verhaal van een held die wakker wordt in een grot, hij kan zich niet herinneren wie hij is, waar hij vandaan komt en hoe hij in deze benarde situatie is terechtgekomen is.  Als hij de buurt gaat verkennen ontdekt hij het stadje Mimiga.  De ooit zorgeloze Mimiga's verkeren in gevaar wantze verdwijnen één voor één in de armen van de maniakale wetenschapper gekend als "the doctor".  In zijn zoektocht naar een antwoord op al zijn vragen, maakt onze held vrienden die hem zullen helpen tijdens zijn avontuur. 

Cave Story 3D, 3DS

Het hele spel is een vette knipoog naar de Metroid-reeks. Net als in Metroid is het een kwestie van je omgevingen te leren kennen en regelmatig terug te keren naar eerder bezochte plaatsen om objecten te verzamelen waar je eerder niet aankon.  Deze objecten, gaande van munitie tot wapens en upgrades, zullen je helpen op je tocht.  Want echt makkelijk wordt het niet!  Massa's vijanden lopen je voor de voeten, terwijl de nog overgebleven inwoners van Mimiga je van hot naar her sturen om opdrachten voor hen uit te voeren. 

Cave Story 3D, 3DS

De 3DS versie verschilt op zich helemaal niks met de Wii of PC-versies.  Het enige wat toegevoegd werd is uiteraard het 3D-effect.  Maar wat een toevoeging!  Cave Story zag er al leuk uit maar komt in 3D pas helemaal tot zijn recht.  De omgevingen lijken echter, de figuurtjes zien er levendiger uit...  Een hele verbetering als je het ons vraagt!  Krijg je toch heimwee naar de retro-look, dan is er de classic mode, de omgevingen blijven wel even modern, maar in deze mode zien alle figuren er net weer zo uit als in de originele versie. 

Cave Story 3D, 3DS

Cave Story 3D is ongetwijfeld een van de betere 3DS spellen die momenteel verkrijgbaar is en toch zal het spel  het risico lopen verloren te gaan tussen al de toptitels die later deze maand nog zullen volgen.  Als je van een goed adventure houdt of je hebt een zwak voor de Metroid-formule, loop dan zeker dit spel niet mis. Cave Story 3D kan, neen, MAG je niet zomaar onopgemerkt voorbij laten gaan!
 
SoulDoubt

Kirby Mass Attack (DS)

Kirby mass attack, DS

Kirby ligt net even een dutje te doen op het veld wanneer plots Necrodeus verschijnt.  De leider van de Skull Gang splits met zijn magische staf onze roze slapende held in tien identieke Kirby's, die elk maar een deeltje van Kirby's werkelijke kracht bevatten.  Necrodeus verslaat de Kirby's tot er slechts één van hen overblijft en vertrekt dan met duistere plannen...  Een verslagen Kirby kijkt hem na en merkt een ster op: Kirby's hart.  De ster draagt Kirby op hem te volgen om samen Necrodeus te verslaan.  Eenzaam en alleen volgt Kirby de ster.

Zo begint het laatste nieuwe avontuur van de roze, bolle held.  We krijgen controle over één Kirby, maar door het verzamelen van fruit vult een levensmeter aan.  Wanneer die vol is verschijnt er een extra Kirby om je team te versterken.  Het fruit ligt verspreid over de levels, maar door vijanden te verslaan en blokken te breken kan je extra fruit verzamelen. Je kan tot tien Kirbys verdienen die je  team exponentieel versterken.  Hou al je Kirby's goed in de gaten, want ze zijn zeer kwetsbaar en tal van vijanden zullen hier misbruik van proberen te maken. 

Kirby mass attack, DS

Het is vaak essentieel om met een volledig team samen te werken om voorbij een bepaalde puzzel te geraken.  Zo gebeurt het regelmatig dat je met tien Kirby's aan een ring of wortel moet trekken om een doorgang te deblokkeren of zijn levels enkel toegankelijk eens je genoeg Kirbys hebt.  

Aan de besturing van het spel komen geen knoppen te pas, alles verloopt via het touchscreen.  Door met je stylus het scherm aan te raken verschijnt de ster uit het beginfilmpje en de troep Kirbys volgt de slaafs de ster.  Om een hele groep Kirby's veilig over een afgrond te krijgen houd je de stylus op het scherm gedrukt tot er een lijntje verschijnt rond de volledige groep en dan trek je hen naar een veilige ondergrond.  Door een tikje te geven op een vijand, bespringen je Kirby's hem langs alle kanten om hem zo te verslaan.  De uiterst simpele besturing werkt schitterend, op elk tikje op het touchscreen wordt gereageerd zoals het hoort. 

Kirby mass attack, DS

In elk level zitten een aantal medailles verstopt.  Door de medailles te verzamelen speel je een hele hoop extras vrij.  De extras variëren van "music player" tot "awards list" maar de grote uitblinkers zijn toch wel de minigames.  Whack-a-mole, een hindernissenparcours, een flipperkast en onze persoonlijke favoriet: "Strato Patrol Eos", een geestige shoot 'em up die op zich al de prijs van het spel waard is!  Een heleboel van de medailles zijn echter zo goed verstopt dat je aardig wat denkwerk zal moeten verrichten vooraleer je ze vindt…

Zoals we onderhand al wel gewend zijn van de Kirbyreeks ziet ook deze aflevering er erg schattig uit.  De vijanden zijn haast te lief om ineen te slaan en we krijgen soms de indruk dat er roze verf aan ons vingers blijft kleven.  Een kleine waarschuwing: zorg dat je niet speelt in het bijzijn van kleine meisjes, de overdaad aan schattigheid zou hen fataal kunnen worden…

Kirby mass attack, DS

Het spel ziet er daardoor misschien wel gemakkelijk uit maar dat is slechts schijn.  Voor een spel dat vooral gericht is op kinderen, kan het je op bepaalde momenten echt het bloed van onder de nagels halen…   Vooral wanneer je op zoek bent naar alle medailles zal je dikwijls het Game Over scherm zien verschijnen.  Laat je hierdoor echter niet afschrikken, het spel  is uiterst geschikt voor kinderen maar zeker ook voor de nostalgische Kirby-fan (die stilaan al tegen de dertig aanloopt) die alle medailles wil verzamelen.

SoulDoubt