27-11-11

Legend of Zelda Wedstrijd - De winnaars zijn bekend!

ZeldaGoh!  Wat een spanning zeg!  Te snijden was ze!  We hebben een pak correcte antwoorden binnengekregen en daaruit heeft een onschuldige hand de winnaars getrokken.  Zij hebben ondertussen al een mailtje ontvangen.  Geen mailtje ontvangen?  Niet getreurd, volgende keer beter!

Oh ja:

"Hoe heet de dirigent die de Zeldaconcerten ter ere van het 25-jarig bestaan dirigeerde?"

Het juiste antwoord was Eimear Noone. 

24-11-11

Need for Speed: The Run (PC/XBOX360/PS3/WII/3DS)

need for speed, the run, ps3

In deze nieuwe aflevering in de Need for Speed reeks kruipen we in de huid van Jack.  Jack is een uitstekend chauffeur die, om één of andere duistere reden, problemen heeft gekregen met de maffia.  De stereotiepe Italiaanse schurken willen hem een kopje kleiner maken, maar Jack ontsnapt en zoekt hulp bij zijn vriendin Sam.  Sam belooft hem te helpen, als hij haar helpt met het winnen van een race dwars door Amerika.  De hoofdprijs?  Vijfentwintig miljoen dollar.

Vijfentwintig miljoen, dat is geen peulschil, dus Jack stemt onmiddellijk toe.  Hoe het winnen van een race hem van zijn problemen zal afhelpen, en waar hij plots de peperdure wagens haalt om de race mee te beginnen wordt ons niet nader verklaard, en al gauw gaan we ons niet meer interesseren in Jacks problemen.  Voor het verhaal moet je The Run dus niet kopen…

"Waarvoor dan wel?" zullen jullie ongetwijfeld vragen.  Voor de snelle en mooie wagens natuurlijk!  The Run zit weer bomvol snelle bolides die allemaal verschillend aanvoelen maar perfect bestuurbaar zijn.  Je kan kiezen uit krachtige wagens voor snelle rechte stukken, of voor meer wendbare wagens om beter door bochten te kunnen scheuren.  Voor ieder type weg een andere auto, maar je kan niet vooraf kiezen met welke auto je het parcours begint.  Een autowissel kan enkel en alleen maar bij een benzinestation langs de weg, en lang niet ieder parcours heeft een benzinestation.  Vreemd…

need for speed, the run, ps3

Jacks race voert je van San Francisco naar New York, midden door Amerika, en visueel is alles strak in orde.  De omgevingen voelen echt aan, her en der zijn bestaande bezienswaardigheden zichtbaar, en er zijn verschillende soorten landschappen.  Woestijnen met de occasionele zandstorm waarin je geen flikker meer ziet, bergpassen met smalle kronkelweggetjes en sneeuwlandschappen met ijsplekken en zowaar een heuse lawine! 

need for speed, the run, ps3

Wanneer we ons niet verliezen in de landschappen en bijna als een toerist zitten rond te gapen, moet er geracet worden.  Iedere stage bestaat uit verschillende events.  Soms moet je gewoon een paar plaatsen zien te stijgen in de race, soms moet je tegen de klok rijden.  Andere keren moet je een paar tegenstanders zien te verslaan door hen in te halen en een paar seconden voor te blijven.  Af en toe moet je zelfs gewoon proberen uit de klauwen van de politie te blijven of gewapende maffialeden proberen ontwijken. 

De events vliegen in een rotvaart voorbij en zijn redelijk intens.  Alleen jammer dat er tussen de verschillende events een loading time nodig is die wel erg lang duurt.  Het haalt de vaart van het spel en de bijhorende opwinding serieus naar beneden…  Wie zich tijdens de events te pletter rijdt kan profiteren van een reset.  Het spel reset je bij ongevallen automatisch naar een vorig checkpoint.  En ook hier wordt de race een paar ellenlange seconden onderbroken door een loading screen.  Het helpt nog minder dat het spel onverbiddelijk afstraft.  Wij gingen soms amper een metertje van het asfalt en nog voor we konden bijsturen werden we al naar een vorig checkpoint gereset.

The Run speelt zich niet helemaal achter het stuur van een peperdure bolide af.  Af en toe word je uit je auto gedwongen door de politie, en de achtervolging zet zich dan te voet voort.  Veel moet je je hier echter niet bij voorstellen.  We krijgen een semi-interactieve cutscene te zien, waarbij een tijdige druk op de juiste knop je een stapje dichter brengt bij je volgende auto en iets verder weg van de politie.  Het voelt een beetje aan als "last minute aan toegevoegd om toch maar eens iets anders te hebben dan constant racen"…

need for speed, the run, ps3

De grootste doorn in ons oog is de speelduur.  Als je ongevalvrij rijdt ben je door The Run in een twee- tot drietal uurtjes.  Vrij mager, en doordat je niet vrij kan kiezen welk event je herspeelt (herspelen kan namelijk allen per volledige stage) zal je ook niet vlug geneigd zijn om het verhaal nog eens te doorlopen.  Door de events te spelen verdien je wel singleplayer challenges en nieuwe wagens, maar ook daar is de fun er vrij vlug vanaf.

need for speed, the run, ps3

The Run levert opnieuw pijlsnelle en spannende race-actie af in prachtige omgevingen.  Helaas breken een heleboel tempowisselingen en minpuntjes de spanning af tot onder het vriespunt.  Alleen voor echte Need for Speedfans, of voor een budgetprijsje…

Mindbender

(review gebaseerd op PS3 versie)

13-11-11

Call of Duty: Modern Warfare 3 (PS3/XBOX360/WII/PC)

Call of Duty Modern Warfare 3, XBOX360Kogels fluiten in het rond, bommen en granaten ontploffen rondom ons en we worden langs alle kanten belaagd door vijandelijke troepen.  Rellen in de buurt van de redactie?  Is de derde wereldoorlog losgebarsten?  Neen!  We spelen de nieuwe Modern Warfare met het volume op vijfentachtig!

Modern Warfare 3 begint waar nummer twee eindigde.  De Russische superterrorist Makarov is nog steeds op vrije voeten.  Onze helden Price en Soap zijn in niet al te beste staat maar maken nog steeds jacht op hem.  Ondertussen zijn wereldwijd de spanningen zo hoog opgelopen dat er zowaar een Derde wereldoorlog is losgebarsten.

We beginnen het ondertussen al zowaar gewoon te worden.  Knallende actie, prachtige visuals, een spanning die te snijden is en een verhaal waarin je wordt meegezogen.  Net als in nummer twee krijgen we ook in de derde Modern Warfare controle over verschillende soldaten die missies tot een goed einde moeten brengen.  Net als in nummer twee spelen die missies zich af in wereldsteden, aan boord van onderzeeërs en vliegtuigen en in achterbuurtjes van derdewereldlanden.  Egenlijk zouden we hier gewoon onze review van nummer twee kunnen publiceren, alle tweetjes vervangen door een drie, en klaar is Kees (Mindbender in dit geval.).

Call of Duty Modern Warfare 3, XBOX360

En dat zouden we maar al te graag doen.  Want hoe sneller we klaar zijn met reviewen, hoe sneller we terug kunnen naar de XBOX om verder te Modern Warfaren.  Meer van hetzelfde is namelijk geen slechte zaak in Modern Warfare 3.  We zeiden al in onze review van het vorige deel dat we een campaign van amper vijf uurtjes wat mager vonden en dat we op onze honger bleven zitten.  De campaign van nummer 3 is dan ook een perfecte aanvulling.  Onze honger is weer gestild.

Call of Duty Modern Warfare 3, XBOX360

Althans, voor de komende vijf uurtjes.  Want ook de campaign van deze aflevering telt slechts een magere vijf uurtjes.  waarschijnlijk werd dit bewust gedaan.  Fans zoals ons die na deze vijf uurtjes (alweer) op hun honger blijven zitten zullen zonder twijfel de volgende aflevering kopen, die waarschijnlijk ook maar een vijftal uurtjes zal klokken...  Zo blijft de vicieuze cirkel (en met de cirkel de merchandisemachine) draaien.

In afwachting van de volgende aflevering kunnen we ook weer aan de slag in de Special Ops.  Opnieuw missies die je solo of in co-op kan spelen met telkens een ander doel.  Alweer meer van hetzelfde, maar het blijft verdomd geestig.

Call of Duty Modern Warfare 3, XBOX360

Je merkt het, we kunnen niet veel nieuws vertellen over deze Call of Duty: Modern Warfare 3.  Alles wat nummer 2 zo prachtig maakte is terug.  Meer van hetzelfde, maar daarom niet slecht.  Een must voor shooterfans, en voor niet-shooterfans een perfecte titel om van het genre te gaan houden.

MindBender

(review gebaseerd op XBOX360 versie)

The Lord of the Rings: War in the North (PS3/XBOX360/PC)

LOTR, War in the North, XBOX360We hebben het jullie vroeger al bekend: we zijn niet zo wild van LOTR.  We lazen het boek, zagen de eerste film, maar hielden het daarna voor bekeken.  Voor een spel durven we al eens een uitzondering maken, dus speelden we (speciaal voor jullie) War in the North.  Nogal eens een zelfopoffering, niet?

Dat het rommelt in Middle-Earth weet ondertussen zowat iedereen al.  Iedereen kent onderhand ook al wel het verhaal van de heldhaftige Frodo en zijn vrienden, die de gevaarlijke taak hadden de ring te vernietigen.  Maar wie kent Erandan, Andriel en Farin?  Zij vormen het tweede fellowship dat we volgen in LOTR War in the North.  Erandan de ranger, Andriel de elf en Farin de dwerg worden door Aragorn (jawel, dé Aragorn) op pad gestuurd nog voor hij vertrekt met Frodo.  Hun taak: Agandaur, een onderbevelhebber van Sauron, opsporen en bestrijden, om zo de aandacht van de missie van het originele fellowship wat af te leiden...

We mogen ons drietal besturen in een blinkende actie-RPG.  We hakken orks en trollen in mootjes en verzamelen ondertussen flink wat schatten en we levellen dat het een lieve lust is.  Zelfs non-fans als wij beginnen dit stilaan leuk te vinden.  Het is echter niet allemaal rozengeur en maneschijn...

LOTR, War in the North, XBOX360

Zo zijn er de standaard vechtmoves.  Je kan een zware aanval en een lichte aanval uitvoeren.  Bij iedere move hoort een animatie, en je figuurtje voert die animatie hardnekkig uit.  Ook wanneer hij in zijn rug wordt aangevallen door een honderdtal orks, zal hij eerst zijn voorwaartse beweging netjes afwerken voor je kan bijsturen en je achterkant kan verdedigen.  Daarbij komt ook nog eens dat de collision detection niet je dat is.  Zo zal je dikwijls geraakt worden door een ork die nog een meter van je af staat, of sta je in lucht te hakken terwijl een ork die wat verder staat in stukken uiteen vliegt.  Hmm....

Wat ons ook mateloos frustreert is de beperkte bewegingsvrijheid.  War in the North speelt zich af in weidse, uitgestrekte landschappen maar je kan er slechts een klein deel van verkennen.  Van zodra je aan de rand van een te verkennen gebied komt, verspert een strategisch geplaatste boom of struik je de weg.  Soms is er niet eens de moeite genomen om de grens te verschuilen achter een stuk natuur en bots je zomaar tegen een onzichtbare muur.  Donkere magie zeker?  Je kan ook niet eventjes vlot over de hindernis springen, want springen kennen ze niet in Middle-Earth.  Je kan het niet zien, maar we hebben nu één wenkbrauw bedenkelijk opgetrokken...

LOTR, War in the North, XBOX360

We zeiden het hierboven al, in War in the North liggen de schatten voor het rapen.  Geld, kostbaarheden, wapenuitrusting en ingrediënten liggen verstopt (nu ja, verstopt...) in kistjes en tonnen.  Vijanden laten af en toe ook wat achter.  Met het verzamelde geld kunnen we onze wapenuitrusting laten herstellen of nieuw inkopen.  We kunnen ons figuur uitrusten met schilden, zwaarden, hamers of zelfs in ieder hand één wapen.  Zoeken naar de beste uitrusting en de beste combinatie van wapens is erg geestig, en we betrappen er ons regelmatig op dat we hier meer tijd aan besteden dan aan het vechten zelf...

LOTR, War in the North, XBOX360

We hebben ook vrij de keuze of we starten met Farin, Andriel of Farin, en na afloop van ieder level kunnen we kiezen of we doorgaan met hetzelfde figuur of met een ander. Ieder figuur maakt deel uit van een klasse, en iedere klasse heeft zijn eigen vaardigheden en krachten.  Ze kunnen elkaars kleren niet dragen (zie je een dwerg al rondlopen met een elfengewaad?) of elkaars wapens gebruiken, maar uiteindelijk lijken ze toch op elkaar en maakt het niet zo'n verschil met wie je speelt.

Fans van LOTR zullen hier van smullen, al was het maar om de vele verwijzingen naar het boek die uit de film werden weggelaten.  Fans van het actie-RPG genre laten dit best links liggen.  Ja, er zijn massa's orks te slachten en ja er valt te levellen en schatten liggen voor het grijpen, maar een pak minpunten zorgt ervoor dat de fun er al na een korte tijd van af is.

MindBender

(review gebaseerd op XBOX360 versie)

08-11-11

Cave Story 3D (3DS)

Cave Story, 3DS2004 verscheen het geweldige Cave Story als freeware voor PC.  Helaas ging dat aan heel wat gamers, waaronder de redactie, voorbij.  Hier kwam al wat verandering in toen vorig jaar Cave Story ook beschikbaar werd gemaakt op WiiWare.  Sinds kort is er ook een remake uit voor 3DS. "Niemand heeft nu nog een excuus om dit niet te spelen!", moeten ze gedacht hebben bij Nicalis.  Of wij daar ook zo over denken?
 
Cave Story 3D vertelt ons het verhaal van een held die wakker wordt in een grot, hij kan zich niet herinneren wie hij is, waar hij vandaan komt en hoe hij in deze benarde situatie is terechtgekomen is.  Als hij de buurt gaat verkennen ontdekt hij het stadje Mimiga.  De ooit zorgeloze Mimiga's verkeren in gevaar wantze verdwijnen één voor één in de armen van de maniakale wetenschapper gekend als "the doctor".  In zijn zoektocht naar een antwoord op al zijn vragen, maakt onze held vrienden die hem zullen helpen tijdens zijn avontuur. 

Cave Story 3D, 3DS

Het hele spel is een vette knipoog naar de Metroid-reeks. Net als in Metroid is het een kwestie van je omgevingen te leren kennen en regelmatig terug te keren naar eerder bezochte plaatsen om objecten te verzamelen waar je eerder niet aankon.  Deze objecten, gaande van munitie tot wapens en upgrades, zullen je helpen op je tocht.  Want echt makkelijk wordt het niet!  Massa's vijanden lopen je voor de voeten, terwijl de nog overgebleven inwoners van Mimiga je van hot naar her sturen om opdrachten voor hen uit te voeren. 

Cave Story 3D, 3DS

De 3DS versie verschilt op zich helemaal niks met de Wii of PC-versies.  Het enige wat toegevoegd werd is uiteraard het 3D-effect.  Maar wat een toevoeging!  Cave Story zag er al leuk uit maar komt in 3D pas helemaal tot zijn recht.  De omgevingen lijken echter, de figuurtjes zien er levendiger uit...  Een hele verbetering als je het ons vraagt!  Krijg je toch heimwee naar de retro-look, dan is er de classic mode, de omgevingen blijven wel even modern, maar in deze mode zien alle figuren er net weer zo uit als in de originele versie. 

Cave Story 3D, 3DS

Cave Story 3D is ongetwijfeld een van de betere 3DS spellen die momenteel verkrijgbaar is en toch zal het spel  het risico lopen verloren te gaan tussen al de toptitels die later deze maand nog zullen volgen.  Als je van een goed adventure houdt of je hebt een zwak voor de Metroid-formule, loop dan zeker dit spel niet mis. Cave Story 3D kan, neen, MAG je niet zomaar onopgemerkt voorbij laten gaan!
 
SoulDoubt

Kirby Mass Attack (DS)

Kirby mass attack, DS

Kirby ligt net even een dutje te doen op het veld wanneer plots Necrodeus verschijnt.  De leider van de Skull Gang splits met zijn magische staf onze roze slapende held in tien identieke Kirby's, die elk maar een deeltje van Kirby's werkelijke kracht bevatten.  Necrodeus verslaat de Kirby's tot er slechts één van hen overblijft en vertrekt dan met duistere plannen...  Een verslagen Kirby kijkt hem na en merkt een ster op: Kirby's hart.  De ster draagt Kirby op hem te volgen om samen Necrodeus te verslaan.  Eenzaam en alleen volgt Kirby de ster.

Zo begint het laatste nieuwe avontuur van de roze, bolle held.  We krijgen controle over één Kirby, maar door het verzamelen van fruit vult een levensmeter aan.  Wanneer die vol is verschijnt er een extra Kirby om je team te versterken.  Het fruit ligt verspreid over de levels, maar door vijanden te verslaan en blokken te breken kan je extra fruit verzamelen. Je kan tot tien Kirbys verdienen die je  team exponentieel versterken.  Hou al je Kirby's goed in de gaten, want ze zijn zeer kwetsbaar en tal van vijanden zullen hier misbruik van proberen te maken. 

Kirby mass attack, DS

Het is vaak essentieel om met een volledig team samen te werken om voorbij een bepaalde puzzel te geraken.  Zo gebeurt het regelmatig dat je met tien Kirby's aan een ring of wortel moet trekken om een doorgang te deblokkeren of zijn levels enkel toegankelijk eens je genoeg Kirbys hebt.  

Aan de besturing van het spel komen geen knoppen te pas, alles verloopt via het touchscreen.  Door met je stylus het scherm aan te raken verschijnt de ster uit het beginfilmpje en de troep Kirbys volgt de slaafs de ster.  Om een hele groep Kirby's veilig over een afgrond te krijgen houd je de stylus op het scherm gedrukt tot er een lijntje verschijnt rond de volledige groep en dan trek je hen naar een veilige ondergrond.  Door een tikje te geven op een vijand, bespringen je Kirby's hem langs alle kanten om hem zo te verslaan.  De uiterst simpele besturing werkt schitterend, op elk tikje op het touchscreen wordt gereageerd zoals het hoort. 

Kirby mass attack, DS

In elk level zitten een aantal medailles verstopt.  Door de medailles te verzamelen speel je een hele hoop extras vrij.  De extras variëren van "music player" tot "awards list" maar de grote uitblinkers zijn toch wel de minigames.  Whack-a-mole, een hindernissenparcours, een flipperkast en onze persoonlijke favoriet: "Strato Patrol Eos", een geestige shoot 'em up die op zich al de prijs van het spel waard is!  Een heleboel van de medailles zijn echter zo goed verstopt dat je aardig wat denkwerk zal moeten verrichten vooraleer je ze vindt…

Zoals we onderhand al wel gewend zijn van de Kirbyreeks ziet ook deze aflevering er erg schattig uit.  De vijanden zijn haast te lief om ineen te slaan en we krijgen soms de indruk dat er roze verf aan ons vingers blijft kleven.  Een kleine waarschuwing: zorg dat je niet speelt in het bijzijn van kleine meisjes, de overdaad aan schattigheid zou hen fataal kunnen worden…

Kirby mass attack, DS

Het spel ziet er daardoor misschien wel gemakkelijk uit maar dat is slechts schijn.  Voor een spel dat vooral gericht is op kinderen, kan het je op bepaalde momenten echt het bloed van onder de nagels halen…   Vooral wanneer je op zoek bent naar alle medailles zal je dikwijls het Game Over scherm zien verschijnen.  Laat je hierdoor echter niet afschrikken, het spel  is uiterst geschikt voor kinderen maar zeker ook voor de nostalgische Kirby-fan (die stilaan al tegen de dertig aanloopt) die alle medailles wil verzamelen.

SoulDoubt 

07-11-11

Disgaea 4 A Promise Unforgotten (PS3)

Disgaea 4, PS3Een RPG ter tijd en stond gaat er bij ons wel in.  We waren dan ook één en al enthousiasme toen we onze tanden mochten zetten in de laatste nieuwe Disgaea. 

De hoofdrol in deel vier is weggelegd voor Lord Valvatorez, de vampier de we nog kennen uit vorige delen.  Valvatorez is nu Prinny instructeur in de onderwereld en hij neemt zijn job bloedserieus.  Voor ons nog onbekende redenen heeft hij het bloed drinken afgezworen en focust hij zijn culinaire behoeftes volledig op sardientjes…  Stilletjesaan raakt Valvatorez de corrupte leiding van de onderwereld beu, en samen met zijn weerwolf dienaar Fenrich begint hij een revolutie tegen de baas van de onderwereld. 

Wat volgt is een leuk en diepgaand verhaal met een heleboel humor en puike voicecasting.  Valvatorez en de zijnen (en vooral de Prinnies) vormen een perfecte cast voor het verhaal.  Visueel en speltechnisch is er echter bijna niks nieuws onder de zon.  Disgaea 4 leunt heel dicht aan bij zijn voorgangers en hoewel echte fans dit een zegen zullen vinden, lijkt het voor ons op "maar meer van hetzelfde". 

Vechten gebeurt nog steeds vanuit het "schuinbovenaanzicht".  We kunnen met de figuurtjes bewegen en een aanval of een special move uitvoeren.  Wanneer verschillende figuurtjes van hetzelfde team naast elkaar staan, kunnen ze een teamaanval uitvoeren.  Leuk, maar ondanks de HD-sprites die gebruikt werden voor de figuurtjes oogt het hele systeem er vrij oubollig uit… 

Disgaea 4, PS3

Begrijp ons niet verkeerd, Disgaea is een goed spel.  De tekenstijl is leuk en de animaties die aan teamaanvallen vooraf gaan zien er prachtig uit.  Het tactische vechten gekoppeld met RPG-elementen zijn misschien wat overweldigend voor een nieuwkomer in het genre, maar mits wat volharding makkelijk onder de knie te krijgen.  Eens onder de knie kan je geweldige gevechten beleven en tussen de twaalf en honderd uur zoet blijven met Disgaea 4. 

Disgaea 4, PS3

Eén manier om zoet te blijven is de mapeditor waarmee je je eigen werelden kunt aanmaken en delen via het Playstation network.  De spelers met politieke aspiraties kunnen zich dan weer uitleven in de campain HQ.  Daar kan je jezelf te buiten gaan met politieke manoeuvres, omkopingen en senaatstemmingen om je figuren sterker te maken.  We gaan eerlijk zijn: het werd ons net iets té ingewikkeld en we hebben de politiek maar gelaten voor wat hij was.

Disgaea 4, PS3

Disgaea 4 blijft steken op het niveau van zijn voorgangers, en dat is een mes dat aan twee kanten snijdt.  Trouwe fans zullen hiervan smullen, anderen zullen dan weer iets meer verwacht hebben.  Nieuwelingen in het genre/de franchise kiezen misschien best voor Disgaea 1 als instapper.  En wij?  Wij geven grif toe dat deze RPG helemaal ons ding niet is.

MindBender

03-11-11

Uncharted 3 Releaseparty

 

Uncharted 3, zombiekameel

Het voorbije weekend ging Uncharted 3 al vlotjes over de toonbanken ondanks het door Sony opgelegde embargo van 2 november.  Het weerhield Sony er niet van om op die officiële releasedatum een feestje te organiseren ter ere van het spel. 

Nadat een busje ons de volle 600 meter van parking tot zaal heeft gevoerd, worden we meteen in woestijnsfeer ondergedompeld.  De zaal werd van boven tot beneden ingericht met Marokkaanse prieeltjes, camouflagenetten, palmbomen, ge(speelgoed)wapende babes, gigantische tajines en bommatapijten zover het oog kan zien.  De speakers blèren een constante stroom middenoosterse muziek op bijna ondraaglijk volume en vanop het podium staart een opgezette kameel ons met dode ogen aan.  De toon voor een geslaagde avond is gezet.

 Wat ons meteen opvalt is dat de twee Franstalige collega's naast ons kosten noch moeite gespaard hebben om zich te stylen als Nathan drake.  Ze dragen een sjaaltje rond de nek en hebben een klein gelkuifje gezet.  Ongetwijfeld menige uurtjes voor de spiegel doorgebracht voor ze naar hier afzakten, en het heeft duidelijk succes.  Niet zozeer bij hun vrouwelijke entourage, maar vooral bij henzelf.  De twee ijdeltuiten houden zich de hele avond bezig met, al dan niet samen, te poseren voor foto's met de onvermijdelijke iPhone.  We slaan het allemaal gade met een al even ongeïnteresseerde blik als die van de dode kameel… 

Onder het alziend oog van het opgezette beest beklimmen Ronny Hoekman en Bart van de Giessen, marketing directeur en managing director van Sony Benelux, het podium.  Na de nodige plichtplegingen en bewierokingen komen ze ook met een primeur.  Vanaf vandaag ligt Drake in de rekken.  Een nieuw, éénmalig verschijnend lifestyleblad voor "de stoere, levenslustige man die droomt van avontuur".  De aanwezige pers kon al een exemplaar inkijken en terwijl we dat doen lijkt het alsof de kameel over onze schouder meeleest.  Het gevoel bekruipt ons dat de kameel helemaal niet dood is, maar gewoon perfect afgericht in het "stokstijfstilstaan".  Zijn ogen volgen ons overal, waar we ook staan in de zaal…

Uncharted 3, zombiekameel

Plots wordt de Oosterse muziek vervangen door nog Oostersere en luidere muziek en een gesluierde danseres verschijnt op het podium.  We verbreken met moeite onze blik in de starende kamelenogen en maken ons uit de voeten.  Net op tijd, want het gesluierde dansmieke pikt enkele onfortuinlijke collega's van op de eerste rij en hijst ze op het podium voor een spoedcursus buikdansen.  Eens de collega's voldoende vernederd zijn en de buiken flink geschud zijn verdwijnt de gesluierde danseres en een iets potigere versie neemt het van haar over voor een sessie buikdansen met slangen.  En alweer worden enkele onfortuinlijke collega's uit het publiek gepikt om onceremonieus een reptiel in de nek gedumpt te krijgen. 

De geserveerde hapjes gaan goed naar binnen, behalve de goulash.  SoulDoubt beweerde dat er een geurtje aanzat, ik blijf volhouden dat ze enkel de muffige kameel rook.  Het beest bleef staren.  Zelfs als we later op de avond naar buiten gaan om 600 meter verder gevoerd te worden blijft het beest ons nastaren.  Als we maar niet gaan dromen van dode beesten die ons met alziende ogen in de ziel proberen te staren…  Brrr...

MindBender

02-11-11

Uncharted 3 Drake's Deception (PS3)

 

Uncharted 3, Drake, PS3Zelden werd er in het gamingwereldje zo hard naar een spel uitgekeken als naar deze Uncharted 3.  Trailers werden door gretige fans verslonden, voorspellingen als dat dit spel hét spel van het jaar zou worden werden gemaakt, hele forums werden lamgelegd door verhitte discussies over wie van Drake's twee vrouwelijke sidekicks de mooiste was,....  Het begon stilaan de spuigaten uit te lopen.  Een mens zou op den duur durven vermoeden dat achter de hele hype een slecht spel schuilgaat, dat absoluut niet aflevert wat er beloofd werd.  Maar is het ook zo?

Ongeruste gamers die dit durfden vermoeden kunnen nu wel gerust weer ademhalen.  Drake stelt op geen enkel vlak teleur!  De roekeloze schattenjager geeft weer volop van katoen.  Als we niet bezig zijn met het oplossen van één of ander eeuwenoud mysterie, schieten en vechten we er op los als een volleerd soldaat.  Net als in Uncharted 1 en Uncharted 2, maar dan beter.  

Drake en co zoeken deze keer naar "the Atlantis of the sands", een verborgen stad in de woestijn die volgens de legende volgestouwd is met schatten.  Drake en de zijnen krijgen echter concurrentie van een eeuwenoud geheim genootschap dat onder leiding staat van Catherine Marlowe en nergens voor terugdeinst.  Het verhaal klinkt als de korte inhoud van een gloednieuwe Hollywood blockbuster, en meer dan eens krijgen we ook het gevoel dat we daadwerkelijk in een actiefilm meespelen.  Keiharde actie, intens spannende momenten, een retestrak script en een flinke scheut humor: elementen die we normaal gezien verwachten voor een geslaagd avondje cinema, maar nu dus ook gewoon in spelvorm werden gegoten.

Uncharted 3, Drake, PS3

De sterke punten uit de vorige twee afleveringen zijn allemaal terug en kregen een fikse opknapbeurt.  Vuistgevechten waren nog nooit zo leuk.  Drake kan nu slagen ontwijken en voert omgevings-specifieke eindmoves uit.  Stel dat je net naast een leeg flesje staat wanneer je je tegenstander bijna KO hebt gemept, dan zal Drake het flesje op het voorhoofd van je tegenstander breken.  Sta je echter net naast een stoel op het exact zelfde moment, dan vloert Drake de vijand met een welgemikte "meubelslag".  Het geeft een extra laag realisme aan het spel en zorgt er tegelijk ook voor dat de vele gevechten (en het zijn er veel, geloof ons!) geen sleur worden.

Uncharted 3, Drake, PS3

Ook de vuurgevechten gaan geen moment vervelen.  De vijandelijke AI is erg gewiekst en probeert ons op alle mogelijke manieren te verschalken.  In tegenstelling tot andere spelletjes van dit soort mogen we geen honderd keer geraakt worden en er is ook geen overvloed aan munitie beschikbaar.  Bijgevolg is ieder vuurgevecht hyperintens en superspannend.  De momenten die we niet al vechtend doorbrengen, vullen we met het oplossen van puzzels of beklimmen van oude ruïnes en steile rotsformaties.  Drake is helemaal terug en geen spatje veranderd!

Uncharted 3, Drake, PS3

We kunnen blijven doorbomen over alles wat Uncharted 3 zo fantastisch maakt, maar aangezien zowat iedereen dat doet, zullen wij ons vanaf nu proberen beperken tot het opsommen van de minpuntjes:

 

  • Af en toe moet er naar de camera toe worden gelopen en  aangezien de besturing dan iets stroever verloopt en we niet zien waar we naartoe springen, moesten we noodgedwongen deze stukken een paar keer opnieuw beginnen.  
  • De koppeling van de multiplayermode aan Facebook en Youtube is voor ons een gimmick die gerust achterwege mocht gelaten worden.  
  • En soms was het ons onduidelijk wanneer de cutscenes stopten en het spelen opnieuw begon.  
 

 

Tot zover onze minpuntjes, en dat laatste was er niet eens een!  We hebben geprobeerd maar we kunnen er gewoon niet meer vinden...  Veel meer woorden moeten we hier niet meer aan vuilmaken: Uncharted 3 Drake's Deception is gewoon een fantastisch spel dat niet in je PS3-collectie mag ontbreken.  Zeg dat Game-Patrol het gezegd heeft.

MindBender