16-05-18

Shantae: Half Genie Hero Ultimate Edition (PS4)

shantae,half genie hero,ps4Shantae, het half-mens/half-geest-uit-de-lamp meisje, zit alweer eens met de gebakken peren. Het anders zo kalme kuststadje waar ze de bewaker van is, wordt plotsklaps aangevallen door een piratenvloot. Een bewaker blijft niet zomaar bij de pakken zitten wanneer er gevaar dreigt, en dus springt Shantae in haar beste niemendalletje. Met alleen haar kapsel en haar buikdanstalent als wapen trekt ze ten strijde tegen het gespuis van de zeven zeeën.

Wij zijn al een tijd fan van Shantae. Niet alleen omdat het fijn platformer is met de Half-Genie hero, maar ook omdat developer WayForward altijd de perfecte balans tussen humor, looks en speelwaarde weet te vinden. Ook met deze nieuwe aflevering schiet de developer weer midden in de roos.

Want kijk nu zelf: die graphics, die cartoon-tekenstijl… Alsof we een tekenfilm zitten te besturen! We betrappen onszelf er soms op dat we vergeten te besturen, omdat we naar de achtergrond zitten te gapen.

shantae,half genie hero,ps4

En dat script! Hilarisch en goed geschreven. De balans tussen humor en (nu ja) serieux van het plot wordt nooit uit het oog verloren. Zelfs niet wanneer er af en toe geknipoogd wordt naar andere games en de 4e muur soms even onopvallend wordt doorbroken.

Platformerfans zullen zeker gaan watertanden bij het spelen van Shantae: Half Genie Hero. Het spel is een puur platformerfestijn. Shantae vecht zich een weg doorheen vijf levels en een eindbaas, met alleen haar haar als wapen. Ze kan echter ook een flink stukje buikdansen, en gaandeweg leren we meer dansen. Elk van die dansmoves heeft de kracht om Shantae in een beest te veranderen. In die beestvorm kunnen we een level verder onderzoeken, en meer geheimen en upgrades vinden.

shantae,half genie hero,ps4

En er zijn een pak extra’s te vinden. De deluxe editie heeft al heel wat meer content en DLC, maar ijverige spelers die het spel voor 100 procent willen uitspelen, hebben een hele klus voor de boeg. Gelukkig laat de kaart ons zien hoeveel en waar we nog extra's moeten ontdekken.

shantae,half genie hero,ps4

Jaja, Shantae is weer helemaal terug. En wij zijn zodanig enthousiast dat we alvast een paarse kleurspoeling in ons haar hebben gezet. Nu nog leren buikdansen.

MindBender

10-05-18

Super Daryl Deluxe (SWITCH)

super daryl deluxe, switchIn tegenstelling tot wat de titel van het spel laat vermoeden, is Daryl helemaal niet super. Of deluxe. Hij is een doodnormale, beetje sullige, tiener. Het enige dat hem onderscheidt van anderen zijn een broek met olifantenpijpen, coole cowboylaarzen, een haarband en wat dons dat door sommigen een snor wordt genoemd op zijn bovenlip. Anders dan dat: doodnormaal. Daryl heeft geen zorgen, en afgaand op de lege blik in zijn ogen, ook geen gedachten. Hij is net veranderd van school en zit nu op een interdimensionale middelbare school.

Na een korte intro, worden we alleen gelaten met Daryl. Het is aan ons om de schoolgangen te verkennen en vrienden te maken. Dat laatste lijkt makkelijker dan het is, want iedereen heeft iets van ons nodig. Het is je standaard "geef me dit en ik geef je dat in ruil" RPG routine, maar dan raarder.

Want aan alles in Super Daryl Deluxe is een hoek af. We hebben het al over de interdimensionale school gehad, niet? Wel, die ziet eruit als een normaal leerinstituut, maar achter iedere klasdeur schuilt een doorgang naar een ander universum. neem nou het chemielab. Dat wordt bevolkt door vijandige antropomorfe erlenmeyers en bekers. En het kunstenlokaal! Het is sowieso al raar om Beethoven en Mozart op dezelfde plek tegen te komen, maar als ze dan ook nog eens vergezeld worden van Frida Kahlo en Andy Warhol is het hek helemaal van de dam. Heerlijk absurd en ongelofelijk grappig!

super daryl deluxe, switch

Daryl heeft alleen zijn handen en voeten om hem te verdedigen. Hij heeft een paar basismoves die hij kan upgraden of uitbreiden, en wanneer hij genoeg heeft verdiend, kan hij sterkere aanvallen kopen. Elke aanval kan aan een knopje worden toegewezen, dus vechten hebben we in no-time onder de knie. Het lijkt op een ouderwetse beat-em-up, maar sommige aanvallen hebben een kleine vertraging, wat vechten soms frustrerend stroef maakt.

super daryl deluxe, switch

Hoewel de vechtstijl je meteen laat denken dat Super Daryl Deluxe een gewone beat-em-up is, is dat maar het puntje van de ijsberg. Daryl heeft zoveel meer in zijn mars. Het ene moment lopen we de hallen te verkennen, op zoek naar een bruikbaar voorwerp, net als in een point-and-click adventure. Het andere moment zitten we xp te verdelen en uitrusting aan te trekken alsof we in een RPG zijn verzeild. En soms vergt het verkennen platformer-vaardigheden. Super Daryl Deluxe slechts één label opkleven is net als mosterd op je ijsje doen: dat die je gewoon niet.

super daryl deluxe, switch

Naast zijn absurde humor en zijn raar-zijn springt de animatiestijl van Daryl ons meteen in het oog. Erg leuke, mooie handgetekende figuren en omgevingen waar we gewoon niet genoeg van kunnen krijgen. Het aantal uren dat we al gespendeerd hebben in het spel, terwijl we eigenlijk deze review moesten schrijven, bewijst gewoon ons punt.
Super Daryl Deluxe is een must-play!

MindBender 

Death Road to Canada (Switch)

death road to canada, switchHoe lang zou jij het volhouden als een zombie-apocalyps uitbreekt? In Death Road to Canada krijg je de kans om je te bewijzen terwijl je reist van Florida naar -je raadt het- Canada, de enige zombievrije plek in de buurt. Onderweg krijg je af te rekenen met struikrovers, honger, woeste elanden, hartverscheurende keuzes, humeurige teamgenoten… Je zou bijna de zombies nog vergeten!

Death Road to Canada is een road trip die elke keer helemaal anders uitdraait. Werkelijk alles is bij elke speelbeurt willekeurig: de plaatsen die je mag of zelfs moet bezoeken, de mensen die je onderweg tegenkomt, de gebeurtenissen die plaatsvinden… In deze actie-RPG graai je wapens, voedsel en andere benodigdheden bij elkaar terwijl je jezelf en je teamgenoten in leven probeert te houden. De enige gemene deler tussen al die speelbeurten? De kans dat je Canada haalt, is ongelooflijk klein.

death road to canada, switch

Na de korte, praktische tutorial sta je er helemaal alleen voor. Nu, ja… Dat kies je eigenlijk zelf zodra je hebt bepaald wie je hoofdpersonage is: een willekeurig iemand of een personage dat je zelf in elkaar hebt geflanst uit een riante reeks mogelijkheden. Van naam over oogkleur en kledingkeuze tot speciale vaardigheden en zelfs persoonlijkheid. Enkel deze laatste twee hebben een grote invloed op het spelverloop. Zo zal je als een personage met medische kennis veel minder verbanddozen nodig hebben om jezelf of anderen op te lappen, en zijn atletisch gespierde personages net iets behendiger in klappen uitdelen. Persoonlijkheid heeft een invloed op de groepsdynamiek en bepaalt in hoeverre je het wel of niet met elkaar kan vinden.

In het begin van het spel kies je al meteen of je een buddy wil om je te vergezellen. Gaandeweg kom je ook andere mensen (en honden!) tegen die je laat aansluiten bij je queeste naar Canada. Of die je totaal negeert. De keuze is helemaal aan jou. Maar denk er goed over na: een goede vaardigheid valt moeilijk op te trekken met een lastige karaktertrek. Je ontdekt snel dat het omgekeerde ook waar is. Als moeilijke keuzes moeten worden gemaakt of als de groepsmoraal beneden peil zit, zijn dit doorslaggevende factoren.

Nadat je je team hebt samengesteld, ga je op pad. Je rijdt rond in je wagen, stopt af en toe om brandstof, eten, verbanddozen, wapens en munitie te zoeken en begeeft je naar de volgende plek. Of niet… Het spel is ongelooflijk onvoorspelbaar. Mede omdat je een heleboel van die keuzes zelf maakt. Kies je ervoor om verder te rijden zonder een provisie in te slaan? Dan verlies je de brandstof en het eten dat je sowieso zou hebben gespendeerd tijdens de rit. Je bespaart wél op verbanddozen want er was geen risico om gebeten te worden door een zombie. Auto stuk? Een goede mechanieker in het team lost dat snel op. En anders ga je te voet verder. Een heel gedoe, maar het spel gooit je tijdig een wagen toe die je kan gebruiken… Mits je de autosleutels vindt!

death road to canada, switch

Het leuke aan deze roadtrip is dat jij, letterlijk en figuurlijk, achter het stuur zit. Je kiest zelf waar je stopt en hoe je problemen tracht op te lossen. Ook tussen twee zombieslachtingen door. Want je teamgenoten bikkelen vaak met elkaar en dan kies jij hoe het wordt opgelost. Of dat nu is door samen kampliedjes te zingen rond een vuurtje (waardoor je per ongeluk zombies naar je toe lokt) of door iemand uit het team te gooien (zodat je bovendien minder eten hoeft te delen). En wat doe je als je toegang over een brug wordt geblokkeerd door snoodaards die voedsel eisen? Of als je een gewonde eland ziet? Keuzes te over, maar je moet wel de juiste maken. Want voordat je het weet, zijn de zombies de minste van je zorgen.

Het spel zit zo boordevol humor, memes en details dat je haast zou vergeten dat je het opneemt tegen een vloedgolf zombies. Gelukkig heb je daar heel wat voor ter beschikking: nagenoeg alles wat je te pakken kan krijgen. Gooi met meubilair tegen de ondoden, deel tikken uit met een paraplu of maak ze een kopje kleiner met de elektrische heggeschaar. De opties zijn nagenoeg zo verrassend als eindeloos. En bijzonder grappig voorgesteld zonder in het groteske te belanden. Het spel teert dan ook op humor en wijkt bewust van de goedkope schrikmomenten waar andere zombiegames het dan wel weer van moeten hebben.

Death Road to Canada grijpt terug naar grote pixels, zoals wel meer hedendaagse games dat doen, maar moet absoluut niet onderdoen wat animatie betreft. Die is vloeiend en duidelijk zonder al te grafisch of goor te worden. Wederom, dit spel teert dan ook op humor. En ondanks de visuele stijl, luidt de muziek allesbehalve gedateerd. Geen memorabele deuntjes, maar wel achtergrondmuziek die zeker niet storen zal.

death road to canada, switch

Laten we er geen verband om winden… Het spel is niet makkelijk. Meer nog, de moeilijkheidsgraad schiet al gauw de lucht in. Om snel verder te geraken heb je drie zaken nodig: speelvaardigheid, geluk en upgrades. Deze laatste kan je kopen met de zogenaamde zombiepoints of zombiepunten die je in het spel verdient. Absoluut geen overbodige luxe, ook niet voor doorgewinterde gamers.

Zijn we er bijna? Wel, bij Death Road to Canada zal je die vraag meer dan eens stellen aan jezelf. Het spel voelt bij tijden oneerlijk en overweldigd aan. En toch is het eindeloos verslavend om almaar opnieuw aan die roadtrip te starten. Net omdat het steeds anders en verrassend is. Daar alleen al zit heel wat replay value in. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de talloze unlockables nadat je Canada veilig en wel bereikt hebt. Waar wacht je nog op? Kruip in die auto! Death Road to Canada is ongetwijfeld het enige zombie-apocalyps-spel in de geschiedenis waar zombies alles behalve je grootste zorgen zijn.

Marco

Octahedron (XBONE)

octahedronWanneer platformers moeilijk worden, geven ze neon licht.

Nee, we zitten niet vast in een of andere hippe discotheek, verplicht om ons benen vanonder ons gat te dansen (het idee alleen al...). Neenee, we spelen gewoon Octahedron. Deze visueel trippende platformer begint met een even trippy plot. Onze protagonist zit lekker te relaxen in een verlaten boshut, wanneer een geluid buiten zijn aandacht trekt. Hij loopt naar buiten en ontdekt dat het geluid uit een vreemde zwevende vorm komt. Tegen beter weten in raakt hij de vorm aan. Hij verandert meteen in een neon man met een achthoek als hoofd en valt in een vreemde dimensie. Vanaf hier is het aan ons om ons een weg te banen door vreemde levels, zonder enig benul van wat er precies gaande is.

octahedron

Neon kerel heeft echter een gave: hij kan zwevende platforms laten verschijnen. Daarmee kan hij hogere plaatsen bereiken of over afgronden 'surfen'. Maar er zit een addertje onder het gras. De platforms blijven maar een paar seconden zichtbaar en hij kan er maar twee tegelijkertijd oproepen. Elke stap moet zorgvuldig overpeinsd en bedacht worden, of neonman valt zijn dood tegemoet...

De levels goed doordacht en lichtjes irritant noemen is een understatement. We merken dat elk level ontworpen werd met evenveel planning en nadenken als er nodig is om het uit te spelen. En pas na de -tigste keer opnieuw beginnen weet je pas echt wat irritant is.

octahedron

Maar naast alle neonlicht, het geestige platformeren en het nieuwe concept met een ultracoole synth-soundtrack, is er ook een donker kantje. Octahedron lijkt leuk de eerste keer, maar hoe langer we spelen, hoe meer we ons vervelen. Altijd maar opnieuw een uitgang moeten bereiken, om dan in het volgende level weer helemaal opnieuw te moeten beginnen, is ons een beetje te veel van het goede. Herhaling blijft even slaapverwekkend als het met felle neon wordt verlicht. En hoewel er talloze collectibles en medailles te verdienen zijn bij een nieuwe playthrough, zijn wij niet van plan om ons nog maar eens door alle levels te wurmen.

octahedron

Het concept is leuk en vernieuwend, maar de achterliggende herhaling en sleur klikken een neonrood stoplicht aan boven Octahedron. Jammer.

MindBender