26-02-18

Aqua Kitty UDX (SWITCH)

aqua kitty,switchEen plots melktekort jaagt de kattenpopulatie van de hele wereld op stang. De beestjes zien zich genoodzaakt om melk te zoeken op minder conventionele plaatsen, met succes. Op de bodem van de oceaan wordt een melkader ontdekt. Samen met een bekwaam team kat-duikers, gaan we de zee op, vergezeld van talloze kat-trozen en een kat-pitein (sorry, deze woordspeling konden we niet laten liggen - nvdr).

"Veel gekker hoeft het niet te worden," horen we jullie al denken, beste lezers, maar hou jullie klaar: het wordt gekker. Onze taak is het beschermen van die schattige kat-melk-duikertjes terwijl ze de melkpompen bedienen. Want er liggen alle soorten gevaar op de loer. Mysterieuze zeemonsters proberen ons het hoekje om te helpen, terwijl vreemde kwallen onze katduikertjes proberen te ontvoeren. Gelukkig is onze duikboot voorzien van allerlei wapentuig en liggen er powerups voor het rapen.

Spelen gaat lekker vlot. We kunnen naar links of rechts varen om alle tuig aan gort te knallen. Het duikbootje bestuurt lekker makkelijk en de extra turboshot krijgt de grootste vijanden klein. De moeilijkheidsgraad schiet echter pijlsnel omhoog, en al gauw betrappen we ons op momentjes van diepe droefheid wanneer er weer een poesje verloren gaat.

aqua kitty,switch

Herspeelwaarde is hoog, zeker als omdat we in elk level alle katjes in leven willen houden. Wie daar niet lang genoeg zoet mee is, kan nog verder in de arcade mode. Daarin krijgen we slechts een beperkt aantal levens. Eenmaal op, moeten we weer helemaal vanaf nul herbeginnen. Gelukkig liggen hier diamanten voor het rapen, waarmee we tijdens het spelen sterkere wapens voor onze duikboot kunnen kopen.

aqua kitty,switch

Daarnaast kunnen we ook nog aan de slag in de Dreadnought mode. Daarin moeten we per level een gigantisch schip zien te vernietigen. Ook hier lijkt het alweer simpel, maar elk schip wordt beschermd door talloze kanonnen en extra vijanden.

En er is nog meer! In Infinite Espresso worden we losgelaten in een donkere oceaan en kunnen we los-gehen tegen een eindeloze stroom vijanden, zonder dat we ons moeten bekommeren over katjes. Gewoon hersenloos knallen.

Tel bij dat alles een heerlijke retro 8-bit look en soundtrack en wij zijn verkocht. Jaja, gekker moet het niet worden. Aqua Kitty is een pareltje om zonder twijfelen aan te schaffen. Zeker met het miniscule prijskaartje dat eraan bengelt.

MindBender

 

Quest of Dungeons (SWITCH)

quest of dungeons,switchAlweer een dungeon crawler? Jazeker, maar het genre is dan ook helemaal terug van weggeweest, kreeg een grondige opfrisbeurt en verdient je aandacht. Als je er eentje (weer) een kans wil geven, ga dan voor Quest of Dungeons.

In Quest of Dungeons kies je een held om mee te spelen. De keuze lijkt beperkt tot vier typische klassen (Warrior, Wizard, Assassin en Shaman) maar is enorm bepalend voor je speelstijl. Na een korte en heerlijk absurde verhaalintro word je meteen gedropt in een kerker die er iedere keer helemaal anders uitziet. Kamers, vijanden en buit worden willekeurig gegenereerd en vind je nooit terug op dezelfde plek als de vorige speelbeurt. De rest is vanzelfsprekend. Je dwaalt door de verschillende verdiepingen van een kerker, verslaat vijanden om ervaring op te doen en je personage te sterken, verovert schatten en gaat er lekker mee shoppen… En zodra je eraan bent, begin je helemaal opnieuw. Hé, wat? Ja, helemaal opnieuw. Ongeacht hoe ver je zat.

 

quest of dungeons,switch

 

Zeg niet zomaar ‘dungeon crawler’ tegen Quest of Dungeons. Het spel biedt je zoveel meer: een uitdaging, doldwaze humor en een heleboel herspeelwaarde. Kortom, de moeite om eens op te pikken. Upfall Studios heeft meer dan zijn best gedaan om je een gameplay-ervaring te bieden die toch net dat beetje anders is. De 16-bit stijl doet retro aan met zijn beperkte animatie en overgrote pixels, maar een spel als dit vraagt niet om meer toeters en bellen. Strategie te over, gezien alles om je heen beweegt of in actie schiet zodra jij iets doet. Het loont dus de moeite om eens stil te staan en te kijken wat de rest doet. Niets geeft zoveel voldoening als een vijand in een val te lokken waar jij bijna in gestapt was. Maar kijk goed uit je doppen: voordat je het weet ben je ingesloten door een dodelijke horde en word je gedwongen om de kerker helemaal opnieuw te spelen. Gelukkig vind je boeken die je nieuwe vaardigheden aanleren, bieden optionele quests je extra ervaringspunten voor het opscharrelen van verloren voorwerpen of voor het verslaan van een minibaas en kan je stalkers van je afschudden door deuren voor hun neus dicht te slaan. Want vijanden volgen je van kamer tot kamer maar weten niet wat aan te vangen met deurknoppen. Geen wapens, uitrusting of versterkende drankjes te plunderen? Koop ze met je zuurverdiende buit bij de handelaars. Die buit kan je overigens overal vinden. In de bloederige restanten van verslagen vijanden, in de o zo typische schatkisten en in het uiterst breekbare meubilair dat her en der geplaatst werd.

Nieuwelingen hoeven zich niet te schamen om het spel aanvankelijk te spelen op het laagste  van de vier beschikbare moeilijkheidsniveaus. Zelfs voor de doorgewinterde kerkerkruiper is het geen sinecure om de latere verdiepingen van een kerker zonder kleerscheuren te bereiken. Ook als je wat langer op dezelfde verdieping blijft om extra ervaring op te doen of een verdieping terug gaat om extra buit te verzamelen. Level grinding is een must. Want door de willekeurig gegenereerde verdiepingen kom je vaak zonder enige aankondiging in dezelfde kamer als een minibaas te staan. Zelfs met de nodige voorbereidingen kan je makkelijk het onderspit delven. Tijdens die eerste speelbeurten, zal je dan ook vaak het startscherm weer zien. De demotiverende boodschappen -zowel tijdens laadschermen en door vijanden- relativeren die laatste slag in je gezicht en doen je meteen verder spelen. Want de hoogste scores worden op online leader boards gepost.

quest of dungeons,switch 

De humor maakt alles nog een stukje beter. En echte gamers herkennen de verwijzingen naar bekende games. Legend of Zelda, Mario Bros, Resident Evil IV… Zelfs populaire memes zijn van de partij. Het geluid is bij tijden een stuk minder: de eenvoudige kreuntjes en het monsterachtige gebrom lijken wel gemaakt in iemands keuken. Maar de muziekjes zijn stuk voor stuk oorwurmen die je nog dagenlang met je meedraagt. Herspeelbaarheid zit ’m dan weer in de keuze van het personage; hou het niet bij je favo klasse maar probeer ze allemaal uit. Daarnaast zijn er een heleboel uitdagingen te vervolledigen: open je eerste schatkist, versla minibazen of speel een kerker uit in de makkelijkste stand. De eerste kerker in het spel is alvast een grote uitdaging. De beloning is een extra klasse/personage die je vast wel herkent van een recente indie Switch game!

Een dungeon crawler als deze is leuk om even casual te spelen of urenlang aan een stuk door. En nu Quest of Dungeons uit is voor de Nintendo Switch, speel je ’m overal!

Marco

12-02-18

Steamworld Dig (SWITCH)

steamworld dig,switchEen tijdje terug waren we helemaal in de wolken over Steamworld Dig 2. Hoewel we nooit een eerdere aflevering van de franchise speelden, waren toch meteen weg van de stijl van het spel, de gameplay, het verhaal…  Alles aan Steamworld Dig 2 klopte gewoon. We sprongen dan ook meteen op de kans om de remake van Steamworld Dig 1 te reviewen.

We spelen als Rusty, de nieuwe robot in een mijnwerkersstadje. We werden hierheen gesommeerd door onze oom, die hulp nodig heeft in zijn mijn. Rusty ontdekt al gauw dat zijn oom het onderspit heeft gedolven, en dat er meer in de hand is in de mijn dan delven en ertsen ontginnen…

steamworld dig,switch

De spelmechaniek is simple: we graven alsmaar dieper, verslaan monstertjes en verzamelen ersten en diamanten. Wanneer onze zak helemaal vol zit, gaan we weer naar de oppervlakte. Daar verkopen we onze vondsten, kopen upgrades voor onze uitrusting en duiken weer de mijn in. Het klinkt eentonig, maar het is o zo fijn. Hoe dieper we komen, hoe moeilijker het wordt. Nieuwe vijanden verschijnen, en we verliezen meer dan dikwijls uit het oog waar we naartoe graven. Of eerder: vanwaar we komen. Want omhoog graven gaat niet, en we graven onszelf vaak in een put waar niet meer uitraken.

steamworld dig,switch

Maar met wat sleutelen en een paar clevere upgrades wordt Rusty steeds sterker. Dikkere beplating, pneumatische boor en drilboorvuisten, allerlei stoomaangedreven snufjes… Wat we ook maar nodig hebben, verkopen de winkels in het stadje.

We zijn helemaal weg van de Steamworld serie, ook al zijn we in de verkeerde volgorde gestart. Steamworld Dig voelt nog kraakvers en even nieuw aan als nummer 2 en het gaat nooit vervelen. Alweer een dikke aanrader!

MindBender