26-02-18

Quest of Dungeons (SWITCH)

quest of dungeons,switchAlweer een dungeon crawler? Jazeker, maar het genre is dan ook helemaal terug van weggeweest, kreeg een grondige opfrisbeurt en verdient je aandacht. Als je er eentje (weer) een kans wil geven, ga dan voor Quest of Dungeons.

In Quest of Dungeons kies je een held om mee te spelen. De keuze lijkt beperkt tot vier typische klassen (Warrior, Wizard, Assassin en Shaman) maar is enorm bepalend voor je speelstijl. Na een korte en heerlijk absurde verhaalintro word je meteen gedropt in een kerker die er iedere keer helemaal anders uitziet. Kamers, vijanden en buit worden willekeurig gegenereerd en vind je nooit terug op dezelfde plek als de vorige speelbeurt. De rest is vanzelfsprekend. Je dwaalt door de verschillende verdiepingen van een kerker, verslaat vijanden om ervaring op te doen en je personage te sterken, verovert schatten en gaat er lekker mee shoppen… En zodra je eraan bent, begin je helemaal opnieuw. Hé, wat? Ja, helemaal opnieuw. Ongeacht hoe ver je zat.

 

quest of dungeons,switch

 

Zeg niet zomaar ‘dungeon crawler’ tegen Quest of Dungeons. Het spel biedt je zoveel meer: een uitdaging, doldwaze humor en een heleboel herspeelwaarde. Kortom, de moeite om eens op te pikken. Upfall Studios heeft meer dan zijn best gedaan om je een gameplay-ervaring te bieden die toch net dat beetje anders is. De 16-bit stijl doet retro aan met zijn beperkte animatie en overgrote pixels, maar een spel als dit vraagt niet om meer toeters en bellen. Strategie te over, gezien alles om je heen beweegt of in actie schiet zodra jij iets doet. Het loont dus de moeite om eens stil te staan en te kijken wat de rest doet. Niets geeft zoveel voldoening als een vijand in een val te lokken waar jij bijna in gestapt was. Maar kijk goed uit je doppen: voordat je het weet ben je ingesloten door een dodelijke horde en word je gedwongen om de kerker helemaal opnieuw te spelen. Gelukkig vind je boeken die je nieuwe vaardigheden aanleren, bieden optionele quests je extra ervaringspunten voor het opscharrelen van verloren voorwerpen of voor het verslaan van een minibaas en kan je stalkers van je afschudden door deuren voor hun neus dicht te slaan. Want vijanden volgen je van kamer tot kamer maar weten niet wat aan te vangen met deurknoppen. Geen wapens, uitrusting of versterkende drankjes te plunderen? Koop ze met je zuurverdiende buit bij de handelaars. Die buit kan je overigens overal vinden. In de bloederige restanten van verslagen vijanden, in de o zo typische schatkisten en in het uiterst breekbare meubilair dat her en der geplaatst werd.

Nieuwelingen hoeven zich niet te schamen om het spel aanvankelijk te spelen op het laagste  van de vier beschikbare moeilijkheidsniveaus. Zelfs voor de doorgewinterde kerkerkruiper is het geen sinecure om de latere verdiepingen van een kerker zonder kleerscheuren te bereiken. Ook als je wat langer op dezelfde verdieping blijft om extra ervaring op te doen of een verdieping terug gaat om extra buit te verzamelen. Level grinding is een must. Want door de willekeurig gegenereerde verdiepingen kom je vaak zonder enige aankondiging in dezelfde kamer als een minibaas te staan. Zelfs met de nodige voorbereidingen kan je makkelijk het onderspit delven. Tijdens die eerste speelbeurten, zal je dan ook vaak het startscherm weer zien. De demotiverende boodschappen -zowel tijdens laadschermen en door vijanden- relativeren die laatste slag in je gezicht en doen je meteen verder spelen. Want de hoogste scores worden op online leader boards gepost.

quest of dungeons,switch 

De humor maakt alles nog een stukje beter. En echte gamers herkennen de verwijzingen naar bekende games. Legend of Zelda, Mario Bros, Resident Evil IV… Zelfs populaire memes zijn van de partij. Het geluid is bij tijden een stuk minder: de eenvoudige kreuntjes en het monsterachtige gebrom lijken wel gemaakt in iemands keuken. Maar de muziekjes zijn stuk voor stuk oorwurmen die je nog dagenlang met je meedraagt. Herspeelbaarheid zit ’m dan weer in de keuze van het personage; hou het niet bij je favo klasse maar probeer ze allemaal uit. Daarnaast zijn er een heleboel uitdagingen te vervolledigen: open je eerste schatkist, versla minibazen of speel een kerker uit in de makkelijkste stand. De eerste kerker in het spel is alvast een grote uitdaging. De beloning is een extra klasse/personage die je vast wel herkent van een recente indie Switch game!

Een dungeon crawler als deze is leuk om even casual te spelen of urenlang aan een stuk door. En nu Quest of Dungeons uit is voor de Nintendo Switch, speel je ’m overal!

Marco

De commentaren zijn gesloten.