18-04-14

Thief (XBOX360/PS3/XBOXONE/PS4/PC)

thief, ps3In de laatste nieuwe aflevering van de Thief-franchise krijgen we weer controle over meesterdief Garret.  Garret is nog steeds zijn eigen, pikkedievende zelve, maar zijn stad is wel helemaal veranderd.  Het verschil tussen arm en rijk lijkt groter dan ooit, en tot overmaat van ramp wordt de bevolking ook nog eens geteisterd door een mysterieuze ziekte. En dat allemaal omdat een paar oude knarren een jaar eerder dachten de boel te kunnen verbeteren met zwarte magie!

We krijgen nog steeds zicht op Garrets wereld in first person perspectief.  Naar goede oude gewoonte pikken we nog steeds alles wat los zit en nemen we de stadswacht olijk in de maling.  Rondsluipen op de daken en in de schaduwen was nog nooit zo leuk!  De uitgebreide stad tiert welig van de smalle straatjes, de loshangende touwen en regenpijpen die smeken om beklommen te worden en het lijkt overal aardedonker.  Hyperatmosferisch!

Na het eerste uurtje spelen beginnen we echter te geeuwen.  Er gebeurt namelijk niet veel.  We moeten wel missies uitvoeren om de uiteindelijke booswicht te pakken te krijgen, maar alles is op den duur zo...  Afgezaagd.  De stad is donker en kil, en een dief werkt het beste 's nachts, dat begrijpen we.  Maar enkel en alleen maar nachtlevels?  Altijd aardedonker of op zijn minst schemerig?  We worden er zowaar zwaarmoedig van.

thief, ps3

En dan dat stelen.  Erg leuk, vooral in het begin.  De losliggende prulletjes die we ontvreemden worden meteen omgezet in goud.  Met dat goud kunnen we upgrades vrijkopen waardoor we nog vlotter kunnen pikken.  Alleen geldt hier weer dezelfde tekortkoming: teveel van het goede.  Na de zoveelste zilveren beker begint het ons wat de keel uit te hangen en streven we recht op on doel af zonder bijkomstige prullaria te verdonkeremanen.

Het olijke in de maling nemen van de stadswacht dan?  Ja, leuk, maar niet echt een uitdaging.  Wanneer we gezien worden kunnen we gemakkelijk ontkomen door omhoog of omlaag te klimmen (de AI ontbreekt de mogelijkheid om omhoog of omlaag te kijken) of simpelweg omdat de AI zijn eigen maten voor de voeten loopt. Een sluwe meesterdief zijn geeft helemaal niet zo'n voldoening als je tegenstanders oliedom blijken te zijn...

thief, ps3

Dan maar ronddolen in gothische, grote, vrij te verkennen stad.  Alhoewel...  Vrij...  We merken al vlug dat we niet zozeer vrij spel krijgen in de volledige stad, maar in kleine welafgebakende stukken ervan.  Willen we naar een volgend gebied, dan dringt zich een irritant lange loading time op.  Erg vervelend als we een verre wandeling voor de boeg hebben, en bovendien breekt dit het ritme van het spel.

thief, ps3

Thief, we hadden er zo NAAR uitgekeken, en helaas blijkt dat we er ook snel OP uitgekeken zijn...  Jammer!

MindBender

(review gebaseerd op PS3 versie)

De commentaren zijn gesloten.