25-06-13

The Last of Us (PS3)

the last of us,ps3We hebben sinds het ontstaan van Game-Patrol toch wel al enkele pareltjes de revue zien passeren.  Kleine meesterwerkjes die we stuk voor stuk spel van het jaar of zelfs beste spel ooit durfden te noemen.  Weet u nog welke?  Ja?
M
ooi zo.  Vergeet wat we toen hebben gezegd.  De vorige titelhouders worden nu gedegradeerd tot (nu ja...) “uitstekende spellen”, en de titel van beste spel ooit gaat onder luid trompetgeschal naar The Last of Us.

We spelen met Joel.  Joel is een smokkelaar in de nabije toekomst.  Door een virus dat mensen muteert tot afzichtelijke en moordlustige lelijkerds wonen de weinige overlevenden opeengepakt in vervallen steden die streng worden gecontroleerd door het leger.  Tussen de steden ligt een gebied dat krioelt van de geïnfecteerden.  Alleen het leger mag door het gebied reizen.  De illegale handel tussen de verschillende steden wordt verzorgd door smokkelaars zoals Joel, die best wel hun mannetje weten te staan.  Op een dag wordt Joel ingehuurd om een wel heel bijzonder pakje naar een andere stad te smokkelen...  Ellie.

We maken meteen kennis met wat ongetwijfeld één van de sterkste duo's uit de spelgeschiedenis zal worden.  Joel is oud en ruw, getekend door wat hij allemaal heeft meegemaakt in de harde wereld.  Ellie staat daar lijnrecht tegenover.  Ze is nog jong en onschuldig, en, omdat ze pas na de infectie is geboren, nog erg nieuwsgierig naar het leven van voor de ramp.  Het zorgt voor een dynamiek tussen de twee personages waar we heel snel in meerollen. We voelen mee en leven ons (zoals gewoonlijk - nvdr) véél te hard in.

the last of us,ps3

Technisch gezien kunnen we hier de "survival horror" sticker op kleven.  Maar dan wel survival horror zoals we die nog nooit hebben gezien.  Alles is net dat tikkeltje echter.  Kogels en wapens werden hier niet vrolijk rondgestrooid. We moeten uiterst spaarzaam zijn met de weinige kogels die we hebben.  Stilletjes vijanden neerleggen of ze zelfs helemaal uit de weg gaan is de boodschap.  Als dat niet lukt kunnen we als laatste redmiddel nog onze vuisten gebruiken.  Joel slaat er vrij brutaal op los.  Iedere klap die we uitdelen of incasseren voelt bijna echt aan, en als kers op de taart is het spel ook nog eens zo slim om te detecteren waar we ons bevinden.  Staan we dicht bij een scherp stuk glas dat nog in een raamkozijn gekneld zit te vechten?  Dan zal de AI ons daarop proberen spiesen.  Staan we dicht bij een metalen tafeltje met een wel vrij scherpe rand?  Dan zit de kans er dik in dat Joel het voorhoofd van zijn belager er vakkundig tegen plet.

En die AI.  Zelden zo'n slimme tegenstanders gezien!  Ze proberen ons te flankeren of in een hinderlaag te laten lopen.  Ze duiken weg achter muurtjes en tafels en blijven er ook zitten tot we ze er op een of andere manier van achter kunnen lokken.  Met een welgemikte, zelfgemaakte brandbom bijvoorbeeld.

the last of us,ps3

Nog zoiets wat de beleving alleen maar echter maakt: het craften.  Joel kan met gevonden voorwerpen zelf aan het knutselen slaan.  Brandbommen, eerste-hulp-koffertjes, upgrades voor wapens...  Knutselaar Joel draait er zijn hand niet voor om.  Alleen hebben we hier met ook met schaarste te maken.  Ingrediënten liggen er niet voor het rapen, en meestal delen sommige dingen eenzelfde ingrediënt.  Ga dus niet volop brandbommen liggen aanmaken, want de alcohol die je ervoor gebruikt heb je ook nodig om je wonden te verzorgen...

Grafisch ziet het er ook allemaal pico bello uit.  De bewoonde steden zien er desolaat en deprimerend uit.  De geïnfecteerde zone is helemaal overgroeid door de natuur en ziet er fris groen uit.  We betrappen onszelf geregeld op sightseeing.  Ook helemaal niks aan te merken op de personages.  Ze zien er echt uit en gedragen zich ook net echt.  Ze grijpen zich vast aan muurtjes en leunen vanzelf tegen auto's waarachter ze schuilen.  Het zijn kleine details, maar die zorgen net voor dat tikkeltje realisme meer.  De puike voiceacting maakt de personages al helemaal levend.

the last of us,ps3

Een pareltje dit!  We kunnen nog wel een paar uren doorbomen over de soundtrack (past perfect bij de sfeer!) of over het verhaal (zo origineel!) en over nog duizend andere kleine details die het geheel perfect maken, maar dat gaan we niet doen.  We willen verder spelen!  Het volstaat te zeggen dat als je een PS3 bezit, je The Last of Us gewoon in huis moet halen!  Doe je het niet voor jezelf, doe het dan tenminste voor je PS3.  Dit is het beste spel dat hij ooit zal mogen afspelen.

MindBender

De commentaren zijn gesloten.