03-03-13

Dead Space 3 (PS3/XBOX360/PC)

dead space 3, PS3Een survival-horror spel op zijn tijd gaat er wel in bij ons.  We zijn altijd weer blij als we nog eens een excuus hebben om het ongegeneerd in onze broek te doen van schrik.  We waren dan ook meer dan tevreden toen Dead Space 3 op ons bureau landde.  De vorige afleveringen uit de franchise hebben we immers dolgraag gespeeld.  De donkere gangen met fikkerende lichtjes, de creepy soundtrack en de angstaanjagende monsters…  We dromen er soms nog van!

Het verhaal van Dead Space 3 volgt na de gebeurtenissen van nummer twee.  Isaac zit te piekeren op zijn donker appartementje wanneer er plots twee soldaten opduiken.  Ze hebben iets belangrijk ontdekt over de markers en willen Isaac als vertaler mee op hun missie.  Isaac weigert eerst, maar wanneer hij hoort dat zijn oude vlam mogelijks in de problemen zit, aarzelt hij niet meer.

Al vanaf de eerste minuten is het ons duidelijk dat we weer een topper in handen hebben.  Dead Space 3 heeft alle kenmerken die zijn voorgangers zo goed maakten, maar dan beter.  De sfeer is nog griezeliger en grimmiger.  Op de één of andere manier slagen de ontwikkelaars er in om zelfs een idyllische zonsondergang op een verlaten planeet griezelig te laten lijken.  En die soundtrack...  We zitten de hele tijd op het puntje van onze stoel hyperalert te wezen, en toch kan het spel ons met perfect getimede creepy geluidjes en muziekjes omhoog doen wippen.

dead space 3, PS3

Het gebeurt trouwens zeer zelden onterecht, dat omhoogwippen.  We worden belaagd door griezelige mutanten met vlijmscherpe messen als ledematen, creepy kruipende griezels met ontploffende knotsen als handen, slakachtige slijmerds die dode lichamen weer tot leven wekken, hellehonden met tentakels, ja zelfs vijanden die ons aanvallen door stromen kots in onze richting te vomeren...

Het spreekt vanzelf dat we niet zomaar over ons heen laten wandelen en dus knutselen we wat wapens ineen.  Dead Space 3 helpt ons op weg met een standaard machine geweertje en de fusion cutter die we nog kennen uit de voorgaande delen, maar onderweg vinden we tal van upgrades.  Die upgrades verhogen de schade die een wapen aanricht, of de herlaad- of vuursnelheid.  Af en toe vinden we ook regelrechte wapenonderdelen.  Kolven, lopen, cilinders,...  Eens we genoeg delen hebben gevonden (of zelfs gemaakt hebben uit schroot) kunnen we op een werkbank een wapen aanpassen of vanaf niks opbouwen!

dead space 3, PS3

Stel dat je de fusion cutter wel leuk vindt, maar niet meer overtuigd bent van zijn kracht.  Geen probleem, even aanpassen op de werkbank en bam: je hebt een fusion cutter met ingebouwde granaatwerper.  Niet overtuigd van de schade die een granaatwerper kan aanrichten?  Geen probleem, nog wat sleutelen en prutsen en knal: de granaatwerper gooit nu plots granaten gevuld met bijtend zuur.  De mogelijkheden zijn schier eindeloos, en we betrappen er ons geregeld op dat we meer zitten te sleutelen aan onze wapens dan engerds neer te knallen.

Wapens zijn trouwens niet de enige aanpasbare dingen in het spel.  We kunnen ook ons ruimtepak naar believen pimpen.  Extra krachtige handschoenen, meer bepantsering, extra health...  Allemaal met een druk op de knop (en inlevering van grondstoffen) aan te passen.  Ook nieuwe kostuums kunnen hier gepast worden.  Wij kregen in het begin van het spel al eentje cadeau omdat we Mass Effect 3 hebben gespeeld.  Het N7 pak.  Zo kunnen we ons een beetje commander Shepard voelen in Dead Space...

dead space 3, PS3

De angsthazen onder ons kunnen gerust op twee oren slapen: je hoeft niet alleen aan de slag in Dead Space 3.  Op ieder moment van het spel kan een vriend inpikken en meespelen.  De tweede speler neemt dan de rol van één van de soldaten op zich.  Dit zorgt ervoor dat we nog een extra laag verhaal meekrijgen: de drijfveren en denkpistes van de soldaat worden uitvoerig toegelicht, maar brengen niet echt meerwaarde.  Eerder een clichéachtig "Kijk eens wat een boze soldaat ik ben"...  Isaac en de soldaat spreken ook met elkaar, wat op zich heel normaal is, maar het constante gebabbel zorgt ervoor dat de griezelige sfeer verdwijnt.

Dead Space 3 is een echte aanrader.  Zelfs zonder de voorgaande delen gespeeld te hebben kan je hier volgens ons moeiteloos inrollen.  De sfeer, de wapenknutselbank,...  Alles streelt ons gewoon op precies de goede manier!  Dus trek je beste ruimtepak aan en spelen die handel!

MindBender

(review gebaseerd op PS3 versie)

De commentaren zijn gesloten.