03-03-13

Crysis 3 (PS3/XBOX360/PC)

crysis 3,ps3Het is weer crisis in...  euh...  Crysis 3 (Slechtste openingszin ooit! - nvdr.).  De Cell organisatie die we nog kennen uit vorige delen is zijn boekje te buiten gegaan.  Na de gebeurtenissen van Crysis 2 hebben ze supersoldaat Prophet gevangen gezet in een stasis veld.  Dankzij de buitenaardse technologie van de Ceph-aliens, heeft Cell het monopolie op de energiemarkt veroverd.  De organisatie is alsmaar corrupter geworden en straft wie haar wil niet volgt genadeloos in strafkampen.  Om de één of andere duistere reden heeft Cell zelfs een gigantische koepel over New York laten bouwen.  Onder deze gigantische serre is New York stilaan veranderd in een jungle.    Vierentwintig jaar na de gebeurtenissen van deel twee wordt Prophet bevrijd door rebellen die zijn hulp nodig hebben in hun strijd tegen Cell.

Zonder plichtplegingen worden we meteen in de actie gedropt.  Gewapend met slechts een boog en een handwapen moeten we zien te ontsnappen.  Gelukkig hebben we nog steeds onze nanosuit.  Het hypermoderne harnas zorgtg ervoor dat we supersterk zijn, kunnen zien in het donker, onszelf extra kunnen bepantseren en kunnen camoufleren als een kameleon.  Hadden we ook al gezegd dat onze vijanden geen schijn van kans hebben?

Spelen als Prophet is één van de leukste dingen die we de laatste tijd al gedaan hebben.  Even een onoverwinnelijke, onzichtbare soldaat zijn...  Het heeft wel wat.  Helaas weegt dat superonoverwinnelijke ook een beetje op het spel.  Dankzij Prophets krachten gaat alles wel heel vlot en makkelijk...

crysis 3,ps3

Niet dat we klagen, verre van.  We genieten met volle tuigen van het onzichtbare rondsluipen in de prachtige decors.  Niets heeft een grotere voldoening dan een vijand te kunnen uitschakelen zonder dat hij ons zag aankomen.  En die boog!  Zelden zo geamuseerd met boogschieten in een spel.  Het voelt zo echt: de pijl aanleggen, de pees opspannen, richten en inzoomen en loslaten!  Dat we ook kunnen spelen met ontploffende pijlen en elektrische pijlen die plasjes onder stroom zetten maakt het alleen maar geestiger.  Maar ook hier alweer die ene opmerking: het gaat allemaal wel heel gemakkelijk.  Met de boog en de camouflage schakelen we moeiteloos hele squadrons vijanden neer zonder dat ze het merken.

crysis 3,ps3

De lage moeilijkheidsgraad wordt al helemaal niet geholpen door de AI.  Zelden zo'n idioten gezien.  De zeldzame keren dat we missen met de boog merken onze tegenstanders het niet eens dat er een pijl voor hun voeten in de grond ploft.  Wanneer ze ons opmerken en het op een lopen zetten gebeurt het vaak dat ze domweg tegen een muur aanlopen en daar ter plaatse blijven staan trappelen.  Zo wordt het voor de held/supersoldaat wel heel erg makkelijk...

En toch genieten we met volle teugen van Crysis 3.  De boog moet immers niet altijd gespannen staan.  Vijanden moeten niet altijd superintelligent en ultradodelijk zijn.  De held mag ook wel eens heldhaftig zijn zonder moeite te doen.  Zo hebben we meer tijd om de decors en de graphics eens wat beter te bekijken, want die zijn prachtig.

crysis 3,ps3

Crysis 3 is misschien net iets minder goed dan zijn illustere voorgangers, maar toch best wel te pruimen.  Wie problemen heeft met de te lage moeilijkheidsgraad kan het zichzelf wat moeilijker maken door de camouflage niet te gebruiken, en als zelfs dat te makkelijk lijkt kan je aan de slag tegen menselijke tegenstanders in één van de vele geestige onlinemodes.  Een supersoldaat spelen is altijd weer... euh...  Super. (Slechtste aflsuiter ooit! - nvdr.)

MindBender

(review gebaseerd op PS3 versie)

De commentaren zijn gesloten.