19-02-13

Aliens: Colonial Marines (PC/PS3/XBOX360/WiiU)

aliens colonial marines,xbox360Eindelijk.  Na lang wachten is het zover.  De nieuwste telg in de Alien-franchise is uit!  We kunnen jullie niet zeggen hoe lang we al zaten te wachten op Aliens: Colonial Marines.  Ieder beetje nieuws, iedere pixel van iedere gelekte screenshot hebben we nauwkeurig bestudeerd en bekwijld.  Alien-fans weten waarover we het hebben...  Wie zou er nou niet staan springen om als marine aan de slag te kunnen in een origineel verhaal dat zich afspeelt tussen film twee en drie?  Vechten tegen dodelijke Xenomorphs met die ultracoole pulse-machinegeweren?  Het bijgeleverde perstekstje belooft ons bovendien ook nog eens talloze knipogen naar de films...  Stop, we waren al verkocht van bij het begin!

Vol goede moed starten we het spel.  We zullen die slijmerige beesten hier eens mores leren!  Tijdens het laden oefenen we nog wat one-liners uit de film ("Get away from her, you bitch!" en onze favoriet "Game over, man!") en voor we het weten zitten we te staren naar de animatie achter het hoofdmenu.  We zien hoe de marines het commandoschip uit de tweede film met een ander schip enteren.  De Aliens soundtrack blèrt door de speakers en het plasje kwijl aan onze voeten wordt stilletjes groter...

Van zodra we starten met de singleplayer beginnen er echter een paar dikke donderwolken boven onze vreugde samen te pakken.  Het valt ons namelijk al meteen op dat de graphics in de cutscenes niet echt het van het zijn...  De marines zien er nogal hoekig uit en zijn vrij flets afgewerkt.  Ze bewegen bovendien nogal stijfjes.  Van hetzelfde laken een broek met de decors.  Vrij hoekig getekend, fletse kleuren, en bepaalde textures worden wel heel erg duidelijk herbruikt.  Alles oogt gewoon ouderwets.  Hmmm...  Voorlopig nog geen reden tot paniek, misschien is het spelen zelf zo leuk dat we de visuele antiquiteit wel vergeten...

aliens colonial marines,xbox360

Maar ook hier loopt het flink de mist in.  Wat eigenlijk een vermakelijke shooter zou moeten zijn, met hyperintelligente tegenstanders die overal op de loer liggen, is niet meer dan een saai "loop van A naar B" spelletje.  Het gigantisch grote schip waarin we ons het eerste deel van het spel bevinden is slechts beperkt te verkennen.  Her en der stoten we op deuren die niet te openen zijn, of gangetjes die versperd zijn met een kartonnen doos.  Zelfs al zouden we het willen, we kunnen niet verloren lopen.  Het spel stuwt ons van A naar B en gooit af en toe wat aliens voor onze voeten.

aliens colonial marines,xbox360

Hah, die aliens.  Weet u nog die aliens uit de film?  De creepy monsters die in ieder hoekje verscholen konden zitten?  De meedogenloze killers met bijtend zuur als bloed die bijna niet klein te krijgen waren?  Geen spoor van hen in dit spel.  Het lijkt wel of ze werden vervangen door een ander ras aliens.  Een ras dat er net hetzelfde uitziet, maar niets van dat killerinstinct heeft.  De aliens lopen rond als kippen zonder kop, laten zich zomaar aan flarden schieten en op de koop toe is hun bloed helemaal niet bijtend.  We kwamen er zelfs eentje tegen die liever gehurkt in een hoekje ging zitten dan ons aan te vallen!  De exemplaren die ons wel (klungelig) proberen aan te vallen hebben ook enkel en alleen maar ons als doel.  Onze teamleden lopen ze voorbij en negeren ze gewoon, ook al zijn die volop op de aliens aan het schieten.  Onverstoorbaar lopen de Xenomorphs op ons af.  En dat looppasje...  Niks killer aan.  Het ziet er eerder uit als een peuter die het net in zijn pamper heeft gedaan.

aliens colonial marines,xbox360

Verhaal dan?  Kan een "origineel verhaal dat ons wat antwoorden brengt op onopgeloste vragen uit de film (dixit de perstekst)" soelaas brengen?  Ook hier weer een losse flodder.  Het verhaal is aan de slappe kant, en de dik gestrooide referenties naar de films doen er helemaal geen goed aan.  Integendeel.  Er werd soms teveel moeite gedaan om toch nog maar eens te kunnen knipogen naar de films.  En die dialogen!  Tjonge, wat een dialogen.  Slechte voiceacting is één ding, maar als die ook nog slechte tekst ten berde moet brengen...  "Ik werd wakker met een spinachtig beest op mijn gezicht, maar het is nu echt wel dood hoor."  Moeten we daarvan bang worden?  Sympathie kweken voor de marine in kwestie?  Toch maar niet.

We keken er al zo lang naar uit.  We hadden gehoopt en gedroomd over een pracht van een spel, en wat krijgen we na al dat lange wachten?  Juist ja, een bord uitwerpselen met een Alien-logo op gekleefd.  Ofte een "Epic Fail", zoals de kids dat tegenwoordig zeggen.

MindBender

(review gebaseerd op XBOX360 versie)

De commentaren zijn gesloten.