15-12-12

Blake et Mortimer - Les Tables de Babylone (PC)

Blake et Mortimer, PCEr werd ingebroken in een Londens museum.  De drie nachtwakers werden vermoord met een gif uit de oudheid en het is op het eerste zicht niet duidelijk wat er precies werd gestolen uit de tentoonstelling over de Babylonische beschaving.  De politie staat voor een raadsel.  Aan Blake en Mortimer om het mysterie op te lossen.  De toon lijkt gezet voor een nieuwe strip, maar niks is minder waar.  Blake et Mortimer - Les Tables de Babylone is geen strip, maar een nieuw adventure op PC en MAC.

Wij zijn altijd dolblij als we een adventure mogen testen.  Zeker als het om een lekker ouderwets point-and-click adventure gaat.  Als het adventure in kwestie ook nog eens blijkt gebaseerd te zijn op twee van onze favoriete striphelden, lijkt niets meer fout te kunnen gaan!  Blake et Mortimer Les Tables de Babylone streelt ons op al de juiste plaatsjes, maar kan het de verwachtingen ook inlossen?

Helaas gaat het al van bij het begin fout.  De makers proberen zo dicht mogelijk bij de strip aan te leunen en gebruiken daarvoor dezelfde tekenstijl, tekstballonetjes en zelfs het zelfde lettertype als in de stripboeken.  Jammer genoeg kozen ze ook voor dezelfde statische aanpak.  We bespeuren nauwelijks iets van animatie...  Figuren blijven stokstijf stilstaan.  Als ze weggaan stappen ze niet, maar verdwijnen ze gewoon van het scherm.  Hetzelfde met deuren die open en dicht gaan.  Het ene moment zijn ze er, het volgende zijn ze gewoon verdwenen.

Blake et Mortimer, PC

Om dezelfde reden krijgen we Blake en Mortimer ook quasi nooit te zien.  We spelen wel als hen, maar ze zijn er niet.  We krijgen alleen het decor te zien en onze muiscursor.  Onzichtbare figuren moeten immers niet geanimeerd worden.  De twee vrienden duiken soms wel op als ze iets te zeggen hebben en zijn dan zelfs geanimeerd!  Verder dan wat mondbeweging en geknipper met de ogen komen ze echter niet.  Het lijkt wel alsof ze verlamd of bevroren zijn.

Zoals in elk adventure hebben ook Blake en Mortimer diepe zakken.  Alles wat loszit kunnen we oppakken en meenemen.  Wanneer we de voorwerpen weer nodig hebben kunnen we ze uit onze inventory plukken.  Die inventory staat onderaan het scherm en telkens we er een voorwerp uit aanklikken wordt dat benadrukt met een vervelend "ritsel"-geluid.  Het opties-scherm lijdt aan van dezelfde tic.  Telkens wanneer we dat oproepen, wordt het vergezeld van een irritant muziekdeuntje.  Het zou ons niet zo storen moest dat deuntje geen voorrang krijgen op alle andere audio.  Alle achtergrondgeluid moet wijken voor het deuntje dat, zodra we het scherm afsluiten ook weer verdwijnt.  Scherm weer openklikken doet het weer van in het begin afspelen.  Het zou niet zo storend zijn moesten we dit scherm niet om de haverklap moeten openen.

Blake et Mortimer, PC

Achter hetzelfde scherm zit namelijk ook een lijstje met objectieven verscholen.  Telkens als we een probleem hebben opgelost verschijnt er op het lijstje een nieuw objectief.  Dat wordt nergens anders getoond, dus kunnen we niet anders of het scherm openklikken.  Het scherm ziet er uit als een notablokje en het objectieflijstje staat op de derde pagina, dus moeten we ook effectief naar de derde pagina "doorbladeren".  Uiterst irritant allemaal, zeker omdat we zo dikwijls de objectieven moeten bekijken en dan het hele gedoe telkens opnieuw moeten aflopen.  Hadden we al gezegd dat bladeren in dat boekje ook van een irritant "blader"-geluid werd voorzien?

blake et mortimer,pc

Diep in ons binnenste wisten we eigenlijk al dat het te mooi was om waar te zijn.  We bleven echter hopen op een degelijk adventuregame gebaseerd op twee van onze favoriete stripfiguren...  In de plaats daarvan kregen we een goedkoop ogend, flauw onding waar we absoluut geen plezier aan beleven.  We deleten het met plezier van onze harde schijf en herlezen "Het Gele Teken" nog maar eens in de plaats.

MindBender

De commentaren zijn gesloten.