13-11-12

Need For Speed Most Wanted (PS3/XBOX360/PC/PSP/PSVita)

need for speed most wanted, xbox360De naald wijst 180km/u aan en stijgt gestaag.  Honderdnegentig en de flitspalen in de omtrek slaan tilt.  Nog eventjes volhouden en vlotjes het andere verkeer ontwijken en de naald wijst ondertussen al 200 aan!  We worden één met de controller en de Lamborgini waarmee we rijden.  We kunnen bijna de geur van asfalt en verbrand rubber ruiken.  We zijn zodanig geconcentreerd dat we de flikkerlichten van de achtervolgende politiewagens niet opmerken...  Tweehonderdtien, tweehonderdtwintig,...  En dan komen we bruut tot stilstand tegen de gevel van een huis.  Bocht te laat ingegaan.  De Lambo gaat overkop, tolt een paar keer rond zijn as en komt met gebroken ruiten en totaal vernield koetswerk op de weg neer.  Would we like to try again?  Tuurlijk!

Need for Speed Most Wanted heeft alles om een perfecte racesimulator te zijn.  Gigantisch veel snelle en blitse sportkarren bijvoorbeeld.  Most Wanted staat er bol van.  Alleen kunnen we niet van het begin af aan kiezen waarmee we rijden.  De bolides zitten vertopt in de gigantische open wereld en het is aan ons om ze te ontdekken.  Aan elke nieuwe wagen die we ontdekken hangen een stuk of wat unieke races vast.  Winnen in die races levert ons upgrades op voor die specifieke wagen.  Off-road bandjes, beter chassis, betere remmen, noem maar op.

We horen jullie al denken dat het wellicht saai moet zijn om doelloos rond te rijden op zoek naar een nieuwe wagen, maar niks is minder waar.  De open wereld is zo groot dat we bijna iedere spelbeurt wel een nieuw steegje ontdekken of een plaatsje vinden waar we eens lekker kunnen stunten.

need for speed most wanted, xbox360

De omgeving is dan ook nog eens wondermooi afgewerkt.  Zelden zo'n realistische stad gezien in een racespel.  We rijden langs de kust waar golven tegen golfbrekers uiteenspatten en het water sproeit over de baan.  We trekken sporen in het mooie groene gras in een park en die sporen blijven staan terwijl de bumper van onze auto alsmaar vuiler wordt.  We bleven op een bepaald moment zelfs eventjes staan op de middenberm om de zonsondergang te kunnen bewonderen.

Die grafische pracht en praal laat zich nog meer merken in de afwerking van de verschillende auto's.  Licht reflecteert op proper opgeblonken koetswerk en we kunnen onze tegenstanders weerspiegeld zien in onze achterbumper.  Wanneer het sturen wat minder wil lukken zien we dat ook aan onze auto.  Blutsen en builen komen realistisch tevoorschijn.  Koplampen en ruiten breken op het juiste moment én op de juiste plaats.  De bloembakken, waterkranen en lantaarnpalen die we omvermaaien laten duidelijk hun sporen na...

need for speed most wanted, xbox360

Zoals in zoveel racesimulators komen ook hier de klabakken roet in het eten gooien.  De mannen in blauw staan op vrijwel iedere straathoek verstopt, klaar om in actie te schieten als we ook maar één kilometertje per uur te hard rijden.  In een mum van tijd hebben we een hele roedel roodblauwe flikkerlichten achter ons en vooraleer we kunnen verder racen moeten we hen zien af te schudden.  Makkelijker gezegd dan gedaan.  De flikken zitten ons niet alleen op de hielen, ze leggen ook blokkades aan en proberen ons met z'n vieren in te blokken.  Het vergt heel wat rijkunst om ze kwijt te spelen.  Of net niet.  Soms lukte het ons om ergens strategisch in de bosjes te parkeren en dan te wachten tot de arm der wet ons vergat.  Leuk meegenomen.

Het hele spel is zelfs zodanig realistisch dat zelfs flitspalen niet werden vergeten.  Op elk trottoir staan er wel een stuk of vijf klaar om ons te verblinden wanneer we er te snel voorbijsjeezen.  Onze snelste tijd wordt per flitspaal bijgehouden, en al snel ontstaat er op de redactie een "om ter snelst" wedstrijdje.  

need for speed most wanted, xbox360

Er is helaas ook een keerzijde aan de mooie, blinkende medaille.  De besturing werkt ons een beetje tegen.  Sommige auto's voelen echt loodzwaar aan en laten zich even log sturen.  Bochten die we normaal gezien vlot zouden kunnen nemen, moeten we wel met de handrem of supertraag nemen als we niet in de berm willen eindigen.  Andere auto's voelen even log aan maar sturen superprecies.  Eén klein tikje tegen de stick en we liggen al ondersteboven op het trottoir.  Waar is die goede, vlotte besturing van de vorige Need For Speeds gebleven?  

Most Wanted heeft echt alles om een super racesimulator te zijn, maar dat ene minpuntje haalt het hele zootje genadeloos onderuit.  Echte racefanaten zullen waarschijnlijk wel het geduld kunnen opbrengen om de perfecte stuur-techniek onder de knie te krijgen, maar wij grijpen toch liever terug naar een vorige aflevering van de reeks.

MindBender

(review gebaseerd op XBOX360 versie)

De commentaren zijn gesloten.