26-10-12

Dishonored (XBOX360/PS3/PC)

dishonored, xbox360Een nieuwe dag, een nieuw spel over wraak en verraad.  Mét bovennatuurlijke krachten deze keer.  Corvo is de persoonlijke lijfwacht van de keizerin van Dunwall, een stad die te kampen heeft met een rattenplaag.  De beestjes zijn overal en verspreiden niet alleen vieze ziektes, ze zijn ook nog eens verschrikkelijk agressief.  De omliggende steden hebben het contact met Dunwall al verbroken en zijn van plan om het probleem van de plaag zichzelf te laten oplossen.  Tot overmaat van ramp wordt de keizerin ook nog eens vermoord en haar dochter, de troonopvolgster, ontvoerd.  Corvo wordt ten onrechte beschuldigd van de moord en ter dood veroordeeld.  Neen, een echt blij begin heeft Dishonored niet...

De actie begint wanneer Corvo met de hulp van een groepje rebellen uit de gevangenis weet te ontsnappen.  Hij sluit zich aan bij de bonte bende en besluit hen te helpen om de gekidnapte prinses terug te vinden.  En passant kan hij zo zijn onschuld bewijzen én wraak nemen op degenen die hem erbij lapten.

We worden meteen uit onze pantoffels geblazen door de omvang van het spel!  Dunwall is groot!  En we kunnen schijnbaar overal lopen waar we willen.  Riolen, huizen, daken,...  Geen pad blijft onbekend voor ons.  Een handig pijltje toont ons de weg naar onze volgende opdracht, maar hoe we daar geraken beslissen we zelf.  We verliezen dan ook het eerste half uur tijd met het verkennen van de stad.

dishonored, xbox360

En er is genoeg te zien in Dunwall.  De stad heeft een steampunk-achtig tintje gekregen: vreemde technologie vermengt zich met oude architectuur.  Zelfs de riolen hebben een bepaalde schoonheid.  Wie het niet zo heeft met architectuur kan zich vergapen aan de bevolking.  Nu ja, vergapen...  Luistervinken lijkt ons een meer geschikt woord.  Alle bewoners hebben zo hun eigen zorgen en probleempjes en wie stil genoeg is kan ze één voor één afluisteren.  Zo stootten wij op een oude man die in een verlaten straatje werd lastig gevallen door twee ongure kerels.  Een kleine schermutseling later liggen de twee bloedend op de grond en worden we door de man bedankt met het adres van zijn winkel en de belofte dat we korting krijgen als we langsgaan.  Het is één van de vele kleine details die Dishonored meer maken dan een simpele FPS.

Corvo is één van de beste lijfwachten die er zijn.  Hij is behendig, snel en dodelijk.  Bovendien beschikt hij over bovennatuurlijke krachten waarmee hij kan teleporteren, door muren kijken, het lichaam van ratten overnemen...  Hij heeft kortom alles om de perfecte sluipmoordenaar te worden, en dat is wat de rebellen van hem verlangen.  We krijgen opdracht om verschillende mensen uit te schakelen of te redden, of om voorwerpen te stelen.  Hoe we dat doen kunnen we zelf kiezen.  Ofwel maken we het bloederig en gaan we de confrontatie met de stadswacht direct aan, ofwel gebruiken we onze krachten om zo stil en ongezien mogelijk ons doel te halen, zonder al te veel onnodig bloedvergieten.

dishonored, xbox360

Stil en behendig vanuit de schaduwen toeslaan is leuk maar verdomd moeilijk.  We moeten ons meer dan eens erg lang stilhouden achter een barricade om toch maar niet opgemerkt te worden, en de stadswachters hebben een scherp gehoor én zicht.  Wie ons kent weet dat wij niet liever doen dan tactisch spelen, maar na -tig mislukte pogingen is de fun er voor ons toch wel een beetje af.  We trekken dan ook maar ons zwaard, laden onze pistolen en bergen de stille kruisboog en dolk op.  Het gaat stuiven!

Al gauw blijkt dat het meest directe pad met massaal veel bloedvergieten ook niet zo simpel is.  Vijanden reageren nog sneller op de klank van schoten en de doodsreutels van hun makkers.  We spelen vlug iets gematigder en ruimen onze rommel netjes op: lijken en bewusteloze tegenstanders worden netjes in riviertjes of achter muurtjes gedumpt om geen argwaan te zaaien bij de overgebleven wachters.

Na een tijdje oefenen hebben we het systeem onder de knie.  We assasineren dat de stukken ervan afvliegen en amuseren ons ongemeen hard!  Nog een beetje oefenen later hebben we ook de bovennatuurlijke krachten onder controle en dan zijn we helemaal niet meer te stoppen!

dishonored, xbox360

Dishonored is een puike FPS geworden, die een frisse nieuwe wind door het genre blaast.  Een sterk verhaal, een intrigerend hoofdpersonnage en figuranten die meer zijn dan alleen maar decorstukken in een gigantische open wereld...  Wat verlangt een mens nog meer?  De instapdrempel ligt misschien redelijk hoog door de moeilijkheidsgraad, maar dat is niks wat een paar uurtjes oefening niet kan verhelpen, en eens je Dunwall bent binnengestapt zal je er ieder uur met plezier doorbrengen.  Wij zijn al verkocht, nu u nog.

MindBender

(review gebaseerd op XBOX360 versie)

De commentaren zijn gesloten.