23-10-12

XCOM: Enemy Unknown (PS3/XBOX360/PC)

XCOM, XBOX360Wie herinnert er zich UFO: Enemy Unknown nog?  Een briljant strategiespel waarin we de leiding kregen over een elite eenheid commando's die de wereld moesten beschermen tegen buitenaards gespuis.  Het spel groeide uit tot een ware cultklassieker en heeft nog tot op de dag van vandaag een trouwe schare fans.  XCOM is nu helemaal terug van weggeweest, en heeft voor de gelegenheid een flinke opknapbeurt gekregen.  Alhoewel...  Opknapbeurt is niet het juiste woord.  Vervolg is ook niet meteen het juiste woord...  Remake?  Kunnen we spreken van een remake?  (Ja. nvdr.)

Goed dan, remake.  In deze remake krijgen we het opnieuw aan de stok met kwaadaardige aliens die erop uit zijn de aarde te veroveren.  We worden opnieuw aangesteld als leider van XCOM, een organisatie met wereldwijde steun, die de strijd met het intergalactisch gespuis aanbindt.  XCOM heeft als taak het beschermen van de aarde.  Dat gebeurt eerst defensief (alleen reageren op aanvallen) en groeit later uit tot een waar offensief (actief UFO's uit de lucht knallen, en de overlevende bemanning dan op de grond gaan uitroeien.).

Dat dat alles niet van een leien dakje gaat, spreekt voor zich.  XCOM is gevestigd in een ondergrondse basis die we naar eigen goeddunken kunnen inrichten en uitbreiden.  De basis is uitgerust met een contingent wetenschappers en ingenieurs.  De wetenschappers bestuderen buitenaardse technologieën en al of niet levend gevang genomen aliens.  Aan de hand van hun bevindingen kunnen de ingenieurs aan de slag.  Zij kunnen nieuwe wapens ontwikkelen, of verdedigingsmechanismen.

XCOM, XBOX360

Uiteraard is niks gratis, en we moeten ervoor zorgen dat de fondsen vlotjes binnenstromen.  Landen waar we actief helpen in de strijd tegen de buitenaardse bedreiging zullen ons meer sponsoren dan anderen.  Zij leveren geld en/of personeel.

Eens we een UFO uit de lucht hebben gehaald, of een landingsplaats ontdekken kunnen we onze soldaten erop af sturen.  We kunnen een team samenstellen uit verschillende specialisten.  Raketwerpers, scherpschutters, commandos...  Onze soldaten die XP verdiend hebben kunnen we zich laten specialiseren in één van deze takken.  Als ons team volledig is en het goed is uitgerust met wapentuig, droppen we het in de actie.

XCOM, XBOX360

Die actie bestaat uit een beurtrol.  Eerst mogen wij onze soldaten laten bewegen en acties ondernemen, daarna is het de beurt aan de AI.  De strijd verloopt vlotjes, en in een mum van tijd hebben we onze eerste slag thuisgehaald.  De aliens liggen allemaal verkoold op de grond, onze soldaten kunnen veilig naar huis en het land waar de actie plaatsvond verhoogt zijn sponsoring als blijk van dank.  Win!  Maar nauwelijks aangekomen in de basis gaat alweer een alarm af.  Twee verschillende landingsplaatsen deze keer en we moeten noodgedwongen kiezen wie we helpen en wie we in de steek laten.  Het geholpen land zal weer een blijk van dankbaarheid geven, het land dat we negeerden zal hoogstwaarschijnlijk een deel van zijn subsidies intrekken.

XCOM, XBOX360

Grafisch zitten we ook een heel eind verder dan de originele XCOM.  De tussenfilmpjes zien er realistisch uit.  Ingame wordt de spanning de hoogte ingejaagd door de realistische licht- en schaduweffecten.  Gecombineerd met een puike soundtrack en ronduit rare en creepy aliengeluiden zorgt het ervoor dat we moeten oppassen om niet van het puntje van onze stoel te glijden!

We vermaken ons kostelijk met XCOM: Enemy Unknown.  Het origineel had destijds ons strategenhart gestolen en nu doet de remake net hetzelfde.  Niet alleen de (ouwe) trouwe fans zullen hiervan smullen, maar ook liefhebbers van of beginnelingen in het genre.  Een perfect strategiespel, en zoiets zeggen wij niet gauw!

MindBender

(review gebaseerd op XBOX360 versie)

De commentaren zijn gesloten.