29-09-12

PES 2013 (PC/PS3/XBOX360/3DS/PS2/PSP/Wii)

PES 2013, PS3"Wat?  Weer een nieuwe PES?  Het is pas een jaar gelden dat we de vorige reviewden!  Ieder jaar een nieuwe zegt u?  En we waren pas bekomen van ons laatste voetbal-avontuur.  Pffft zeg!"  
Inderdaad beste lezers, jullie zien het goed.  Jullie teerbeminde redactie werd weerom aan het voetballen gezet.  Laat dat nu net zijn wat wij het minst graag doen...  Voetballen...  Een gloeiende rothekel hebben we eraan!

Gelukkig hebben wij sportieve vrienden die hun hand niet omdraaien voor een potje virtuele voetbal.  Eén enkel telefoontje volstaat om Thomas te laten opdraven naar de redactie.  Hij offert zich maar al te graag op om aan de slag te kunnen met PES 2013.

We hadden gedacht dat het zou volstaan om naast Thomas plaats te vatten met een blocnote in de aanslag en notities te nemen van zijn opmerkingen, maar dat was ijdele hoop.  De vermaledijde voetbalfan duwt ons een tweede controller in de handen en start zowaar een multiplayersessie!  Nog voor we er erg in hebben staan we plots op een virtueel veld klaar om de aftrap te geven.

PES 2013, PS3

Omdat Thomas even enthousiast en ongeduldig op die aftrap zit te wachten als een kleuter op Sesamstraat besluiten we maar om tegen de bal te stampen.  Eén wedstrijdje, daar zullen we wel niet ziek van worden zeker?

De bal gaat aan het rollen en meteen valt het ons op dat dit eigenlijk vrij vlot te besturen valt.  We kunnen passen en schieten met de knopjes, rennen met de rechter shoulderbutton en van speler wisselen met de linker.  We beginnen er zowaar een beetje zin in te krijgen.

Wanneer Thomas ons op uiterst laffe wijze langs achter tacklet, slaat onze zin om in frustratie.  Die onverlaat slaagt er keer op keer in om ons de bal af te pakken.  Een vlugge blik in de handleiding leert ons hoe we zelf kunnen tacklen...  En dan slaat de frustratie plots om in plezier.

PES 2013, PS3

Plots is het ons niet per sé meer te doen om doelpunten scoren.  Ons doel, neen, onze missie, wordt nu de bal zoveel en zo agressief mogelijk van Thomas af te pakken.  We schoppen benen van onder lijven, lappen pootjes,  duwen en trekken aan truitjes...  De scheidsrechter komt op den duur in ademnood van het vele blazen!  Dit is echt leuk!

Wanneer Thomas later de redactie triomfantelijk verlaat (slechts één enkele match verloren) krijgen wij een openbaring: voetbalspelletjes kunnen best leuk zijn...  als we ze spelen als vechtspel!  Tijdens het tacklen hoorden we in ons hoofd dikwijls een zware stem "Finish him!" roepen, en tijdens de herhalingen van dodelijke schoppen tegen schenen schreeuwden we zelf "Fatality!".

PES 2013, PS3

PES 2013 is volgens Thomas een puik nieuw voetbalspel.  Hij merkt vele verbeteringen tegenover het vorige deel, de besturing is vlot en grafisch zit alles snor.  Zo snor zelfs dat de spelers ook echt lijken op de echte spelers en hun gedrag quasi hetzelfde is.  Als Thomas een voetbalspel koopt dan zal het PES 2013 zijn.

En wij?  Als wij een voetbalspel kopen, dan zal het een koude dag in de hel zijn.  Of een fighting game.  We twijfelen nog.

MindBender

(review gebaseerd op PS3 versie)

De commentaren zijn gesloten.