23-09-12

F1 2012 (XBOX360/PS3/PC)

F1 2012, PS3Sport zegt ons, zoals jullie ondertussen wel al weten, he-le-maal niks!  Met één grote uitzondering: Formule 1.  Tegen driehonderd kilometer per uur over een parcours gieren in een bolide die meer weg heeft van een raket dan van een auto, het heeft iets.  F1 2012 slaagt er wonderwel in dat gevoel over te brengen op je TV-scherm.

Na een korte montage van racebeelden (waarbij we twee keer moesten kijken om ons ervan te vergewissen of het live- of computerbeelden waren, zo echt zien ze er uit!) kiezen we voor de Young Driver's Challenge.  Hier worden de piloten van morgen ontdekt.  De bekende stallen kiezen beginnelingen en geeft hen de kans zich te bewijzen op het circuit.  Wie goed genoeg is, sleept misschien wel een contract in de wacht. 

We worden meteen voor een verscheurende keuze gesteld: we mogen zelf kiezen bij welke stal we aan de slag gaan.  Na veel getwijfel kiezen we voor Ferrari.  Zonder plichtplegingen worden we meteen in de cockpit van onze bolide gegespt.  

Wat volgt in de Young Driver's Challenge is een aantal lessen over rijtechniek.  Al doende worden we geleerd wat de beste lijn is om te volgen, welke banden we gebruiken, wanneer we best DRS inschakelen, downforce,...  Het is een hele boterham, maar gaandeweg krijgen we het onder de knie en kunnen we afstuderen naar de Season Challenge.

F1 2012, PS3

In de Season Challenge spelen we een vereenvoudigde versie van een echt Formule 1 seizoen.  In tien racen van vijf rondes lang moeten we proberen wereldkampioen te worden.  Dat gaat echter niet van een leien dakje.  We beginnen onze eerste race in Monza met de ingesteldheid die we gewoonlijk hebben bij racespellen: snel en agressief!  Al vlug blijkt dat die ingesteldheid niet past bij Formule 1.  We remmen veel te laat en vliegen rechtdoor in de bochten.  We snijden hoekjes af en rammen tegenstanders.  We rijden meer in de kiezels en op het gras dan op het asfalt.  En de strafpunten en straftijden vliegen ons samen met gele, rode en zwarte vlaggen om de oren...  Tijd voor een andere aanpak.

We roepen de hulp in van John, de residente F1-kenner van de redactie.  Met zijn hulp en tips rijden we in no-time beter dan tevoren.  Het is belangrijk de juiste lijn te volgen.  We moeten DRS inschakelen bij het inhalen én tijdens onze kwalificatierondes.  Inhalen mag niet hoe het ons uitkomt en tegenstanders moedwillig van de weg rijden is al helemaal uit den boze.  Het allerbelangrijkste is om zo laat mogelijk te remmen en zo vlug mogelijk weer gas te geven.

F1 2012, PS3

We proberen onze vers verworven kennis nog eens uit op Spa-Francorchamps en kijk, het helpt!  We vliegen aan driehonderd per uur over het circuit en houden ons alleen in bij haarspeldbochten.  Zonder dat we het merken zitten we als een echte piloot mee te bewegen met ons hoofd, alsof de G-krachten ons echt beet hebben.  De adrenaline raast als een gek door ons lijf...  Net echt!

Met een Formule 1 bolide over een parcours scheuren is voor de meesten van ons een droom die nooit werkelijkheid zal worden.  F1 2012 zorgt er voor dat we die droom toch redelijk dicht kunnen benaderen.  Die snelheid, die authenticiteit...  Ongelooflijk!  Misschien moeten we toch eens investeren in een racestoel, racepak en helm om het nog echter te maken!

F1 2012, PS3

Een spel van een hoogstaand niveau, alleen vrezen we dat fans van het racegenre en beginners misschien wat zullen afgeschrikt worden door het technische aspect van het racen...

MindBender

(review gebaseerd op PS3 versie)

De commentaren zijn gesloten.