26-08-12

Sleeping Dogs (XBOX360/PS3/PC)

Sleeping dogs, xbox360"Het is alweer een tijdje geleden dat we nog eens zijn geïnfiltreerd in één of andere criminele organisatie om daar de boel wat op stelten te zetten," dagdroomden wij laatst nog.  We waren nog niet helemaal uitgedroomd, of Sleeping Dogs lag op ons bureau te blinken...

In Sleeping Dogs spelen we de rol van Wei Shen.  Wei is een undercoveragent die is geïnfiltreerd in de Chinese georganiseerde misdaad.  Zijn taak bestaat er uit zoveel mogelijk bruikbare informatie te verzamelen over de activiteiten van de Triaden.  Hij moet daarom het vertrouwen winnen van de Chinese maffiosi, en dat gaat niet altijd van een leien dakje.

Wei moet naast zijn politietaken ook nog eens allerlei klusjes opknappen voor de bende die hij infiltreert.  Die taken gaan van autodiefstallen tot het vermoorden van concurrerende bendeleden.  Wei heeft het, bondig samengevat, niet gemakkelijk.

Wei besturen daarentegen gaat van een leien dakje.  We wandelen of rennen door de straten van Hong Kong alsof we niet anders gewoon zijn.  Door onze sprongen perfect te timen neemt Wei alle hindernissen als een volleerd parcoursrenner.  Hij glijdt over tafels, wipt over muurtjes en loopt tegen muren aan om grotere hindernissen te overbruggen.  En terwijl blijft hij in slowmotion vuren met zijn pistool.  Het is alsof we naar een film zitten te kijken.  

Sleeping dogs, xbox360

Hetzelfde geldt voor de voertuigen.  We kunnen motoren en auto's besturen als volleerde racepiloten.  We vliegen al handremmend bochten door en slalommen tussen het trage verkeer.  Allemaal terwijl we blijven schieten.  Eén missie laat ons zelfs iemand achtervolgen met de motor.  Wanneer we dicht genoeg in de buurt zijn, springen we vanop onze tweewieler op het dak van de achtervolger, verkopen hem door het open raampje een oplawaai en duiken de auto in om vlotjes de bestuurdersplaats over te nemen.  Een echte stuntman doet het niet beter.

Sleeping dogs, xbox360

Ook met zijn unieke vechtsysteem blinkt Sleeping Dogs uit.  Wei Shen is een kung fu-meester eerste klas.  We slaan en schoppen onze tegenstanders aan mootjes.  We kunnen hen ook vastgrijpen en middels een aanloopje tegen een muur of één of ander decorstuk aansmakken.  Sommige decorstukken zorgen voor een onmiddelijke KO.  Urinoirs en WCpotten waar we hoofden herhaaldelijk tegenaan smakken, autoportieren waar we hoofden tussen klemmen, cirkelzagen en vleeshaken waar we lijven op splijten, aquariums waar we hoofden inrammen, ja zelfs hoogovens waar we vijanden in barbecue-en.  De mogelijkheden zijn schier eindeloos.

Al dat moois speelt zich dan ook nog eens af in een grote open wereld die gebaseerd is op het echte Hong Kong. Smalle straatjes met massa's eetkraampjes, brede winkelstraten met felle neonverlichting en hier en daar een oosterse tempel.  Zelfs de auto's rijden hier aan de linkerkant (iets wat we nogal vlug vergeten in het heetst van een achtervolging...).  Net echt.

Sleeping dogs, xbox360

Verspreid over die grote open wereld liggen massa's bijkomende missies.  Het is niet nodig ze te spelen om verder te geraken in het verhaal, maar je krijgt wel leuke bonussen wanneer je dat wel doet.  Extra health, extra gevechtsmoves...  Allemaal welkome zaken bij het bestrijden van de gure onderwereld.  De missies gaan van straatraces tot drugsarrestaties, van illegale vechtkampen tot wedden op hanengevechten...  De meer romantisch aangelegde spelers kunnen dan weer kiezen voor de "flirtmissies" waarin we Wei proberen te koppelen aan een gepast liefje.  Opdrachten daar gaan van een fotoshoot van de dame in kwestie tot de  Chinese cafésport bij uitstek: karaoke.

Wat op het eerste gezicht het zoveelste "misdaad-open-wereld" spel lijkt, is veel meer dan dat.  Sleeping Dogs doet wat zijn voorgangers ook deden, maar doet het nét dat tikkeltje beter.  De besturing is vlotter, het verhaal is boeiender, de actie is harder, de missies zijn leuker en we kunnen ons beter inleven in het hoofdpersonage.  Slapende honden maak je normaal gezien beter niet wakker, maar deze Sleeping Dogs laten liggen zou doodzonde zijn!

MindBender

(review gebaseerd op XBOX360 versie)

De commentaren zijn gesloten.