20-06-12

Lollipop Chainsaw (PS3/XBOX360)

Lollipop Chainsaw, PS3Oh oh oh, het zit Julliet Starling niet mee op haar achttiende verjaardag.  Haar school wordt overgenomen door een duister heerschap dat alle leerlingen verandert in zombies en op de koop toe maken die zombies haar vriendje Nick een kopje kleiner.  Gelukkig kan Julliet haar beau redden door zijn hoofd te amputeren en in leven te houden met een duister magisch ritueel.  Want vergis je niet; Julliet is niet zomaar de bimbo-cheerleader die ze op het eerste zicht lijkt...  Enfin, dat is ze wel, maar ze is ook nog eens een eersteklas zombieverdelger!

Geschifte plot, geschifte personages en al even geschifte gameplay?  Dat kan maar een ding betekenen: een Suda51-spel!  De maker van andere geschifte titels als Killer7 en No More Heroes levert met Lollipop Chainsaw weer een ongewone actietitel af.  Jullie zullen misschien denken dat dit de zoveelste zombieknaller is in de gigantische plaag van zombiespellen die tegenwoordig heerst, maar niks is minder waar.  Lollipop Chainsaw verschilt bijna in alles van de "dertien in een dozijn" actiespellen.

Lollipop Chainsaw, PS3

Maar laten we beginnen bij het begin.  Julliet blijkt heel handig te zijn met haar schattige kettingzaag.  Ze heeft een aantal basisaanvallen (hoog en laag zwaaien met de zaag) en naarmate we vorderen in het spel kunnen we extra combos kopen met verdiende munten.  Naast de zaag-aanvallen kan onze heldin van dienst ook haar cheerleader-kunstjes bovenhalen en de zombies enkele rake klappen verkopen met haar pompons.  De monsters die we verslaan spatten uit elkaar in een regen van sterretjes, glitter, hartjes en regenboogjes.  Ze zorgen er ook voor dat onze roze stermeter opvult.  Eens die vol is, kunnen we onkwetsbaar en regenboog-glitterend tekeergaan terwijl "Lollipop" door de boxen schalt.  Zombies afslachten was nog nooit zo schattig!

Lollipop Chainsaw, PS3

Julliets vriendje Nick laat zich ook niet onbetuigd.  De arme stakker mag dan wel pas ontdaan zijn van zijn lichaam, ook als hoofd bijt hij flink van zich af.  Als Julliet een Nick-ticket opraapt kunnen we haar een comboaanval met Nick laten uitvoeren.  Nick wordt dan gebruikt als goedendag, kanonskogel of als surprisedoos die alle soorten goodies uitbraakt als we er genoeg mee schudden.

De sfeer zit al helemaal goed.  We gaan helemaal op in het zombieslachten en zelfs de geïntegreerde minigames bevallen ons.  Potje basketball met afgezaagde zombiehoofden?  Wedstrijdje honkbal tegen zombiesportlui die we kunnen afknallen met ons zaagkanon terwijl Nick (op een geleend zombielijf) de honken steelt?  Allemaal ontzettend leuk!  We betrappen er ons zelfs op dat we speciaal munten gaan zoeken om extra outfits voor Julliet of extra soundtracknummers vrij te kopen.  Net las ons hoofdpersonage worden we helemaal shop-gek!

Lollipop Chainsaw, PS3

En dan hebben we het nog niet eens gehad over de leuke dialogen.  We konden niet anders dan lachen met de dialogen tussen dolverliefde Julliet en sarcastische Nick.  Af en toe duiken de prettig gestoorde familieleden van Julliet op (ook stuk voor stuk ervaren zombiejagers) en ook hun dialogen zorgen voor komisch vuurwerk.  Zelfs de zombies deden ons in lachen uitbarsten met hun pogingen tot normaal gedrag.

Lollipop Chainsaw, PS3

We moeten echt moeite doen om hier een minpuntje te bespeuren.  Puik leveldesign, eindbazen die maar blijven duren, humor van de bovenste plank, knipoogjes naar zombiefilms en -reeksen, excellente voiceacting en een perfect gepaste soundtrack...  Neen, het lukt ons echt niet om dit meesterwerkje slechte punten te geven.  De duur dan misschien?  We vliegen door het spel en verliezen onderweg alle besef van tijd.  Was het dan te kort?  Echt niet, maar we zijn gewoon onverzadigbaar!  Meer van dit!  Nog!  ASAP!

MindBender

(review gebaseerd op PS3 versie)

De commentaren zijn gesloten.