04-05-12

The Walking Dead (XBLA/PSN/PC)

the walking dead, pcLiefhebbers van zombies weten tegenwoordig niet waar eerst gekeken.  De levende doden tieren overal welig; boeken, films, strips en games worden overspoeld door de ondingen.  Ook het Telltale-team besloot de stap te wagen.  Met The Walking Dead leveren ze een fraaie bewerking van de gelijknamige strip van Robert Kirkman.

We krijgen controle over Lee, een man met een duister verleden.  Hij werd veroodeeld voor moord, maar of hij ook echt schuldig is weten we niet.  Lee leert Clementine kennen, een achtjarig meisje dat haar ouders verloor aan de zombies.  Hij neemt haar onder zijn hoede en samen met een groep overlevers proberen ze er het beste van te maken.

Telltale probeert het spel te verkopen als een "point-and-click adventure", maar echt veel pointen en clicken hebben we niet moeten doen.  Slechts heel af en toe moet er een puzzel opgelost worden en de oplossing ervan ligt bijna altijd heel erg voor de hand.  The Walking Dead haalt zijn kracht uit de superstrakke verhaallijn en de personages waarmee je heel hard gaat meeleven.  Lee moet enkele verscheurende keuzes maken.  Of hij een kind of een volwassene redt van de ondoden, aan wiens kant in een twist hij zich schaart, en net omdat we zo hard zijn gaan meeleven met de personages zijn die keuzes ook voor ons moeilijk.  Lach niet, maar af en toe kregen we een brok in de keel.

the walking dead, pc

Volgens Telltale Games past het spel zich ook aan de speler aan.  De keuzes die we maken beïnvloedt de rest van het spel.  Tijdens de gesprekken die Lee voert kunnen we bijvoorbeeld kiezen of we meteen ons verleden als moordenaar al dan niet bekend maken.  Onze tegenspelers reageren wat terughoudend als we de waarheid vertellen.  Doen we dat niet, dan nemen ze ons gemakkelijker in vertrouwen, maar als ze er later achterkomen dat we hen belogen hebben...  We scoren ook op de sympathiemeter als we ons eten delen met anderen, of het voor hen opnemen in een twist.  Onze beslissingen bepalen op bepaalde momenten ook wie er leeft en wie zombievoer wordt, dus we kunnen spreken van een vrij grote herspeelbaarheid.

the walking dead, pc

Al het bovenstaande doet de zombiefanaat in ons al watertanden, maar het wordt nog mooier.  Letterlijk.  Het spel ziet er echt prachtig uit.  Alles ziet er levensecht uit, maar toch getekend.  In de stijl van de comic maar dan ingekleurd.  Ook al aan het watertanden?  Het wordt nog beter.  Voiceacting, normaal een hekel punt, is hier van de bovenste plank.  De personages zijn geloofwaardig en lijken echt.  Sommige acteurs uit de televisereeks hernamen zelfs hun rol voor het spel.

the walking dead, pc

Het lijkt nog overbodig om te zeggen, maar wij werden recht uit onze sokken geblazen door The Walking Dead.  De eerste episode speelden we in een drie uur durende ruk uit.  We kunnen nauwelijks wachten op de volgende vier episodes.  Fans van zombies en adventures zullen hiervan smullen wie meer actie wil laat dit best aan zich voorbijgaan.  Zombieknallers genoeg voor hen, maar ze weten niet wat ze missen!

MindBender

(review gebaseerd op PC versie)

De commentaren zijn gesloten.