18-04-12

Skullgirls (XBLA/PSN)

skullgirls, xblaEen nieuwe dag, een nieuw vechtspel. Het lijkt wel alsof we tegenwoordig op de redactie niet veel anders meer doen dan elkaar digitaal verrot slaan (of geslagen worden, nvdr). Met het uitgebreide gamma aan vechtspellen waar we tegenwoordig uit kunnen kiezen is het nieuwe er een beetje af. We zijn op het punt gekomen dat we er zoveel hebben gezien en gespeeld dat ze allemaal op elkaar beginnen te lijken. En dan komt Skullgirls, een spel dat als een frisse wind door het genre waait.

Skullgirls is een vermakelijke fighter die we in storymode en arcade kunnen spelen. In de storymode volgen we één van de acht speelbare meiden in een klassiek "gevecht-cutscene-gevecht-…" scenario. Niks nieuws onder de zon, maar de look van het spel is zo oogstrelend dat we er niet op uitgekeken raken. Cutscenes zijn gemaakt met mooie pentekeningen, en de figuren zelf lijken weggelopen uit een kwaliteitsvolle tekenfilm. Ook het ontwerp van de meiden zelf getuigt van originaliteit. In welk ander vechtspel bestuurt u een schijnbaar onschuldig meisje dat een kwaadaardige parasiet in haar haren heeft verscholen, of een rondborstige circusartieste met een levende hoed die bestaat uit twee vechtende armen? Welk ander spel geeft je de kans om te spelen als prinses van een rijk land die de special moves aan haar soldaten overlaat? Katmeisje met afneembaar hoofd? Psychopatische verpleegster? U weet het niet zo direct? We dachten het wel.

skullgirls, xbla

In arcademode lopen we clichématig het rijtje tegenstanders van zwak naar sterk af, maar we kunnen kiezen of we dat alleen of met een team van twee of drie meisjes doen. Als we kiezen om het solo op te nemen tegen solo- en teamtegenstanders is onze fighter sterker dan de leden van een team. In teamverband zijn onze meisjes dan weer zwakker, maar door elkaar af te lossen kunnen ze achter de schermen weer even recupereren. De snelle actie en de vlotte besturing maakt dat de gevechten uiterst vlotjes verlopen. Misschien iets té vlotjes, want soms gingen onze tegenstanders zo snel tekeer, met combos van meer dan veertig slagen, dat we eventjes niet meer wisten waar we stonden.

skullgirls, xbla

Eindelijk werd er ook eens iets gedaan aan dat waar wij ons het meeste aan ergeren in vechtspellen… Die afgrijselijke J-Pop soundtracks! Schreeuwerige techno/pop nummers met al dan niet verstaanbare teksten en veel te harde beats… Horendol worden we ervan! Gelukkig niks van dat bij Skullgirls. De smaakloze anti-muziek wordt hier vervangen door een aangename jazzklank. Vechten op een opzwepend jazzritme, het is eens iets anders.

Er wordt komaf gemaakt met een heleboel clichés in Skullgirls, maar tegelijk worden ook een pak clichés vanonder het stof gehaald. De overenthousiaste mannenstem die het startsein geeft, de combo's, de special moves. Net als in andere fighters kregen de dames ook een wulps uiterlijk en een mini-garderobe. Ze zijn… euh.. goed voorzien en, zoals dat hoort volgens het "ons doelpubliek is mannelijk"-cliché, trilt en schudt de hele winkel mooi mee op het ritme van de slagen.

skullgirls, xbla

Natuurlijk is er ook een keerzijde aan de mooi blinkende medaille. Af en toe hadden we het lastig om onze moves perfect uit te voeren al kan dat misschien liggen aan de XBOX-controller die zich niet perfect leent voor vechtspellen. Acht speelbare figuren lijkt ons ook wat aan de lage kant, maar er werd ons al beloofd dat er meer figuren bijkomen in een mogelijke update. Het al dan niet verschijnen van die update hangt af van de verkoopscijfers… Het is ook meer dan jammer dat we niet vlug een overzichtje van de beschikbare special moves van een figuur kunnen oproepen. Om te zien wie wat kan, en wat de juiste toetsencombinatie is moeten we onze toevlucht zoeken op de officiële website.  Wie geen last heeft van deze kleine minpuntjes kan zich voor een klein prijsje een heel leuk vechtspel downloaden.

Hadden we al gezegd dat alle figuren meisjes zijn? En dat ze er heel goed uitzien? En dat alles meebew.. (zo is het wel genoeg! nvdr)

MindBender

(review gebaseerd op XBOX360 versie)

De commentaren zijn gesloten.