20-03-12

Trine 2 (PSN/XBLA/PC)

Trine 2, xbla"Hebben jullie zin om een sprookjesachtige platformer uit te testen?"  De vraag deed ons vermoeden dat we een flauwe kloon van één of ander Disneysprookje zouden moeten spelen.  De gedachte alleen al deed ons huiveren.  Er werd ons echter geen Disney-horror opgestuurd, maar een pareltje dat Trine 2 heet.

Om de één of andere obscure reden hebben wij Trine 1 gemist.  Het trio dat we moeten besturen (een naamloze tovenaar, ridder en dief) is ons dus vreemd, evenals het verhaal.  Er wordt ons via een vertelstem meegedeeld dat de drie ooit samen de Trine hebben gezocht (vraag ons niet wat dat is) en daarna elk apart hun weg gingen.  De tovenaar wordt nu opnieuw gewekt door de Trine, wat betekent dat het land in gevaar is en hij samen met zijn kameraden ter hulp moet snellen.

Inderdaad.  Dun verhaaltje.  We hebben precies niks gemist...

Maar Trine 2 heeft geen sterk verhaal nodig om indruk te maken.  Wij sloegen steil achterover van de puzzels.  Om ons een weg doorheen het fabelachtige sprookjesland te platformen, moeten we af en toe beroep doen op de specifieke vaardigheden van ieder lid van het trio.  De tovenaar kan uit het niks dozen laten verschijnen en obstakels laten zweven.  De dief is uiterst lenig en heeft een grijphaak en een boog.  De ridder vertrouwt op brute kracht en slaat alles wat hem in de weg staat aan diggelen.

Trine 2, xbla

Verwarrende uitleg?  Praktijkvoorbeeld dan maar.  Stel: we zijn lustig aan het spelen en slaan orks tot moes met de ridder, of schieten ze uit de bomen met de boog van de dief.  Tot we plots voor een ondoordringbare muur staan.  Geen probleem.  De ridder haalt zijn sloophamer boven en één slag later is de muur tot puin herleid.

Of onze weg wordt versperd door een gigantische slak?  Geen probleem.  Met de atletische dief klimmen we naar een hoger gelegen platform.  Daar vinden we een uitgeholde boom.  De tovenaar laat die naar beneden zweven. Beneden tovert hij een doos tevoorschijn en laat de uitgeholde boomstam er schuin tegenaanrusten.  De schuine boomstam vangt water uit een nabijgelegen waterval op en laat dat naar een zaadje stromen.  Uit het zaadje groeit een dikke krop sla en presto: de slak schuift naar de sla én uit onze weg.

Trine 2, xbla

De meeste puzzels zijn ook op meerdere manieren op te lossen.  Wie een beetje creatief is vindt op alles wel een oplossing.  Zo kan je, zoals het hoort, een afgrond overbruggen door een doos tevoorschijn te toveren op een geyser en dan met de dief je sprong zo timen dat je in één keer vanop de doos naar de overkant gekatapulteerd wordt, maar je kan ook met de tovenaar dozen tevoorschijn toveren en die trapsgewijs stapelen.

Trine 2, xbla

Sinds we volwassen zijn geworden (Wanneer dan? nvdr) zeggen sprookjes ons niet zoveel meer.  We stelden dan ook tot onze verbazing vast dat Trine ons heel lang geboeid hield.  De puzzels worden alsmaar uitdagender en grafisch blinkt alles dat het een lieve lust heeft.  Trine 2 is een leuk tussendoortje.  Verwacht echter geen diepgaand fantasy-epos, maar een eerder flink uit de kluiten gewassen sprookje.

MindBender

(review gebaseerd op XBLA versie)

De commentaren zijn gesloten.