20-03-12

Mass Effect 3 (PS3/XBOX360/PC)

Mass Effect 3, PS3We hadden een tijdje terug al een review van de nieuwe Mass Effect beloofd.  Daarna verzekerden we jullie dat het voor zeer binnenkort zou zijn.  En dan werden we stil...  De Mass Effect review bleef uit, en we bieden daarvoor onze welgemeende excuses aan.  Maar we hadden een goede reden voor het uitblijven.  Een spel als Mass Effect 3 laat je namelijk niet zomaar eventjes aan de kant liggen.  Zelfs niet voor het schrijven van een review.

Want wat een toptitel!  Diepgaand verhaal en dialogen, te snijden spanning en hoog oplopende emoties.  Prachtige graphics, een wondermooie soundtrack en een gameplay die ons maar niet loslaat.  We waren al fan na de vorige twee afleveringen, maar met deze derde afsluiter rekenen we ons vanaf nu bij de superfans!

Maar laten we beginnen bij het begin.  Shepard waarschuwde op het einde van deel twee voor een nakende Reaper-invasie.  In deel drie blijkt dat zijn waarschuwing min of meer in de wind werd geslagen.  De Reapers vallen tal van werelden aan en iedere weerstand wordt vrijwel meteen gebroken.  Met het schaamrood op de wangen kloppen de verantwoordelijken voor de Aarde aan bij Shepard.  Of hij nog eens zin heeft om wat Reaperkont te schoppen.  We trekken onze staalgetipte ruimtelaarzen aan (uiterst geschikt voor het kontschoppen) en gaan op pad.

Net zoals in Mass Effect 2 kunnen we nu ook onze Shepard uit het vorige deel importeren.  Jammer genoeg hebben wij het vorige deel op XBox gespeeld, dus is onze eerste taak onze vorige Shepard zo goed mogelijk na te maken.  Mits wat plastisch gesleutel aan het standaard smoelwerk lukt dat aardig.  We moeten nog wat vragen beantwoorden om Shep's emotionele toestand te bepalen, en we zijn vertrokken.

Mass Effect 3, PS3

In eerste instantie merken we bijna geen verschil op met de vorige delen.  We kijken nog steeds mee over de schouder en we kunnen nog steeds wegschuilen achter muurtjes en obstakels.  De wapens blijven ook hetzelfde, en de biotic powers ook.  Teamleden worden ook nog steeds gestuurd via het vertrouwde keuzewiel.  Enkel hacking minigames zijn verdwenen.  Weinig verandering dus, maar waarom iets veranderen aan een succesformule?

Grafisch ook niks anders dan mooi blinkende pracht en praal.  Alhoewel, blinkend...  Het hele heelal is in oorlog met de Reapers, en dat is er aan te zien.  Alles ziet er hier net een tikkeltje donkerder of smeriger uit, en dat past perfect bij de donkere sfeer.

Mass Effect 3, PS3

Want van een luchtig opgewekt verhaaltje is hier geen sprake.  Shepard worstelt met keuzes, en de traumatische oorlogservaringen beuren hem ook niet meteen op.  Dialoogkeuzes zijn in dit deel veel meer zwart/wit opgesteld dan vroeger, en de aandachtige luisteraar zal opmerken dat Shepard ook geen krachttermen schuwt.

Tussen de vele missies en plotwendingen door moet er zoals in het voorgaande deel ook nog gescand worden.  Maar in tegenstelling tot vroeger, waar we planeet per planeet het oppervlak scanden naar grondstoffen, scannen we nu planeet per planeet naar overlevenden van de oorlog en bruikbare technologie.  Hoe meer overlevenden we vinden en hoe meer technologie we redden, hoe sterker onze alliantie tegen de Reapers wordt.  Eénmaal sterk genoeg kunnen we de tegenaanval beginnen.  Scannen is misschien ietsje minder uitgewerkt dan in de voorganger, maar toch blijft rondvliegend scannen en af en toe een extraatje oppikken verdomd leuk.

Mass Effect 3, PS3

We waren al flink fan van de reeks maar dit derde en laatste deel is een dikke kers bovenop de slagroom-chocoladetaart!  Een verhaal van hoge kwaliteit, grafisch in orde, perfecte gameplay...  We vallen in herhaling.  Verplichte kost voor Mass Effect fans, en een meer dan dikke aanrader voor adventure/rpg/scifi-fans!

MindBender

(review gebaseerd op PS3 versie)

Commentaren

Mass Effect 3 dit spel heb ik gekocht en hebt het verhaal volledig uitgespeeld en ik moet zeggen dat het spel me meer zenuwen bezorgd heeft dan andere spellen . want er was meer dialoog dan actie , ik zal het zo zeggen voor het spel begin . Er word een half uur gezeverd dan word er twee minuten geschoten of gevochten dan weer een 10 minuten gevlogen ( zo gezegd ) dan weer een half uur gezeverd kort gezegd meer gezeverd dan actie toen het verhaal beeindigt was heb ik de Cd terug in de kaft gestoken en hebt het weg gezet om het totaal te vergeten het is de slechtste spel dat men ooit heeft durven verkopen een schande voor zo een dure spel
Een schande

Gepost door: frank | 05-04-12

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.