11-03-12

Little Deviants (PSVita)

little deviants, PSVitaHet lijkt wel een traditie: een nieuwe console verschijnt op de markt, en tegelijk duikt minstens één spel op dat alle nieuwe snufjes van die console dik in de verf zet.  Voor de PSVita neemt Little Deviants hier het voortouw.  Een reeks schattige, slijmerige alientjes crasht met hun raket.  Ze worden achtervolgd door boosaardige robots die hen proberen te vangen.  Dun verhaaltje?  Wacht tot je de gameplay test...

In een hele reeks minigames moeten we de Deviants helpen de robots ontwijken.  Alhoewel...  De meeste van de minigames sporen ons aan om highscores te halen en die dan weer te verbeteren.  Veel robotgeweld komen we niet tegen...

De minigames draaien telkens weer rond één van de Vita's "nieuwigheden".  De touchpads, de microfoon, de gyroscoop...  geen enkele input-manier werd onbenut.  Behalve de toetsen en de sticks dan.  Die hebben we hier niet nodig.  We kunnen er zelfs niet voor kiezen om ze te gebruiken...

little deviants,psvita

De gyroscoop dan maar.  In de meeste levels waar we hem kunnen gebruiken reageert hij aardig.  We skydiven bijvoorbeeld door hoepels om punten te halen en eventjes amuseren we ons.  Na drie sprongen begint het echter heel repetitief te worden.  De moeilijkheidsgraad stijgt niet of nauwelijks en die irritante herhalende soundtrack op de achtergrond!  We bijten op onze tanden en houden vol, alle acht sprongen.

Racen dan maar.  Onze deviant wordt neergeploft in een raket.  We moeten met die raket een hindernissenparcours afleggen terwijl we op de hielen worden gezeten door een robotwalvis.  We moeten de walrobotvis voor blijven en zorgen dat we niet op hindernissen botsen of onze deviant blijft enkele seconden stilstaan.  Sturen doen we door de Vita vast te houden als een stuur en ermee te draaien.  Leuk op papier, maar als je stuur niet goed reageert...  Voorzichtig draaien wordt nauwelijks geregistreerd en iets bruter draaien wordt dan weer veel te goed geregistreerd.  Het duurt ook ontiegelijk lang vooraleer de raket na een botsing weer op gang komt en we eindigen al vlug in de maag van de rowalbotvis.

little deviants, PSVita

De touchpads dan?  In het raamlevel gaan de luiken van ramen open en dicht.  Achter ieder luik schuilen robots of mensen.  De robots moeten we met de voorste of achterste touchpad uit het raam tikken, afhankelijk van welke kant ze opkijken.  Ook hier weer: leuk op papier.  Maar in de praktijk is het echt lastig om een highscore te halen zonder extreem lange vingers of een extra paar handen om de Vita in vast te houden.

In een ander level wordt onze deviant in een landschap gedropt.  Onze taak bestaat eruit de balvormige blob van punt a naar b te rollen door bergen te duwen in het landschap met de achterste touchscreen.  Waar we duwen rekt het landschap uit alsof we onze vinger erdoorheen proberen te duwen.  Best wel leuk, maar het touchpad registreert maar één vinger tegelijk, en het nieuwe is er al heel vlug af.

little deviants, PSVita

Dan vonden we het gebruik van de voorste en achterste touchpad tegelijk veel vernieuwender en geestiger.  Onze blob wordt wederom gedropt.  Dit keer in een boksring.  Door de deviant vast te pakken tussen de twee touchpads kunnen we hem achteruit trekken in de touwen en lanceren.  Ons doel?  Zoveel mogelijk vijanden omver kegelen zonder dat ze ons kunnen slaan.  Best leuk, maar na -tig rondes en -tig vijanden met kettingzagen...  Ja, u raadt het al: het nieuwe en het leuke was er vlug van af.

Nog iemand zin in de microfoon?  Bijwijlen kruisen ook zang-minigames ons pad.  Jawel: zang!  In deze levels moeten we de door de Vita vooropgestelde toonhoogtes proberen nazingen...  We zien het ons niet doen op een overvolle trein of tram.  Het was al moeilijk om het op een niet zo geluidsdichte redactie te doen.  Na bezoek van geluidsoverlastte buren en een paar gesprongen kristallen glazen gaven we er maar gauw de brui aan.

Little Deviants had best wel leuk kunnen worden.  Het heeft best wel wat leuke concepten, maar aan de uitwerking werd duidelijk minder aandacht besteed.  Wat nu overblijft is een vrij ongeïnspireerde collectie minigames die meer frustreren dan amuseren.

MindBender

De commentaren zijn gesloten.