10-03-12

J.U.L.I.A. (PC)

J.U.L.I.A., PCEen ruimteschip zweeft door de ruimte en komt terecht in een meteorietenstorm. De meteorieten raken het schip op verschillende plaatsen en veroorzaken massale schade.  De A.I. die het schip bestuurt, J.U.L.I.A, heeft geen andere keuze dan de bemanning te waken uit hun cryoslaap.  Er is echter maar één bemanningslid meer aan boord.  Van de rest is geen spoor meer te bekennen en een deel van J.U.L.I.A.'s geheugen is gewist...

Zo opent J.U.L.I.A., het laatste nieuwe adventure van CBE Software.  We nemen de rol over van overgebleven bemanningslid Rachel Manners en proberen samen met J.U.L.I.A. uit te vissen wat er precies gebeurd is.  Voor we kunnen beginnen met ons onderzoek moeten we echter eerst het schip repareren.

Aangezien we niet beschikken over de juiste grondstoffen om de reparaties uit te voeren moeten we de planeet waar we boven zweven scannen.  Door te scannen ontdekken we grondstoffen die we daarna kunnen ontginnen.  Denk het scannen en ontginnen uit Mass Effect, maar dan grafisch iets minder en zeker ook minder leuk...

J.U.L.I.A., PC

Eens we de nodige materialen hebben ontgonnen kunnen we aan de slag.  Repareren gebeurt door "Nanotechnologie" die "op de juiste plaatsen moet losgelaten worden".  We verzinnen het niet!  We dienen een beschadigd onderdeel aan te klikken en krijgen dan een beeld te zien van een camera die door tunnels vliegt.  Op bepaalde plaatsen kleurt het scherm wat wil zeggen dat daar schade is.  Wij moeten dan de nanotechnologie van de juiste kleur naar het scherm slepen en klaar is Kees!  Schade gerepareerd.  Beetje simpel allemaal...

Veel leuker is het verkennen van planeten.  Rachel kan hiervoor Mobot lanceren.  Mobot is een robotsonde die voor ons het planeetoppervlak verkent.  Van zodra hij is geland schakelen we over van puzzelaar op goed, ouderwets tekstadventure.  Met plaatjes.  En een irritante vertelstem.  Bij iedere omgeving hoort namelijk een korte beschrijving.  Die verschijnt niet alleen op het scherm in tekstvorm, een al wat oudere acteur leest ze ook voor.  Mét dramatische... pauzes...  en...  een fake...  Brits accent.  Uiterst irritant.  Gelukkig kunnen we de oude, in ademnood verkerende acteur uitschakelen in de instellingen.  Dat lucht op!

J.U.L.I.A., PC

Verwacht geen grafische hoogvliegers van J.U.L.I.A..  Het spel is nogal aan de statische kant.  Weinig cutscenes, en overgangen tussen twee gebieden gebeuren met een simpel zwart scherm ertussenin.  De weinige cutscenes en beelden die er wel te zien zijn lijken wel gevlucht uit de begindagen van de grafische kaarten.  De wil is er wel, maar de technologie niet.  We vermoeden dat de grafische kant er later pas werd bijgevoegd omdat een puur tekstadventure heden ten dag niet meer zou verkopen.  Jammer!

Gelukkig verwachten we ook niet meer van een tekstadventure.  De cutscenes en beelden zijn immers maar ter versiering en ondersteunen het verhaal maar een klein deel.  Als het aan ons lag had dit gewoon puur tekst mogen zijn.  Konden we ons fantasie nog eens laten gaan.  Want die kan meer dan een grafische kaart uit de jaren negentig.

J.U.L.I.A., PC

J.U.L.I.A. is een leuk adventure/puzzelaartje geworden waar we echter niet de volle pot voor zouden betalen.  Het is grafisch iets te gedateerd en het is ons ietsje te statisch.  Wanneer we het geheel echter bekijken als een tekst-adventure dan verandert onze mening volledig.  Wie van tekstadventures met een boeiend verhaal houdt zal zich zeker verkneukelen met J.U.L.I.A.  Wie echter knallende actie en filmische beelden verwacht zal van een kale reis terugkomen.

MindBender

(In de war door onze zichzelf-tegensprekende review?  Probeer zelf de J.U.L.I.A. demo.)

De commentaren zijn gesloten.