05-03-12

SSX (PS3/XBOX360)

ssx, ps3, eaZoals je al kon zien in onze video over het SSX-launchevent zijn wij echte helden op skilatten en snowboards.  Geen helling is ons te steil, geen sneeuw is ons te koud  (Ja, ja... nvdr). Al die kunde en al dat talent en die ware doodsverachting komt ons goed van pas tijdens het testen van SSX.  Benieuwd of onze kunde zich ook digitaal laat vertalen (Lees: benieuwd of ze ook een digitale eerstehulp hebben...  nvdr).

Het verhaal van SSX is flinterdun: een paar waaghalzen uit verschillende extreme sporttakken hebben een nieuw team gevormd.  Tesamen willen ze de negen gevaarlijkste afdalingen trotseren en, terwijl ze toch bezig zijn, vlotjes de records van hun rivaal en ex-collega verpulveren.

Voor we ook maar kunnen dromen van zo'n extreem gevaarlijke afdalingen is het oefenen geblazen.  Voor elk van de negen afdalingen moeten we een paar minder extreme exemplaren trotseren.  Op sommige afdalingen moeten we sneller zijn dan anderen of moeten we gewoon meer punten halen door te stunten.  Soms is de opdracht ook simpelweg beneden geraken zonder kleerscheuren.  Moeilijker dan het lijkt!

ssx, ps3, ea

Het eerste wat ons opvalt tijdens het spel zijn de omgevingen.  De makers baseerden zich op NASA sattelietfotos om de omgevingen zo echt mogelijk te laten lijken.  Vervolgens werden die omgevingen volgedumpt met troep waarop we onze stunts kunnen uitoefenen: tunnels, vliegtuigwrakken, grindbars, omgevallen bomen en rotsen...  Een waar paradijs voor de stuntende snowboarder en een hel voor zij die in een rechte lijn naar beneden willen.  We speelden dezelfde regio verschillende keren na elkaar, en er is geen vaste route naar beneden.  We konden telkens weer een ander paadje inslaan of ons zelf een weg banen tusen de bomen.  Dat laatste is echter niet aan te raden...  Een boom raken aan die snelheid is op zijn minst pijnlijk te noemen.

Stunten is niet alleen leuk, het is ook noodzakelijk.  Hoe meer stunts we uitvoeren, hoe vlugger onze boostmeter aanvult en hoe sneller we van de berg naar beneden kunnen scheuren.  Stunten gaat overigens heel vlot.  Eens we in de lucht zijn kunnen we salto's maken en rond onze as draaien met de linkerstick.  Met de rechterstick grijpen we ons snowboard links, rechts, voor- of achteraan vast.  Springen is de boodschap en dan draaien met de sticks.  Wel zorgen dat we op tijd ophouden of we gaan weer met de bek tegen de sneeuw.  En de klappen zien er pijnlijk uit.  Net echt!

ssx, ps3, ea

Om het geheel nog gevaarlijker te maken krijgen we ook nog eens een wingsuit aangegespt.  Een soort strak duikerspakje met vleugeltjes onder de armen.  Om nog verder te "vliegen" of sneller naar beneden te suizen.  Het snelheidsgevoel geeft ons een adrenalinerush om u tegen te zeggen, en we menen bijwijlen de wind zelfs door ons haar te voelen waaien!  Ook hier weer dezelfde waarschuwing...  Hou er op tijd mee op, of de smak tegen een boom of de grond zal des te hard aankomen...

Eens we genoeg geoefend hebben kunnen we aan de slag in de eigenlijke extreme afdaling.  Steil naar beneden, met obstakels en afgronden die de weg versperren of onderbreken.  Alles wat ons werd geleerd in de voorgaande oefeningen moeten we nu tegelijk toepassen!  En oh ja, onderweg natuurlijk niet vergeten een paar leuke stunts uit te halen.  We amuseren ons kostelijk!

ssx, ps3, ea

Hoe meer we spelen, hoe meer credits we krijgen.  Met die credits kunnen we nieuwe uitrusting kopen.  Betere snowboards, andere kostuums, ijspriemen, betere flightsuit,...  Allemaal tuig dat onze overlevingskansen op een afdaling moet verhogen.  De meeste afdalingen lukken echter met de uitrusting die we standaard krijgen toegewezen, en de credits voelen wat overbodig aan...

Jullie weten het al uit eerdere reviews, sportspellen kunnen ons niet echt boeien.  SSX is echter een titel waarvoor we graag een uitzondering maken.  De stunts, die snelheid,...  We gaan erbij op het puntje van onze stoel zitten.  We denken er zelfs aan om ons haar te laten groeien, zodat we de wind er nog beter door voelen waaien.

MindBender

(review gebaseerd op PS3 versie)

De commentaren zijn gesloten.