06-02-12

The Simpsons Arcade Game (XBLA/PSN)

Simpsons arcade game, xblaKonami is al een tijdje bezig met nieuw leven te blazen in oude spelletjes.  Een hele poos terug kregen de Turtles een opfrissing in "Turtles in Time" en nog niet zo lang geleden werd "Choplifter" onder handen genomen.  Nu is het de beurt aan publieksfavoriet The Simpsons.

The Simpsons Arcade Game verscheen voor het eerst in 1991.  De beat-em-up met het flinterdunne verhaaltje slaagde erin gigantisch veel kwartjes te verorberen van schoolkinderen over de hele wereld en werd al gauw een cultklassieker. Het is dan ook niet meer dan logisch dat Konami hem nu heruitbrengt.

"Een succesformule, daar moet niet aan gesleuteld worden, en zeker niet aan een klassieker als deze", moeten ze gedacht hebben.  Het resutaat is dan ook een port van het origineel, zonder veranderingen.  Geen opgekuiste graphics, zoals bij de Turtles, geen remake zoals Choplifter.  Neen.  Het originele spel uit de arcadehal.  Zonder al te veel tralala.  We kunnen wel kiezen om de graphics er iets afgeronder te laten uitzien, en we kunnen het scherm laten omlijnen door een getekende arcadekast, maar meer vernieuwing valt er niet te bespeuren.

Het verhaal is nog steeds hetzelfde: Smithers pleegt in opdracht van Mr. Burns een overval op en juwelierszaak.  Bij zijn ontsnapping botst hij op de toevallig voorbijwandelende Simpsons.  In de chaos raakt Maggies fopspeen verwisseld met een joekel van een diamant.  Smithers is gehaast en grist Maggie en de diamant mee.  De Simpsons zetten de achtervolging in door acht verschillende werelden...

Simpsons arcade game, xbla

We kunnen kiezen of we met Marge, Homer, Lisa of Bart spelen.  Ieder figuurtje heeft zijn eigen moves: Bart slaat met z'n skateboard, Lisa gebruikt haar springtouw als zweep, Homer laat zijn vuisten spreken en Marge zwaait met de stofzuiger.  Twee spelers kunnen zelfs team-aanvallen uitvoeren die ook verschillen naargelang de gekozen figuren.

Doorheen de acht werelden krioelt het van de Simpsons-figuren.  Zelfs de konijntjes uit Matt Groenings eerste strip "Life is Hell" werden niet geschuwd.  Een waar festijn voor de Simpsonfan.  Dat de originele acteurs hun stem lenen aan de hoofdfiguren is een flinke kers op de taart.

Simpsons arcade game, xbla

Wat we dan weer minder vinden is de duur.  In een dik halfuur ben je hierdoor gespeeld.  Het spel leek zoveel langer toen je nog echte muntjes uit je zuurverdiende zakgeld aan de arcadekast moest voeren, maar met een bijna eindeloze voorraad aan virtuele kwartjes is de pret snel voorbij.  Wie het spel uitspeelt krijgt als beloning de Japanse versie.  Ook hier: geen enkel verschil.  De puntentelling is anders, hier en daar ligt een bom waarmee je alle vijanden in één keer kunt verslaan en er liggen meer powerups voor het rapen, maar van een echte meerwaarde kunnen we niet spreken.

Simpsons arcade game, xbla

We hebben ons rot geamuseerd met The Simpsons Arcade Game.  De retro-look, de humor, het vechten...  Oh zo leuk.  De korte speelduur nemen we er maar bij, we spelen het toch vier keer. Eén keer met elk figuur.  Zoals dat hoort voor trouwe fans.

MindBender

(review gebaseerd op XBLA versie)

Commentaren

Is deze game ook beschikbaar in de PlayStation Store?

Gepost door: Milan | 08-02-12

Reageren op dit commentaar

Yep,de Simpsons staan ook te blinken in de PSstore!

Gepost door: MindBender | 08-02-12

Reageren op dit commentaar

Super! Gisteren een PlayStation + account aangemaakt en dan is de game volledig gratis.

Gepost door: Milan | 13-02-12

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.