03-02-12

NeverDead (PS3/XBOX360)

Neverdead, ps3Bryce Boltzman is een demonenjager.  Een demonenjager die al vijfhonderd jaar oud is.  Bryce kan na een vervloeking door een demon namelijk niet meer sterven.  Hij kan nog wel gewond raken en pijn voelen, maar voor de rest: onsterfelijk.  Samen met zijn parter Arcadia werkt hij voor een bureau dat demonen opspoort en uitroeit.  

Hoe hou je een spel waarin de hoofdpersoon niet kan sterven uitdagend?  Simple: introduceer de Monty Python factor.  Iedereen zal wel de scene met de zwarte ridder kennen uit "The Holy Grail" (indien niet, zoek het op, nu!).  De zwarte ridder wou maar niet opgeven en bleef doorvechten, zelfs zonder armen en benen!  Idem voor Bryce.  Wanneer de demonen je aanvallen zie je namelijk geen gezondheidsmetertje afnemen.  Bryce verliest armen, benen en zelfs zijn hoofd.

Maar geen paniek, dit speel heet Neverdead, weet u nog wel?  Bryce blijft rustig doorvechten zonder armen (kopstoten komen zelfs bij demonen hard aan) en huppelt rustig verder op één been.  Zonder benen kruipt Bryce over de grond en wanneer echt alles is losgekomen, rolt Bryce zijn hoofd over het slagveld.

Neverdead, ps3

De locatie van de ledematen die we kwijt zijn, wordt netjes aangeduid op het scherm zodat we ze makkelijk kunnen terugvinden en weer kunnen aanhechten.  Her en der liggen ook drankjes waarmee we ons meteen weer heel kunnen maken.  Het is een leuk concept dat "demonteerbaar onsterfelijk" zijn, en de vele puzzels in het spel zijn mooi opgebouwd rond dit concept.  Bryce zal dikwijls zijn hoofd moeten gebruiken om hindernissen te overwinnen.  Letterlijk dan.  De weg is soms versperd, maar een kleine opening volstaat om Bryce zijn eigen hoofd te laten afscheuren.  Met dat hoofd rollen we dan door de opening, aan de andere kant ligt een "heelmaakdrankje" en klaar is kees.  Obstakel overwonnen.

We kunnen ook onze eigen armen eraf scheuren.  Heel handig tijdens gevechten, want hoewel z'n hele arm eraf ligt heeft Bryce nog steeds controle over zijn vingers en kunnen we dus blijven schieten.  Na het kopen van de nodige upgrade kunnen we onze armen zelfs als handgranaat gebruiken!

Neverdead, ps3

We zeiden eerder al dit dit een prachtconcept is, maar is alles rozengeur en manenschijn?  Bijlange niet!  NeverDead heeft een vrachtlading aan minpunten...  De heel onregelmatige moeilijkheidsgraad bijvoorbeeld.  Bryce is onsterfelijk en hij maakt redelijk gemakkelijk gehakt van de demonen met zijn zwaard en pistolen, maar bij eindbazen gaat dat iets stroever.  We kwamen in een bossbattle terecht waar we het beest alleen van binnenuit kunnen raken.  We moesten dus een arm afrukken en in de muil van het beest gooien.  Helaas bestuur je met het mikken ook de camera en zien waar je gooit wordt dus overdreven moeilijk.  Bovendien kregen we ook nog eens heel weinig tijd om de arm te gooien.  Ben je te traag, dan zuigt de baas je in zijn richting en liggen al je ledematen én hoofd eraf.  Alsof dat nog niet genoeg is poept de baas ook nog eens een groene mistwolk uit die ervoor zorgt dat de controls omkeren.  Vooruit wordt achteruit, links rechts,...  Erg frustrerend allemaal!

We vermoeden ook dat de demonen net ietsje meer volharden dan de doorsnee vijand.  We begrijpen ook waarom, met dat onsterfelijk zijn en zo, maar laat dat alstublieft niet ten koste van de speelbaarheid gaan.  Meer dan eens staan de demonen rond ons hoofd getroept terwijl de animatie van de teruggroeiende ledematen wordt afgespeeld.  Eens we weer compleet zijn slaan de demonen toe nog voor we weer controle krijgen over Bryce en we liggen al direct weer in stukken uiteen.   Het zoeken naar een respawnplek kan weer beginnen en onze frustratie steeg ten top toen we merkten dat we op onze zoektocht gewoon achtervolgd werden door de demonen...

NeverDead introduceert ook de area damage.  Bedoeling is dat we stukken van het decor aan puin schieten of slaan, en dat de vallende brokstukken de vijanden schade toebrengen.  Erg leuk bedacht, maar in de praktijk komt het erop neer dat het slachtveld op den duur propvol puin ligt dat rondlopen wel erg moeilijk maakt.  Rollen als hoofd lukt al helemaal niet meer als je elke meter weer eens vast zit onder een paal of een stuk muur.

Neverdead, ps3

Waarom Arcadia achter Bryce aanholt blijft ons ook een groot raadsel.  Akkoord, ze helpt ons wel met vechten, maar we vermoeden dat ze met een waterpistooltje op pad is.  Veel haalt haar hulp niet uit.  Ze ligt regelmatig kermend op de grond en dan is het onze taak om haar overeind te helpen, of het is game over.  In het treinlevel bijvoorbeeld...  God, dat treinlevel, alleen al eraan denken doet onze bloeddruk stijgen...  Bryce en Arcadia bevinden zich in een (nauwe) ondergrondse tunnel waar treinen in twee richtingen doorheen razen.  Ze worden aangevallen door niet aflatende horden monsters.  Arcadia ligt al gauw kermend op de grond, maar we kunnen haar niet gaan helpen want we werden net in stukken gereden door een aankomende trein.  Onze ledematen worden gekatapulteerd op het andere spoor, en voor we weer één zijn, knalt de trein uit de tegenovergestelde richting ons alweer uiteen én op het andere spoor.  Zo spelen de twee treinen onophoudelijk pingpong met ons hoofd en in de tussentijd bezwijkt Arcadia.  Game Over.  Zonder dat we iets konden doen.

Neverdead, ps3

NeverDead had leuk kunnen worden.  We keken er echt naar uit.  Hadden ze het concept maar iets beter uitgewerkt, of iets meer tijd besteed aan het geheel...  Want wat er nu overblijft is een hakkelende shooter die door zijn schommelende moeilijkheidsgraad niet leuk is en bovendien erg saai wordt door de constante herhaling van "vechten, puzzeltje, vechten,..."  Een gemiste kans die misschien wel zou kunnen rechtgetrokken worden in een vervolg waarvan we stiekem hopen dat het er nooit van zijn leven komt!

MindBender

(review gebaseerd op PS3 versie)

De commentaren zijn gesloten.