02-11-11

Uncharted 3 Drake's Deception (PS3)

 

Uncharted 3, Drake, PS3Zelden werd er in het gamingwereldje zo hard naar een spel uitgekeken als naar deze Uncharted 3.  Trailers werden door gretige fans verslonden, voorspellingen als dat dit spel hét spel van het jaar zou worden werden gemaakt, hele forums werden lamgelegd door verhitte discussies over wie van Drake's twee vrouwelijke sidekicks de mooiste was,....  Het begon stilaan de spuigaten uit te lopen.  Een mens zou op den duur durven vermoeden dat achter de hele hype een slecht spel schuilgaat, dat absoluut niet aflevert wat er beloofd werd.  Maar is het ook zo?

Ongeruste gamers die dit durfden vermoeden kunnen nu wel gerust weer ademhalen.  Drake stelt op geen enkel vlak teleur!  De roekeloze schattenjager geeft weer volop van katoen.  Als we niet bezig zijn met het oplossen van één of ander eeuwenoud mysterie, schieten en vechten we er op los als een volleerd soldaat.  Net als in Uncharted 1 en Uncharted 2, maar dan beter.  

Drake en co zoeken deze keer naar "the Atlantis of the sands", een verborgen stad in de woestijn die volgens de legende volgestouwd is met schatten.  Drake en de zijnen krijgen echter concurrentie van een eeuwenoud geheim genootschap dat onder leiding staat van Catherine Marlowe en nergens voor terugdeinst.  Het verhaal klinkt als de korte inhoud van een gloednieuwe Hollywood blockbuster, en meer dan eens krijgen we ook het gevoel dat we daadwerkelijk in een actiefilm meespelen.  Keiharde actie, intens spannende momenten, een retestrak script en een flinke scheut humor: elementen die we normaal gezien verwachten voor een geslaagd avondje cinema, maar nu dus ook gewoon in spelvorm werden gegoten.

Uncharted 3, Drake, PS3

De sterke punten uit de vorige twee afleveringen zijn allemaal terug en kregen een fikse opknapbeurt.  Vuistgevechten waren nog nooit zo leuk.  Drake kan nu slagen ontwijken en voert omgevings-specifieke eindmoves uit.  Stel dat je net naast een leeg flesje staat wanneer je je tegenstander bijna KO hebt gemept, dan zal Drake het flesje op het voorhoofd van je tegenstander breken.  Sta je echter net naast een stoel op het exact zelfde moment, dan vloert Drake de vijand met een welgemikte "meubelslag".  Het geeft een extra laag realisme aan het spel en zorgt er tegelijk ook voor dat de vele gevechten (en het zijn er veel, geloof ons!) geen sleur worden.

Uncharted 3, Drake, PS3

Ook de vuurgevechten gaan geen moment vervelen.  De vijandelijke AI is erg gewiekst en probeert ons op alle mogelijke manieren te verschalken.  In tegenstelling tot andere spelletjes van dit soort mogen we geen honderd keer geraakt worden en er is ook geen overvloed aan munitie beschikbaar.  Bijgevolg is ieder vuurgevecht hyperintens en superspannend.  De momenten die we niet al vechtend doorbrengen, vullen we met het oplossen van puzzels of beklimmen van oude ruïnes en steile rotsformaties.  Drake is helemaal terug en geen spatje veranderd!

Uncharted 3, Drake, PS3

We kunnen blijven doorbomen over alles wat Uncharted 3 zo fantastisch maakt, maar aangezien zowat iedereen dat doet, zullen wij ons vanaf nu proberen beperken tot het opsommen van de minpuntjes:

 

  • Af en toe moet er naar de camera toe worden gelopen en  aangezien de besturing dan iets stroever verloopt en we niet zien waar we naartoe springen, moesten we noodgedwongen deze stukken een paar keer opnieuw beginnen.  
  • De koppeling van de multiplayermode aan Facebook en Youtube is voor ons een gimmick die gerust achterwege mocht gelaten worden.  
  • En soms was het ons onduidelijk wanneer de cutscenes stopten en het spelen opnieuw begon.  
 

 

Tot zover onze minpuntjes, en dat laatste was er niet eens een!  We hebben geprobeerd maar we kunnen er gewoon niet meer vinden...  Veel meer woorden moeten we hier niet meer aan vuilmaken: Uncharted 3 Drake's Deception is gewoon een fantastisch spel dat niet in je PS3-collectie mag ontbreken.  Zeg dat Game-Patrol het gezegd heeft.

MindBender

 

De commentaren zijn gesloten.